www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Mini elektrarna na vodo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 11:52 am    Naslov sporočila:  Moj generator? Odgovori s citatom

Moj trifazni generator (direckt drive motor od LG pralnega stroja) z preklopljivimi poli da pri 2.5 ob/sek ven neobremenjen 55V - že usmerjena- žice navitij bi pa po moji oceni zdržale kakšne 3A. Če te zanima pridi pogledat.
LP Zamot

Generator2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  183.29 KB
 Pogledana:  51 krat

Generator2.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Okrog in okrog po dve sosednji lati poveži med seboj, da dobiš obroč. Na eni strani povežeš dve lati, nato pa drugo izmed njiju s tretjo povežeš na drugi strani lat. Pa tretjo s četrto na prvi strani, četrto s peto na drugi strani ... Zadnja s prvo bo spet na drugi strani.

S tem se izogneš potrebi po vrtanju v osnovne late, saj jih lahko pred in za njimi stisneš med dve povezovalni lati.
Koda:
00000000000    1.stran povezovalnih lat
          I000I            osnovna lata med vijakoma
       000000000000000 2.stran p. lat

Kupi vžigalice in ti bo takoj jasno, kako zložiti.

Pa jaz bi sode lopatice in lihe late pobarval temno zeleno, lihe lopatice in sode late pa temno rjavo. To je za sprednje in leve strani lat ter desne sprednje polovice ploskev lopatic. Zadnje in desne strani lat ter zadnje desne strani lopatic bi pobarval obratno. Pri drugi polovici ploskev bi barve zrcalil. Enako povezovalne late, na krogu bi pa preostanek barv porabil. "Recimo", da se mi "dopadejo" "naravnim odtenkom podobne" barve ... Anxious Shhh

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kolarmodelar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Feb 2008 21:32
Aktiv.: 0.50
Kraj: Letuš

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 06, 2013 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za zanimive odgovore!

Doma imam motor MY1016 (24V, 250W)
Po nekih meritvah ima podatke, ki so v priponki.

Če sklepam, da se bi kot generator isto obnašal.

2789rpm / 20rpm = 140

0,513Nm * 140 = 71Nm

Torej bi na osi mlina v oddaljenosti 1m morala biti sila 7kg, da bi poganjalo z 150W. Brez izgub.

Bom izmeril silo, ko postavim mlin. Confused

hhhh.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  37 KB
 Pogledana:  26 krat

hhhh.jpg

Kolarmodelar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako se mi zdi še najbolj smiselno uporabiti takšen motor kot je predlagal Zamot.

Ampak ne od pralnega stroja, ampak od stropnega ventilatorja. Bom razkiral tistih 50€ in razdrl eno to čudo. Dal notri neo magnete in bi moralo vse skupaj delovati na veliko nižjih obratih cca. 500

zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 08, 2013 4:54 am    Naslov sporočila:  Dober generator! Odgovori s citatom

http://www.hurricanewindpower.com/low-wind-pma-wind-generator/
Dost pocen verzija, nekaj podobnega kot moj z preklapljanjem polov!
Motor me je na servisu stal 180€- nov
Vse domače verzije so mukotrpno delo in veliko stroškov, na lastni koži sprobano!
LP
Zamot
Nazaj na vrh
Kolarmodelar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2013 11:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

300€ da bom dobil tistih 50W kot jih potrebujem je pa malo preveč.

Sedaj ko se prične sezona toplotnih črpalk, bom na šihtu vzel kakšen motor od inverterske klime. Saj je notri bldc motor, da vidim koliko polni je.

lp, Metod

KrEn
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Sep 2009 8:55
Aktiv.: 0.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 19, 2013 10:49 am    Naslov sporočila:  Re: Moj generator? Odgovori s citatom

zamot1 je napisal/a:
Moj trifazni generator (direckt drive motor od LG pralnega stroja) z preklopljivimi poli da pri 2.5 ob/sek ven neobremenjen 55V - že usmerjena- žice navitij bi pa po moji oceni zdržale kakšne 3A. Če te zanima pridi pogledat.
LP Zamot

Zanimiva zadeva.

Jaz imam testno postavljeno v potoku vetrnico od zunanje klime.
Dosegam okoli 4 vrt. /s.

ali obstaja kaksna varianta, da bo kje dobil vodotesen motor, kot je na zgornji sliki?

Cilj je nardit nekaj podobnega:
http://www.elektronik.si/phpBB2/download.php?id=22239

samo z obratnim namenom (ustvarjat energijo)
in pa seveda ne tolko lepega dizajna...

lp
KrEn
Nazaj na vrh
Kolarmodelar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2013 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo poročam.

Torej dobil sem generator. Motor za ventilator od inverterske toplotne črpalke. Sicer nekaj ne dela, vendar mi ga je uspelo zrihtati.
Ko ga preizkusim z vrtalnim strojem, 60W žarnica dela super. Napetost nabije do 260V pri max. vrtljajih. Zaenkrat še ne vem koliko vrtljajev je to, vendar dobim merilnik, tako, da bom lahko izmeril. V navodilih motorja pa piše 800 rpm in 60W. Veliko bolje kot alternator od avtomobila.

Torej kolo se vrti z nekje 20 rpm.

Za prenos bom uporabil menjalnik od APN 6, ki ima v prvi prestavi razmerje prenosa 1:16,5. To je prenos med batom in izhodom menjalnika. Potem pa je med menjalnikom in kolesom še verižni prenos 1:3. Skupaj torej nanese nekje 1000 rpm, kar je super. Če bo vse skupaj delovalo brez obremenitve, bom postopoma povečeval obremenitev in opazoval delovanje mlina.

Če bo več kot 10W sem zadovoljen, saj bom s tem v uti imel led reflektor in lepo osvetlitev, trenutno pa je ni saj je predaleč od hiše.

primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2013 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolarmodelar je napisal/a:
Zaenkrat še ne vem koliko vrtljajev je to, vendar dobim merilnik, tako, da bom lahko izmeril.

Merilnik obratov si lahko narediš sam.
Če imaš doma osciloskop priklopi gor fotodiodo in z ediksom naredi črto nekje na osi. Nato samo približaš fotodiodo in gledaš časovni interval (periodo) kdaj se ti motnja ponavlja. Če nimaš osciloskopa si ga lahko narediš preko zvočne kartice na računalniku.
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2013 3:50 pm    Naslov sporočila:  Moja vetrna. Odgovori s citatom

Na priponkah lahko vidiš generator na "domači" vetrnici in modificiranega kitajca.

Foto.188.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  924.5 KB
 Pogledana:  24 krat

Foto.188.jpg

Foto.191.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  892.1 KB
 Pogledana:  16 krat

Foto.191.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 Ur