|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sobica Članica

Pridružen-a: Sob 11 Feb 2012 18:53 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
res vam hvala za te nasvete.
Štos je v tem, da mora pač upravnik urediti ustrezno dimniško napeljavo za plinsko peč. Kdaj bo vse to končano, ne vem, verjetno ne pred naslendjo kurilno sezono. Čisto sem zmešana že, ker so mnenja totalno različna. Nekdo pravi, da je ogrevanja na elektriko ta čas ceneje in da če bom enkrat šla na ta način, se na plin (mestni plin) ne bom več želela vrniti.
Samo če kupim te električne radiatorje, o katerih je v zadnjih sporočilih govora za ta vmesni čas, ali na njih lahko vnaprej naštimam s termostatom uro in temperaturo? IN - ali takšna moč, če jih priključim na elektriko, še vedno ni premočna za enofazni tok. Potem bi rabila kakšne tri v stanovanju.
(gledam zdaj po spletu karakteristike)
Še enkrat se vsem opravičuje, ker postavljam tako laična vprašnja, vendar mi z vašimi odgovori odpirate obzorja in mi veliko pomenijo, ko bom o tem poizvedovala še v trgovinah.
Hvala vsakemu posebej.
S |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
semzzzz Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2011 14:50 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.72 Kraj: Sp. Besnica
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Kaj pa če bi vzela kamin in bi se grela na drva?
Brat živi v podobno velikem stanovanju, kot je tvoj in ima navaden kamin. Porabi pa okoli 4m drva. V stanovanju pa ima savno. Jest pri njemu ne morem biti v puloverju, ker je tako vroče.
Če imaš klet, kamor bi lahko spravila kakšen meter drva, mislim da nebi bilo napačno.
LP Uroš |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sobica Članica

Pridružen-a: Sob 11 Feb 2012 18:53 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.07 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm, ne, žal kamin ne pride v poštev.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
IR je drek |
aly je napisal/a: |
IR sevalniki niso ustrezni za udobno bivanje.
|
Lahko kakšen komentar na vaše pisanje. Sam sem razmišljal o montaži tega:
http://www.ir-ogrevanje.si/15-infrardece-ogrevanje-infra-panel-600w.html
na strop kopalnice. Ogrevanje mišljeno za prehodna obdobja. Trenutno uporabljam kalorifer(je glasen in piha)
p.s.
Mislim, da lahko ostane pod isto temo.
L.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še drugič: ko je zunanja enota na minusu je CENEJE od navadne elektrike, kolko ceneje pa je odvisno od črpalke.
Zunanja enota ne more biti montirana v kleti, če govorimo o zaprtem prostoru.
Sobica, ogrevanje na elektriko (razen toplotna črpalka) ni ceneje kot mestni plin, je pa začetna investicija manjša. Če se odločiš za trajno rešitev ogrevanja na elektriko, mora biti tvoja prva poteza povečanje glavne varovalke na 35A, ker drugače je brezveze razmišljati o ogrevanju na elektriko.
Tudi za električne radiatorje imaš 1x25A premalo (da ne govorim o 1x20A), ker boš slej ko prej skurla glavno varovalko, če govorimo o trajni rešitvi. Za premostitev letošnje zime bi še šlo, pač ne smeš vseh naenkrat vklopit.
Je pa res, da je vprašanje, če so dovodni kabli dimenzionirani za 35A, ker če ne, potem je treba zamenjati kablovje do stanovanja.
Kolikšno moč pa dejansko rabiš za ogrevanje pa ne ve nihče, ker imamo premalo podatkov o stanovanju: kje se nahaja (pritličje, na vrhu), površina zunanjih sten, površina sten proti neogrevanim prostorom, kakšna so okna in najpomembnejše, debelina izolacije na fasadi.
Če mene vprašaš, zimo preguraj z električnimi radiatorji, potem pa montiraj plinsko peč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 5:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
>V takem stanovanju ali kleti ni šans da bi kam stlačil toplotno črpalko.
Obesiš na balkon ali flikneš na podstrešje
Boli te k če je klima na soncu.
>Inverterska klima je prevelik strošek za investirat, razen če jo misliš uporabljat tudi poleti.
Kupiš navadno. Ni razlike. Za 250€ dobiš 1.0kW (3.8kW gretja, 3.8 hlajenja + grelec kompresorja) kompresorsko na hrvaškem
>Še najboljša rešitev je, da na Bolha.com in v salomoncu poiščeš rabljene oljne električne radiatorje. V vsak prostor po enega, pa bo. Za vsakega zraven še mehansko časovno stikalno uro za 5eur, da ne bojo slučajno vsi naenkrat vklopljeni.
Taki radiatorji so lahko zelo poceni (na dražbi v iotehu, ki bo verjetno kmalu, jih bo za cel kamion praktično zastonj).
I am interested ? Kere znamke pa so ? Kako je s kvaliteto ? - od 2h ki sem jih kupil zadnja leta je en crknil (spustil olje) drugi pa stoka ko se ohlaja
>To pri radiatorjih ne gre, ker nimaš odvoda kondenza.
.
Zaradi ogromne površine prakitčno ne rabiš. + Bo absorber IR kar se še dodatno pozna.
>Če je zunaj je v takem vremenu,ckot je sedaj izkoristek slabši od navadnega električnega grelca.
Moja ima trenutno COP okoli 2.5 (najcenejši kitajski šrot)
Če ne zmore, za kratek čas (5min) prižgem 1kW kalorifer
1kW kalorifer je daaaaaaaaleč premalo, če dela sam
>Lahko kakšen komentar na vaše pisanje. Sam sem razmišljal o montaži tega
Žge zrak in smrdi
Če si v senci te zebe
Temperatura v sobi je kljub temu nizka. (prehladiš si dihala) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 5:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tem ta zadnjim se strinjam. IR grelec je dejansko samo sevanje. Če si v senci, te zebe. V starejših kopalnicah je bila "klasika" IR spirala nekje pod stropom, ki je žgala v bučo, drugje te je pa zeblo.
Če hočeš komfort, mora biti:
- gretje zraka (konvekcija), ki kroži po prostoru (radiator z rebri) ali gretje elementov in posredno zraka (talno gretje)
- dovolj velika toplotna vztrajnost, da temperaturna nihanja niso velika (voda ali olje v radiatorju ali talno gretje v estrihu)
- gretje pri tleh, kjer je hladen zrak
IR pade na vseh točkah.
Mali el. zidni radiatorji pa na 2. točki.
Sem imel priliko se gret z IR, z malimi zidnimi in z oljnim. Slednji se je najbolje izkazal, rabiš pa prostor zanj.
hudamravljica,
če boste kaj adaptirali kopalnico, se dobi folijsko električno talno gretje za pod ploščice, namenjeno ravno prehodnemu obdobju.
Sicer pa bi priporočal tanek zidni radiator, ki greje zrak (konvekcijski).
Citiram: |
če kupim te električne radiatorje za ta vmesni čas, ali na njih lahko vnaprej naštimam s termostatom uro in temperaturo? IN - ali takšna moč, če jih priključim na elektriko, še vedno ni premočna za enofazni tok. |
3x po 2 kW = 6 kW (= 26 Amperov), če so hkrati vključeni.
Temperaturo nastavljaš na vsakem posebej z vgrajenim termostatom.
Dodatne stikalne ure služijo temu, da imaš enega vključenega 30 minut, potem se vključi drugi za 30 minut in nato tretji. S tem je maksimalna poraba vedno 2 kW oz. če se slučajno dva časovno malo prekrivata, je 4 kW (17 A), kar je še vedno manj od 25 A varovalke, ki je standardna.
S temi urami lahko tudi prišparaš, saj se lahko ponoči ali med šihtom bolj poredko vklapljajo in s tem znižaš temperaturo. Eno uro preden prideš domov ali se zbudiš, pa spet na normalni ritem.
Meni je preizkušeno delovalo.
Večina teh radiatorjev ima tidi eno ali dve stikali za izbiro moči: off / low / med / high
Če vse tri nastaviš na nizko ali srednjo moč, niti ne rabiš stikalne ure.
igor_k je napisal/a: |
ogrevanje na elektriko ni ceneje kot mestni plin
...
Če mene vprašaš, zimo preguraj z električnimi radiatorji, potem pa montiraj plinsko peč. |
Se strinjam. Jaz bi enako naredil.
p.s.
Izkoristke toplotnih prosim če pustite pri miru, ker je totalno offtopic! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
igor_k je napisal/a: |
Še drugič: ko je zunanja enota na minusu je CENEJE od navadne elektrike... |
Ok, zmagal si. Pametni popusti...
aly, to s tankimi radiatorji misliš tiste kamnite, ki imajo na zadnji strani nekako vzidano grelno spiralo? Kako bi se obnesli taki? Načeloma grejejo podobno kot oljni, samo tanjši so, posledično bi lahko imeli kvečjemu manjšo toplotno moč.
Glede cene mestnega plina je pa po moje odvisno tudi od kraja - eni imajo namreč dražji plin kot drugi. Jaz ga sicer (še) nimam, ampak eni ki ga že imajo pa jamrajo da je drag kot pes in so šli nazaj na kurilca, tako da ko(če) ga dobim spet ne vem, kaj narediti... (itak bo to še trajalo nekaj let). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
>- gretje pri tleh, kjer je hladen zrak
Glede tega moram reči da je še vedno lahko zrak precej mrzel, četudi se ti zdi da je toplo. Ko se uležeš na kavč te začne svinjsko zebsti.
Za komfort mora biti zrak topel (ne sme pihat preveč, ker potem se ti spet zdi da je mraz), dovolj velika vlažnost in gretje tal oz. nek vir IR
Če je samo topel zrak, zid pa cuza ven ves ir, švicaš lahko na polno pa te bo še vedno zeblo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LinuxFuter Član

Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.77 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Radiatorji iz kamna/marmorja niso ravno dobra rešitev, vsaj moje izkušnje so take. Ta hudič se tako segreje ko dela da se ga ne moreš dotakniti, učinek je pa podoben IR sevalom (na eno stran ti je toplo, recimo v hrbet, spredaj te pa zebe), razen ko se celotno stanovanje segreje je možno da stvar postane bolj življenjska. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Radiator je še vedno radiator, pa če je iz plasike |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.92 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za pojasnilo, ste me prepričali. Sam sem bral njihove reklame, ki pravijo kako so oh in sploh.
Lani sem obnavljal fasado(izolacijo), okna, streho, dnevno, kuhinjo in jedilnico. Tako, da kopalnica bo še nekaj let stara.
Trenutno v kopalnici rešujem s prenosnim kaloriferjem, ki pa je vedno pod nogami. Pa še nevarno je da ga otroci pošpricajo z vodo.
Prednost kaloriferja je, da hitro ogreje prostor.
Kaj pa kaj takega:
http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/elektricna-ogrevala/stenski-radiatorji/stenski-grelnik-argo-splitto.html
Montiraš na zid(blizu je doza), ni pod nogami in verjetno tudi precej hitro ogreje prostor, kar je pogoj.
Pri konvekcijskih zidnih radiatorjih ni ventilatorja in verjetno traja precej dlje preden ogreje prostor!!??? In kdaj se spomne človek, da je kopalnica hladna??? Ko je ura za kopanje otrok.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno kako prostorna je kopalnica.
Ponavadi so manjše, in bi jaz kaj takega zmontiral:
Če hočeš na hitro segreti, je prisilno kroženje zraka nujno (ventilator). Če pa nastaviš timer, da se vklopi pol ure prej, potem pa je lahko tudi tanka izvedba.
Marmorni in kamniti radiatorji so v redu, samo na previsoko temperaturo ne smejo biti nastavljeni. Se počasi ogrevajo in dolgo ohlajajo, kar je v redu za komfort bivanja. Jih pa še nisem imel prilike preizkusiti.
Trenutno se grejem na plin iz plinovoda, in je strošek ogrevanja (22°C konstantno) in tople vode (2 osebi) skupaj manj kot 100 eur na mesec. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.70 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
@hudamravljica; tole čudo sem jaz namontiral v kopalnico v eni stari bajti brez izolacije in je definitivno vredna svojega denarja. Edino to je bilo zmožno spremenit tisto ledenico v spodobno segreto kopalnico.
@sobica; sam sem bil v isti dilemi ko sem se odločal kako se gret čez zimo - le s to razliko, da sem bil jaz v eni stari bajti brez izolacije. Investiral sem 150€ v radiatorje, imel mesečnega računa za elektriko tri mesece po 150€ in to je bilo to. Potem sem se pa itak izselil, zato niti nisem hotel v neke hude investicije. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.49 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2012 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Trenutno se grejem na plin iz plinovoda, in je strošek ogrevanja (22°C konstantno) in tople vode (2 osebi) skupaj manj kot 100 eur na mesec. |
Zato pa imam jaz ele. radiatorje - 3 komade 1500W in eden 400W v kopalnici pa je strošek nekaj malega nad 100€ - ampak je tu notri zajeto vse (ogrevanje 22 konstantno, topla voda + pralni in sušilni + steklokeramična in razsvetljava, hladilnik in skrinja ter ves pc-TV-HiFi) 2 + 2 otroka
In kot sem že dejal - še vedno je ele. najcenejši energent... _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni