www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Luknje v diodnem mostiču
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tranzistor se najlažje odpre z žago. TO3 ohišja z navadno žago za kovino, majhne tranzistorje z žago rezljačo. Najbolje je žagati naokoli ohišja, tako da žaga ne seže v volumen tranzistorja. Če gre žaga v ohišje, lahko poškoduje notranjost.

Večji graetzi imajo že narejeno luknjo. Če je nimajo, vrtanje ni priporočljivo. Če ne gre drugače, se luknji zvrta na obeh strani graetza. Tam običajno ni nič razen plastike. Graetz lahko pritrdiš na hladilnik tudi tako, da vzameš (kovinsko) ploščico, ki je za centimeter ali dva daljša od greatza. Na obeh koncih zvrtaš luknji (v ploščico, ne graetz) za vijak, ki sta med seboj bolj oddaljeni kot je širina greatza. Ta ploščica drži graetz na hladilniku.

Na priloženi sliki je rentgenski posneteg graetza, ki se ga ne sme vrtati.

Jur

graetz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.37 KB
 Pogledana:  2 krat

graetz.jpg

Nazadnje urejal/a jur Čet Jul 12, 2007 9:36 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda pa v primeru, kot je na spodnji sliki vrtanje ni potrebno. Če v projektu nastopa večji tok, ponavadi kupim greatze z že vgrajeno luknjo.

greatz.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  502.53 KB
 Pogledana:  3 krat

greatz.jpg

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.15
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako izgleda graetz od znotraj sem videl - prejšnji crknjeni graetz je bil počen in sem ga razpolovil. Le da je tisti imel že zvrtano luknjo. Ker mi pa ni bilo jasno zakaj so tiste vdolbine (to je bilo tudi omenjeno zakaj) sem predvideval da so mogoče namenjene za izvrtanje luknje. Da bi direktno probal izvrtat sem tudi pomislil... vendar sem zaradi tega ker imam samo en graetz raje opustil idejo Smile

Bom poizkušal hladilnik pritrdit z dodatno ploščico - kot je povedal jur.

Hvala na pomoči :lasko:
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2007 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praktično nobena elektronska komponenta nima nakazanih lukenj, ki bi se lahko vrtale. Tiste vdrtine so verjetno dovodi v formi kalupa skozi katere priteče plastika, ko proizvajajo graetz. Vdrtine so posledice batov, ki pritisnejo plastiko pod pritiskom v kalup. Take vdrtine ali ponekod izrastke se vidi skoraj na vsaki plastični stvari. Na primer tudi na ohišju monitorja ali tastature. Ponekod so na notranji strani, nekje pa tudi od zunaj.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni