|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Sistem na drugem linku ima pomanjkljivost: bojler se nahaja pod kolektorjem. Izkoristek je boljši, če se boljer nahaja nad kolektorjem, saj potem ne potrebujemo črpalke, ki troši električno energijo in zmanjšuje izkoristek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 9:54 am Naslov sporočila: A, ha, razumem. |
|
|
Hvala, ja to je bilo zame novo, a lepo razloženo in razumljivo.
Seveda pa je v ta namen potrebno dvoje:
Zbiralnik tople vode (bojler) in kolektorji naj bodo po višini čim bližje, saj mora črpalka dvigati vodni stolpec in premagovati vso težo vode in za to je potrebna energija, to pot električna.
(Pri meni je bojler v kleti, kolektorji pa na strehi, cca 10m višinske razlike. Razmisliti bo veljalo instalirati p novem bojlerju na podstrešju) in
drugo, povezovalne cevi ne smejo imeti sifona. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
jurem:
drain-back pač ne more obstajat z bojlerjem nad kolektorji, sicer to ni več drain-back.
Sploh pa je v praksi skoraj nemogoče postavit bojler nad kolektorje, razen če imaš kolektorje na vrtu, bojler pa v prvem nadstropju... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 11:13 am Naslov sporočila: Ne |
|
|
Ne z bojlerjem nad kolektorju, temveč pod kolektorji, a ne daleč spodaj, sicer črpalka ne bo zmogla, vsaj obtočna črpalka ne.
Naprej razmišljam.
Če primerjam delovanje drainback sistema z sistemom na antrifriz,
Sistem na antifriz ne pozna teh omejitev, delovanje pa bi načeloma moralo biti enako efektno. Kar se delovanja tiče smo na istem.
Kar se cene tiče, pa je tako:
na eni strani je treba investirati v antifriz,
na drugi strani v dodatno posodo za vodo in vse kar spada zraven, cevi brez sifonov. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 12:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri zaprtem sistemu z antifrizom lahko bolje zreguliraš sistem, sploh če s krmiljenjem črpalke uravnavaš pretok.
Drain-back pozna le on-off (ok, v ekstremu se da tudi tega zregulirat, a vprašanje smiselnosti), pa če imaš majhen volumen medija v kolektorjih (cevni) napram celotni količini, potem si ne predstavljam kako bi to učinkovito delalo....
Tudi kolektorji doživljajo klofute mrzlega medija v vročo drobovino, za kar na dolgi rok najbrž niso preveč hvaležni... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://zvonko.fgg.uni-lj.si/seminarji/SoncniKolektorji/SoncniKolektorji.pdf
PS: ja meni je tudi na idejo prišlo da bi naredil toplo vodo, ampak zgolj za umivanje posode in tuširanje, za karkoli drugega ni potrebno. kako bi to najcenejše in najenostavnejše izvedel? Za zimo pa se ni potrebno bati, ko je zima me ni skoraj nič na vikendu.
Nebi pa rad imel s tem kakšnih gromozanskih stroškov. Zgolj nekakšna "finta" s sončnimi kolektorji, le da bi bila enostavnejša in najcenejša.
Hvala! LP! _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 2:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi Črno PVC cev in jo navij v špiralo na streho . Tako so narejeni tudi tuši kje ob obali. Rabiš še kakšen bojler za hrambo tople vode in to je to. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazadnje urejal/a Highlag Sob Jul 12, 2008 9:57 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Olupljen 80 litrski bojler, pobarvan v črno, na vrhu strehe, dovod pa po "kači" iz črne alkatenke, kot je rekel Highlag. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Olupljen 80 litrski bojler, pobarvan v črno, na vrhu strehe, dovod pa po "kači" iz črne alkatenke, kot je rekel Highlag. |
Ga imam samo ni možnosti montaže ... v tem je ravno proglem, potem bi moral napolniti bojler ter ga polniti ob vsakem spraznjenju? Sedaj ker ga nemorem montirati na streho, zmontiram cevi, ter voda teče skozi cevi v bojler nato črpalka katera potiska vodo nazaj v cevi na strehi.? samo potem je tukaj spet ta čorava črpalka katera ni tako zelo poceni. _________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ze vec let uporabljam "kolektorje" PMT-Pure Man Tehnology
100 metrov 3/4" vodovodna cev(alkaten,totra,...) navita v polza na strehi.
Prej sem imel na hisi in priklopljeno vzporedno z bojlerjem-na toplo vodo sem dal menjalni ventil(bojler ali "soncna")-obvezno brez nepovtatnega ventila na hladnemu dovodu,da se voda lahko umika!
Sedaj sem sistem nadgradil in zadevo preselil na kurilnico ter priklopil crpalko in na zalogovnik.
Enostavno sem na spodnji del zalogovnika priklopil crpalko in povlekel cev na streho,povratek pa sem preko nepovratnega ventila priklopil na vrh zalogovnika.
Za vklop skrbi zaenkrat objemni termostat,ki pa ima slabo lastnost velike histereze Zamislil sem si namrec,da bo crpalko pognalo,ko bo voda na strehi dosegla 60-70 stopinj in nato cimprej izkljucilo pa me ne uboga
Drug teden zlotam en diferencni termostat in tudi senzor premaknem med cevi.
Kako se gibljejo temperature in koliko lahko ogreje tak polz si poglejte na mojem "serverju" http://doma.selfip.net/ -sistem sem priklopil 22.6.
No pozabil sem na glavno stvar-cena
Pred 12. leti sem dal za 100 metrov cevi in ventile ter prikljucke 100 mark
Letos ravno tako za 100 metrov cevi,prikljucke,odzracevalni loncek 100 EUROv. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Sob Jul 12, 2008 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
GiGi je napisal/a: |
MadMax je napisal/a: |
Ga imam samo ni možnosti montaže ... v tem je ravno proglem, potem bi moral napolniti bojler ter ga polniti ob vsakem spraznjenju? Sedaj ker ga nemorem montirati na streho, zmontiram cevi, ter voda teče skozi cevi v bojler nato črpalka katera potiska vodo nazaj v cevi na strehi.? samo potem je tukaj spet ta čorava črpalka katera ni tako zelo poceni. |
Enak problem muči tudi mene ker na vikendu ni elektrike Topla voda pa bi bila zelo dobrodošla ko npr. kosiš in škropiš ali pa po sončenju da splahneš švic  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni