www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Shema za pregled
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 06, 2008 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nahitro sem probal in mislim da bo stvar delovala fantastično zahvaljujoč Highlag-tu

Sedaj sem zrisal na novo dve različni shemi in me zanima, katera vezava nadgradnje bi bila boljša?
Meni se zdi da bi morala delovati v obeh primerih.

shema_2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  57.58 KB
 Pogledana:  24 krat

shema_2.JPG

shema--.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  58.71 KB
 Pogledana:  13 krat

shema--.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ponovno se javljam z novim problemo. In sicer pojavil se je nov problem pri vezavi na shemi, ki je priložena.
Zadeva deluje brez težav, ampak ima eno slabo lastnost, ki jo moram odpraviti.

Tlačna stikala (S1 in S2) lepo delujeta po tej shemi, ampak če recimo med obratovanjem potegnem dol konektor iz tlačnega stikala S1 se zgodi to, da dobim signal na izhodu in posledično se vklopi agregat kar ni dobro.

Se pravi, ko vklopi S1 je na izhodu še napetost dokler se ne aktivira še S2 in na izhodu ni signala kar je OK.
Ampak, če med tem ko agregat stoji na 210bar (S2) in pada na 190bar (S1), (v tem primeru agregat miruje dokler se S1 ne razklene) potegnem konektor iz stikala S1, se agregat zažene in nima več kontrole.
Tako agregat nonstop deluje na maximalnem tlaku kot je nastavljen na varnostnem ventilu.

V glavnem, ko odklopim konektor na S1 oz. S2, agregat ne sme delovati zaradi varnosti...

Pomojem ta vezava ne pride več v poštev, zato bi prosil če obstaja mogoče kakšna druga varianta vezave teh dveh stikal?

DPDT.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.05 KB
 Pogledana:  15 krat

DPDT.JPG

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2008 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno si se rešil viška elektronike iz prejšnjih shem Very Happy .

Poglej moj odgovor iz 5. maja, Highlagovo shemo malce naprej in spet moj komentar. Ta princip, ki sem ti ga jaz opisal, sem uporabil na dveh hidravličnih agregatih in deluje 100% zanesljivo, če izklopiš katerikoli konektor. No.. zanesljivost je mišljena s tem, da se agregat ne zažene sam.

Torej poanta med Highlagom in mano je v uporabi kombinacij NO - NC kontaktov.

PS. če ti ne bo šlo, se bom potrudil narisati še shemo, samo ne danes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 19, 2008 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja jaz sem naredil po shemi od Highlag-ta, ki deluje odlično ampak je problem ko snamem konektor.
@lojzek prosil bi te ob priliki ko boš utegnil, če mi narišeš shemo kot si ti mislil, ker mi ni najbolj jasna tvoja vezava.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 20, 2008 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@king, Danes se ravno odpravljam zdoma, bom poskusil jutri, ko (in če) mi bo dete zaspalo Smile
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 21, 2008 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedajle sem pa našel čas (pa še nov aparat sem preizkusil)

Naredi tako, kot je na shemi. Rele R je pomožni rele, ki vklaplja motorski kontaktor, kontakt 195bar vklopi hidravliko, kontakt 210bar izklopi hidravliko. Črtkano so narisani še morebitni drugi pogoji, ki izklopijo črpalko, vendar moraš uporabiti NC kontakte (bimetal, druge zaščite).Če hočeš še ročni vklop črpalke, ga dodaš vzporedno k kontaktu 195bar (tako kot kontakt r releja R). vklop mora imeti NO kontakt.

Oba kontakta (195 in 210 bar) morata imeti takrat, ko ni tlaka, sklenjen kontakt!

Če izklopiš konektor iz tlačnega stikala, se črpalka ustavi (no, v enem pogoju se ne- ampak jo ustavi tlak 210 bar).

Slika.jpg
 Opis:
Vezava
 Velikost datoteke:  658.28 KB
 Pogledana:  16 krat

Slika.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni