www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Je možno priklopiti generator na hišno omrežje?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 29, 2011 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko, že nekajkrat sem na tem formu zapisal (pa ne samo jaz), da AG lahko dela samostojno - otočno, ali pa vzporedno togi mreži. Isti stroj lahko dela celo v kombiniranem režimu, seveda ne istočasno.
Za uporabnika je precej enostavnejše obratovanje vzporedno omrežju, saj takrat omrežje diktira tako napetost, kot frekvenco. V primeru otočnega delovanja, AG potrebuje za delovanje še vzbujalne kondenzatorje. Vrednost teh se izračuna glede na moč, vezavo in vrsto AG, ter glede na karakteristike bremena. Obstaja tudi izvedba AG z reguliranimi izhodnimi karakteristikami , kjer sta izhodna napetost in frekvenca v mejah +- 3-5%.
V pripravi imam precej obsežen članek na to temo. Kdaj bo celoten članek ugledal luč sveta, pa je odvisno od časa, volje, ter nekoliko tudi financ, saj imam namen obdelati tako teoretični del problema, kot nekatere praktične izvedbe AG v režimu samostojnega delovanja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 6:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa je z frekvenco v otočnem delovanju? Kletka nima vrtečih se magnetov, ki bi preneseli frekvenco vrtenja v frekvenco napetosti? Vrtinčasti tokovi v kletki, ki ustvarjajo vrteče se magnetno polje, nimajo neposredne povezave z vrtenjem rotorja, temveč se vrte, v generatorskem načinu, počasneje od vrtenja rotorja, in s tem določajo frekvenco, ki je nižja od frekvence vrtenja rotorja, kajne?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frekvenca asinhronskega generatorja, ko obratuje v otočnem režimu je odvisna od števila polov statorja in vrtljajev rotorja, enako kot pri sinhronskem stroju. Torej 2. polni stroj za 50 Hz rabi 3000 v/min, 6 polni pa 1000.

V tem režimu stroj črpa jalovo energijo za vzbujanje iz kondenzatorske baterije in so razmere drugačne kot takrat, ko črpa jalovo energijo iz omrežja.

V tem režimu je stroj zelo občutljiv na induktivne obremenitve, če se stroju ne doda dodatne kondenzatorske baterije za kompenzacijo, zmore poganjati le okoli 1/3 moči kot pri ohmskih bremenih. Ima pa to prednost, če je kondenzatorska baterija primerno izbrana, se pri preobremenitvi ali kratkem stiku stroj razmagneti in pri strojih majhnih moči niti niso nujne druge zaščite pred preobremenitvijo.
Nazaj na vrh
xfce
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Aktiv.: 3.08

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 30, 2011 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly je napisal/a:
@ xfce

Tudi če imaš tak števec, ki vedno šteje porabo, ne glede če energijo oddajaš v omrežje, se da z dokaj enostavnim trikom zadevo rešiti tako, da lastno rabo do nazine moči generatoraja MHE kriješ iz MHE, v omrežje pa ne oddajaš nič (števec takrat miruje), takrat ko tvoja lastna raba ne dosega nazivno moč generatorja MHE.

Mi lahko poveš, kakšen je ta dokaj enostavni trikom kriješ iz MHE v omrežje pa ne oddajaš nič?

Sedaj se pa ravno ukvarjam z budilko na svetlobo. Dela odlično. Imam dva Triaca + PIC + IR daljinec.. in z njim krmilim svetilnost luči v sobi in IR luč.

Tako me zjutraj prijetno in počasi v roku pol ure zbudi svetloba in na koncu še toplota. Zna priti zelo prav pozimi ker je dolgo tema, svetloba ti pa zniža raven melatonina in se lažje prebudiš Smile Mogoče bi še kakšno čivkanje posnev, ker imam ravno razvit simplex repeater Very Happy
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

informativno sem iskal ceno za oddano MWh iz MHE, pa ne najdem. Potem sem po telefonu dobil nekoga iz Elektro Ljubljana, ki mi je povedal, da naj izpolnim neko pogodbo in mi bodo poslali ceno, ki se oblikuje na podlagi moči MHE in cene na nemški borzi Confused Ima kdo ta podatek ? Neka povprečna neto cena za oddano MWh (tisto, kar proizvajalec električne energije dobi v žep) za nazivne moči od pribl. 50-500kW ?
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

60€ na MWh
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.92
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to je potem 6 centov za kWh.
Slučajno sem naletel na oglas, kjer en Američan prodaja MHE 350kW za 1,8 milijona dolarjev.
Citiram:
350 kW hydroelectric plant located in N.E. Washington State.
This income producing grid connected hydro plant is located near Northport, Washington on Deep Creek.
Commissioned in 1984, the small plant operates with two Francis turbines under a 45 ft. hydraulic head.
A small concrete diversion structure and canal supply the forebay and intake.
Two 42 inch diameter x 90 ft. steel penstocks supply the turbines.
Annual production is in the range of 1800 megawatt hours with potential to increase capacity.
Current power rate is in the range of 7 cents/kWh with the local utility.
$1.8 M

Pri takih stvareh me vedno zanima, zakaj nekdo prodaja napravo, ki prinaša (če sem prav izračunal) 10.500 dolarjev na mesec in pri tem ne rabi ne prodaje, ne nabave, letno vzdrževanje pa je tudi omejeno na menjavo ležajev ali pa še to ne.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.20
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 03, 2011 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MHE ni samo menjava ležajev ali še to ne.

Je ogromno vsakodnevnega dela, če se želi doseči optimalno obratovanje tudi, če ni nekih izrednih vremenskih dogodkov ali okvar opreme.

Poleg tega, vremenska ujma ti tako elektrarno lahko ustavi za precej mesecev in v tem času, da bo elektrarna spet postala operativna, bo požrla bajne količine denarja.

Celotno postrojenje se obrablja tudi brez izrednih dogodkov in terja resno vzdrževanje, če se želi doseči zanesljivo obratovanje, brez katrega ugodne pogodbe z elektrodilerjem ne bo.

MHE ni stvar v katero teće noter voda, ven pa reka denarja in to za malo ali 0 dela in vzdrževanja. Obratovalni stroški MHE, vsekakor niso majhni.

To so samo nekateri od razlogov, da je marsikateri centralar obupal.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni