|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Serija 28xxx je EEPROM, ne EPROM. Oznaka je zelo nenavadna (ponavadi so stevilke tocno ali pa vsaj zelo blizu potenci stevila 2, obcasno 2^n+1). Kje si sploh videl tako oznako ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dr_S Član

Pridružen-a: Pet 21 Sep 2007 13:05 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.09 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Pon Dec 17, 2007 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako so mi rekli mojstri, ko sem nesel ECU da bi zamenjali eprom.
Tak eeprom naj bi imel moj ECU. V glavnem, jaz sem dobil eprom iz prejšnje strani, v ECU-ju imam pa baje tak eeprom 28f500, ki naj bi bil kvadrataste oblike.
Ko sem rekel, če bi šlo da bi mapo oz vsebino prepisal iz tega eproma, ki ga imam, na primeren eeprom, pa so rekli da to ne gre.
Na netu je pa itak zelo malo podatkov o vsem tem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Dec 18, 2007 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pises precej zmedeno - rad bi sliko necesa, kar ze imas; zakaj ga ne fotografiras sam ??!
EPROM, katerega imas (na tvoji sliki je v DIP ohisju), se seveda da prepisati v drugega, tako da del navedb tvojih mojstrov ne drzi. Ce je v tvojem avtu res EPROM kvadratne oblike (torej PLCC ohisje - naredi sliko, ker je moja kristalna krogla trenutno pokvarjena in ne morem uganiti kaj se skriva v tvojem avtu !), potem pac nabavi en PLCC EPROM/flash/OTP enake kapacitete, pa ti bo nekdo sprogramiral - nacelno ti lahko tudi jaz, ce ne najdes nikogar v Ljubljani oz. blizje tebi. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dr_S Član

|
Objavljeno: Tor Dec 18, 2007 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala
Sem mislil da sem razumljivo napisal.
Sem kontaktiral osebo, ki mi je v začetku dostavila sprogramiran eprom in mi bo na svoje stroše poslal nov eprom(eeprom oz. kakorkoli je že oznaka 28f512).
Moji "mojstri" ne vem zakaj bi mi lagali, da med seboj ni kompatibilno, ker bi s tem, da bi mi prepisal eprom še dodatno malce zaslužil.
Še dodatek za razumevanje vsega skupaj:
v ECU-ju NAJ bi bil eprom ( eeprom, ....) tipa 28f512. Dobil sem pa eprom, ki sem ga slikal zgoraj. (Naj - sem napisal zato, ker še nisem odstranil mase na ohišju ECU-ja.)
Lp
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Dec 18, 2007 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dr_S je napisal/a: |
Moji "mojstri" ne vem zakaj bi mi lagali, da med seboj ni kompatibilno, ker bi s tem, da bi mi prepisal eprom še dodatno malce zaslužil. |
Morda zato, ker ne vejo kaj govorijo in tako prikrijejo svoje neznanje ali pa morda ne premorejo oz. si ne znajo narediti PLCC adapterja ? Ne vem kaj je bolj zalostno ... Vsak pomnilnik te vrste je nezasciten, saj drugace ne bi deloval. Ker je nezasciten, ga ni noben problem prebrati in zapisati v drug cip enake kapacitete. Oblika ohisja ima pri tem zraven samo toliko, da je pocetje bolj zamudno, kot ce bi bil v obeh primerih DIP.
Citiram: |
v ECU-ju NAJ bi bil eprom ( eeprom, ....) tipa 28f512. Dobil sem pa eprom, ki sem ga slikal zgoraj. (Naj - sem napisal zato, ker še nisem odstranil mase na ohišju ECU-ja.) |
No, zdaj pa le odstrani tisto maso, ce imas namen stvar zamenjati Tako bos videl kaj je spodaj in potem bos vsaj lahko nabavil pravi cip.
Pa da ne bos mesal kar naprej: 27xxx so EPROMi. EPROMi niso elektricno zbrisljivi (potrebna je UV svetloba za izbris vsebine). 28xxx so EEPROMi. EEPROMi so elektricno zbrisljivi (ni potrebe po UV zarnici). Obstajajo tudi enkratno zapisljivi cipi, ki so v bistvu EPROMi, le da nimajo okenca, skozi katerega bi ga lahko izbrisal z UV lampo, ter keramicnega ohisja, v katero bi bilo tisto okence vstavljeno, zato so nacelno precej cenejsi (v primernih kolicinah ...). Katerikoli od njih je primeren za tvoj namen, da je le dovolj hiter (preberi oznako na originalu !), ustrezne kapacitete (pravis da je to 512 kilobitov) in z ustrezno obliko ohisja (pravis da je to PLCC). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dr_S Član

|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2009 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po dolgem času se zopet javljam
Ali mi lahko priporočate kam naj nesem da mi zamenjajo čip 28F512
(Omenjeni čip je v podnožju in je vse skupaj v ECU-ju)
Sedaj pa bi rad, da se ta čip zamenja ( odstrani obstoječi v podnožju in se v podnožje vstavi novega)
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2009 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma v domači delavnici z malim izvijačem ali dvema. Vse, skupaj z odpiranjem škatle, traja 5 minut. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dr_S Član

|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2009 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ti lahko pripeljem omenjeno zadevo pa mi zamenjaš ( pa povej kolk € )
Žal ne upam sam tega ven dat in pa baje, da je potrebno imet ene posebne klešče, ki nekaj varujejo pred statiko? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Feb 20, 2009 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eh, statika .. saj je pomembna, ampak če se to spraviš delat, pač NE oblečeš velurja, volne in podobnih reči, ki se nabijejo ob drgnenju.
Jaz tudi nimam tapravih klašč. Niso taradi statike ampak zaradi lažjega vlečenja čipa ven. Da se brez.
Vzemi 2 tanka izvijača in jih daš notri v luknji v podnožju na kontra vogalih.
Potem čip potegneš ven. In drugega potisneš noter.
Probaj! Škoda bencina se vozit okrog. Jaz nimam časa za take malenkosti. In tudi ne maram tuninga avtomobilov _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni