www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Xenon H1
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 12:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Res je ... sedaj lahko samo še čakamo trditev, da tiste zakonske šprice kvalitetno očistijo stekla reflektorjev ...
Ko dobimo še to potrditev lahko brisalce začnemo metat iz vetrobranov kar v smeti ... Laughing

Kolikor je velik snop bi zadeva še šla. Saj gre tudi s kerharjem podobno, pač ne moreš očistiti celega avta naenkrat.

Brisalci so pa na vetrobranih bolj za brisanje vode iz stekel. Pri zapečenih insektih in smoli tudi oni ne pomagajo dosti in je treba zadevo ročno dol drgniti.

Xenon naj bi bil ravno zaradi svoje točkovnosti problematičen s stresanjem svetlobe.

Pravilno nastavljena zadeva na avtobusu s sveže opranim steklom ne blešči popolnoma nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
ElGrigon je napisal/a:
...
Razmišljal sem edino, da bi kupil luči z lečo, saj širše razpršijo svetlobo in enakomerno.

Če si boš privoščil take luči in aftermarket X kit s pravilno nastavitvijo višine (po možnosti sprotno iz kabine) nobenega ne boš motil, ker je leča in njena kovinska zaslonka predpogoj za xenon. To kombinacijo uporabljam že tri leta pa ni ni še noben znanec niti forumaš rekel, da mu je kaj bleščalo, čeprav me jih je že kar nekaj srečalo ali vozilo pred menoj ... Wink

Nisem imel v mislih xenona ampak halogen.

Tudi pri lečah ni dovoljen xenon, če ni homologirano in vsa ostala oprema, ki jo forsirajo.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je sicer res, ampak pri žarometih z lupo se ne vidi tako očitno da imaš xenon kot pri navadnih. Itak da ti bo tipson na tehničnem to takoj videl - saj ni neumen (no, ja---)potem je od tipa odvisno, ali ti bo spregledal ali te vrgel. Ampak polcaj na cesti take predelave ne opazi, vsaj na daleč ne. Je pa vsaj redno treba ročno čistiti žaromete, da niso preveč umazani.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.54
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri vsakih xenonkah se takoj vidi da so xenon, leča gor al dol, nobena navadna žarnica ne da tako bele svetlobe, da ne govorimo o modrikastih xenon itd.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jap. jaz sem sicer notri imel 4000 K, tako da niso tako strupeno svetile.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

serdzodj je napisal/a:
Pri vsakih xenonkah se takoj vidi da so xenon, leča gor al dol, nobena navadna žarnica ne da tako bele svetlobe, da ne govorimo o modrikastih xenon itd.

Če dam v luči HID z barvno temperaturo 3300K ne boš ločil kaj je not ... še 4300K težko ... Cool

Sicer sam uporabljam 5000K, ker se bolje obnesejo v megli, da mi ni treba nasproti vozečim utrujat še z meglenkami. Te imajo nekateri nastavljene tako visoko, da so še bolj moteče kot xenon v nepravih žarometih.
Da kakšnih SUVov ali kombijev, ki imajo luči meter in pol nad tlemi niti ne omenjam. Čeprav imajo not od boga in vlade homologirane stare halogenke v kabine osebnih avtov pred seboj svetijo kot bi imeli dolge - še posebej če vozijo blizu za teboj ... ampak nekaterih to ne moti ker je (ali pa so oni) homo...

In še to ... na in v avtu imam marsikaj nehomologiranega kar pa ne pomeni, da to moti ali ogroža druge (mogoče moti samo njihovo podstrešje). Na cesti (in tudi drugače v življenju) se pač držim načela "ne počni drugim tistega kar sam ne želiš, da bi počeli tebi". Cool
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Na cesti (in tudi drugače v življenju) se pač držim načela "ne počni drugim tistega kar sam ne želiš, da bi počeli tebi". Cool

Applause Applause Applause
To si mi pa prebral iz glave!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 26, 2010 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok

Iz tvoje slike vidim, da 4300K sveti skoraj kot halogen. Nedavno sem imel 4300K ampak še vedno je bila modrikasta svetloba v primerjavi z navadno halogen.

Imaš mogoče kakšne posebne žarnice? Odvisno je tudi od balasta, nek Kitajski čungalunga mi je pri 4300K gonil žarnico, da je svetila modro (verjetno prenizka napetost ali tok), ko sem ga zamenjal s prejšnjim (tudi Kitajski) je žarnica polno zasvetila in mnogo bolj belo.

3000K xenon pa je rumena, ki še bolj pritegne pozornost.

Poskusil sem že vse.

Kar se tiče vidljivosti pa je najbolj primerna 6500K zame. 4300K je v mraku težavna, podobno kot pri halogen. 6500K pa ima ta svoj spekter in takoj opaziš osvetljenost pred vozilom tudi v mraku. V nočni vožnji je vidljivost tudi dobra in sprošča.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
To si mi pa prebral iz glave!
Pač profesionalna deformacija ... ... Laughing

@ElGrigon, saj 4000 oziroma 4300K je normalno za halogen. Tako je tudi deklariran.
Kot sem napisal uporabljam aftermarket kit 5000K na katerega so se azijci celo upali napisat BOSCH, čeprav ta nemški proizvajalec HID kitov baje nikoli ni izdeloval ...

Sicer pa to glede barve ni važno. Pri xenonih je treba vedet, da na barvo svetlobe največkrat vplivata dva faktorja, ki lahko spremenita barvne karakteristike za katere je nova sijalka normirana.

Prvo je starost zaradi katere sijalke občutno pomodrijo in zadnje ure svetijo že kar vijoličasto. Drugo pa so leče. Te barvno temperaturo dvignejo za cca. 1000K, kar je treba avtomatsko upoštevat, ker tak izvor svetlobe pač ne spada v navadne parabole.
Lep in že kar nekaj let star primer so fiatovi puntoti, ki so imel halogenke za lečami pa so ravno zato svetili kar konkretno modrikasto s cca. 5000K.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 1:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Halogen 2700-3000K (navaden)

Pri pontoti se je videlo, da je halogen in ne xenon. Če bi dal noter xenon, bi bila bistvena razlika v barvi svetlobe.

Edini avto, ki ima zelo dobro razpršitev svetlobe in to z navadno halogen žarnico ter luč z lečo je passat, vendar ne vem kateri letnik točno in je karavan. Naredi mu lepo ravno črto in zelo širok kot, ki ga drugi avti nimajo.

Ravno zaradi tega bi si menjal luči. Če imaš spredaj večji kot osvetlitve tudi kakšne močnejše žarnice ne potrebuješ.

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 27, 2010 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

2700K zmore že vsaka navadna vakumska žarnica na žarilno nitko. Halogen pa je po belini še konkretnih +1000K naprej ... Wink

Pri puntotu pa lahko vgradiš HID 3300K pa v barvi (seveda jakosti pa) ne bo nobene razlike. Preizkušeno Cool
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.67
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 28, 2010 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon je napisal/a:
Nedavno sem imel 4300K ampak še vedno je bila modrikasta svetloba v primerjavi z navadno halogen.

Nekaj k takemu "občutku" lahko prinese tudi "rob" svetlobe.
Če gledaš v snop, na zgornjem robu med svetlim in temnim delom lahko vidiš marsikatere barve, predvsem pa modrikasta izstopi. Ker rob deluje neke vrste kot prizma, ki razstavi belo barvo na komponente...
Pri halogenki zega ne vidiš, ker žarnica oddaja zelo malo modre komponente.

pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker tukaj poteka debata o xenon žarncah me zanima naslednje:

Imam Kio sorento z original xenon žarnicani na kratkih lučeh.

Ali je legalno dati na dolge xenon, ker imam že original pranje in nastavitev višine žarometa ?

Slišal sem, da ni dobro za xenon prižiganje in ugašanje, ali je res?

Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Xenon za dolge žaromete je brezveze razen če je bixenon.

Ko vžgeš xenon rabijo cca 15 sekund da pridejo na polno svetilnost. Prej ko se bodo segrele, bo že prišel avto nasproti in jih boš moral ugasniti.

Raje daj navadne žarnice osram nightbreaker. Jaz jih imam na kratkih in sploh ni primerjave z "navadnimi" žarnicami.

pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2013 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj jih imam 100W pa še nisem zadovoljen.(predelena kablaža)
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni