|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hehe, očitno si pomešal, jaz sem začel temo z 300W motorjem, nato pa se je neko vmešal vmes s stiskalnico. Mene zanima za 300W motor na vrtalnem stroju na stojalu. Torej majhna moč, ki nebi smela povzročat težav nobeni hišni inštalaciji. Počasi razmišljam o nakupu novega motorja s 500W in enofaznim priklopom.
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.97 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
@nakamichi, pardon, da sem te omenil pri pojasnilu za 5kW verzijo.
Za 300W res ni problem s predelavo na kondenzatorje in eno fazo. Izgubil boš cca. 20 do 30% moči, motor pa moraš vezati v trikot, če je prej deloval v zvezdi na 3 faze.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51du Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2007 1:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, da , da...
Takšen vrtalnik mora biti nežen, da ne bo komu kaj odtrgalo ali ga celo okoli zabrisalo. Je dobro, da pri preoobremenitvi jermenica zdrsi. To so proizvajalci upoštevali.
Sem si to kot praktikant izkusil.
Pozdrav! Dubi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tibi Član

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2003 11:08 Prispevkov: 253 Aktiv.: 1.07 Kraj: bukovje
|
Objavljeno: Tor Okt 09, 2007 6:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, jaz sem vstopil v temo z stiskalnico. Tema se mi je zdela ravno pravšnja tudi za moj broblem, zato nisem odpiral nove teme.
L.P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joc Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19 Prispevkov: 371 Aktiv.: 1.65 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2008 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj!
Kako določite oz. izračunate kondenzator, ki je potreben za zagon 3 f motorja na 1 f napetosti?
Lp, joc
_________________ Človek, tako pomembno bitje, ki ga lahko naredi vsak bedak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ikar Član

Pridružen-a: Pon 31 Dec 2007 12:32 Prispevkov: 166 Aktiv.: 0.78 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2008 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na vsakih 100w moči daj 8 mikro kondenzator.
_________________ Slavko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2008 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
V šoli so me učili da je pri 1faznem motorju potreben kondezator za zagon da ustvari zamik med navitji. Kakšen kondezator pa je potreben za motor je odvisno od več faktorjev; napetosti števila polov, obratov, delovne moči,toka in še bi lahko našteval. Podatke se najlažje dobi pri proizvajalceu motorjev.
Imam pa tudi izkušno kako je če uporabiš napačen kondezator, saj mi ga je razneslo tik ob glavi da mi je celo malo poškodovalo oko.
_________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 5:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi želel priklopiti 3f puhalnik na eno fazo. Problem je, da na elektromotorju manjka tablica. Stvar je precej glomazna, vendar se vidi, da je stara že kar precej desetletij, nekdo, ki se na energetiko spozna bolje kod jaz, je moč od oka ocenil na 300 do 500w. Dobro, vzamem 25u kondenzator, vežem v zvezdo. Vrti se zeloo počasi, segreva se, ni pa slišat kakšnih čudnih zvokov v smislu bruma. Vežem v trikot, vrti se od oka praktično ravno tako hitro, kot se je v zvezdi na 3f, segreva se nekoliko manj, venda po mojem še vedno preveč, sliši pa se tudi rahel brumirajoč zvok, ki ga pri pogonu v zvezdi (ne glede ali na 3f ali 1f) ni bilo.
Kakšna ideja glede spremembe kapacitivnosti kondenzatorja?
_________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da bi imel motor za puhalnik samo 500W? Za moje pojme nemogoče.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.55 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Da bi imel motor za puhalnik samo 500W? Za moje pojme nemogoče. |
Stvar spet ni tako ogromna, poleg tega imaš za ventilacijo v avtu cel kup centrifugalnih puhalnikov, ki imajo napr. po 100W ali manj. Če pa si mislil, da gre za puhalnik za seno, se pa opravičujem, nerodno sem se izrazil. Gre za centrifugalni puhalnik za zrak.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa tako povej. Če je tisti, ki ima dva priklopa za cevi in je ohišje ventilatorja v obliki hiške polža ima po vsej verjetnosti motor enako ali man od 3/4kW, ker imam tak motor na napravi za navijanje.
Pomagati glede vezave ti pa ne morem. Imam ga sicer priklopljenega na 1 fazo, samo je vmes frekvenčnik.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2010 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem rešen eksperimentalno, ali če hočete, po principu 'tudi slepa kura zrno najde'
10uF kondenzator, ne greje se več, ni več čudnih zvokov.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.65 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da malo "oživim" temo
No, doma imam Siemensov 0,75kW 3f motor, katerega želim prevezati na 1f.
Nabavil sem kondenzator, kapacitivnosti 50-60uF, saj sem bral, da je potrebna kapacitivnost 8uF na vsakih 100W, torej to v mojem primeru znaša 60uF.
Ko sem motor prevezal iz zvezde v trikot, ter priklopil vse potrebno vključno s kondenzatorjem, je zadeva delovala, ampak nekje po slabi minuti delovanja, se je kondenzator pregrel in mislim da spustil svoje..
Kaj je vzrok za to? Prevelik, premajhen, nazivna napetost?
prilagam vezavo, po kateri sem delal, karakteristike motorja ter kondenzatorja:
Hvala!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
746.36 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
1.4 MB |
2 krat |

|
|
24.58 KB |
4 krat |

|
_________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekel, da je bilo preveč toka za kondenzator. Za takšne obremenitve se uporabljajo neke vrste specialnih kondenzatorjev.
Tule je malo zanimivega branja:
Kemet
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kdrago Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2010 1:43 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.48 Kraj: Rudnik
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto startnih uporabi delovne kondenzatorje. Bo potem delalo dalj casa kot samo enominuto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni