|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
PE in N vodnika pri hišnih instalacijah ni dovoleno povezovati, niti v glavni omarici ne, vsaj pri nas je tako. Vedno PE na svoje "hišno" ozemljilo, N vodnik se pa tretira enako kot fazni vodnik.
Jaz bi ta priklop napravil tako, da bi hišno instalacijo pustil, kot pač je in upošteval to, da pri ZNSu zaščitnega vodnika ne smeš več povezati z ozemljitvijo, pri FIDu to niti ni potrebno. Se pravi, da se za ZNSom vzamejo samo fazni vodniki in nula, ter ti povežejo na novi FID. Iz temeljnega ozemljila se direktno povežejo potem vse zaščitne povezave, ki so za tem FID stikalom. Kot sem že napisal, te ozemljitve pa ni dovoljeno povezati več z tisto, ki je iza ZNSa.
Upam, da je razumljivo, če ne bom moral nekaj narisati...
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.99 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Upam, da je razumljivo, če ne bom moral nekaj narisati... |
Citiram: |
Lahko narišeš, prosim, vsaj skico vezave ZNS - FID? In kam bi priklopil to dodatno ozemljilo? |
Počakamo na PZUFICovo skico?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.59 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 6:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tako sem mislil, kot si narisal, no saj jaz nisem dosti drugače, le da odklopnikov nisem posebej risal.
Za zemeljsko ozemljitev, sem le spraševal in kot vidim je očitno potrebna. Kam bi jo priključil, ne vem, zato pa sprašujem, sicer je že japek napisal.
Kje je valjanec, se mi tudi sanja ne, če sploh je uporabljen valjanec.
Kako je pa priključen ZNS pa tudi ne vem, ker nisem še nič odpiral. Bom pogledal.
Bom pa vsekakor prebral članek.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
PE in N vodnika pri hišnih instalacijah ni dovoleno povezovati, niti v glavni omarici ne, vsaj pri nas je tako. Vedno PE na svoje "hišno" ozemljilo, N vodnik se pa tretira enako kot fazni vodnik. |
A to je zahtevano s kakšnim predpisom ali uredbo?
Imaš kak link dokument kjer lahko preberem več o tem?
Ker se sprašujem, če je tak predpis, kaj potem lahko stori nekdo, ki je v 5 ali šestem nadstropju stare stavbe, kjer ločene ozemljitve ni?
Ali te lahko doleti kakšna sankcija če kljub temu izvedeš tako?
V vertikali, ki jo "upravlja" Elektro Ljubljana (pri nas doma) je tako.
Če je tak predpis, potem bi verjetno morali tudi v vertikali imeti ločeno ozemljitev.
Kaj če ni tako in recimo pride do kakega požara?
Se priporočam za komentarje.
LP, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.63 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sob Okt 06, 2012 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
PE in N vodnika pri hišnih instalacijah ni dovoleno povezovati, niti v glavni omarici ne, vsaj pri nas je tako. Vedno PE na svoje "hišno" ozemljilo, N vodnik se pa tretira enako kot fazni vodnik. |
Želiš reči, da je pri hišnih instalacijah obvezen TT sistem? Pri TN, ki je kar pogost, sta PE in N povezana skupaj.
Earthing system - Wikipedia - sistem zaščite
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
gregoral je napisal/a: |
A to je zahtevano s kakšnim predpisom ali uredbo?
Imaš kak link dokument kjer lahko preberem več o tem? |
Samo dve stvari. Standardi in zahteve elektro distribucije se z leti spreminjajo.
1. Večinoma je tako, da za stare instalacije, ki so bile izvedene po predpisih, ki so pač takrat veljali, po spremembi predpisov, ni potrebno spreminjati. Po prvi adaptaciji pa se je treba držati trenutno veljavnih predpisov.
Tako ZNS danes ni več dovoljeno vgrajevati, kjer pa je še vedno instaliran, pa lahko ostane do prve adaptacije.
2. Zahteve glede sistema zaščite so vedno predpisane v elektro soglasju lokalnega distributerja. Predpišejo celo, kateri tip in model števca moraš uporabiti, pa tega ni v nobenem standardu.
Glede sistema zaščite TN, TT, govorimo o hišnih instalacijah, kjer so preseki običajno pod 6 mm2, kjer sta N in Pe vodnik itak ločena. Glede povezave N in Pe pred FID stikalom, pa je običajno zahteva lokalnega distributerja (napisano v elektro soglasju), oziroma imam občutek, da je celo odvisno od lokalnega rajonskega električarja. Standardi in sistemi zaščite so jasni.
Konkretno pri nas je tako, da ko sem jaz selil števec iz stavbe na zunanjo steno. pred približno 20 leti, sem moral povezati N in Pe v tej merilni omarici, danes zahtevajo, da Pe vodnika ne vodiš več, skozi merilno omarico, ampak morajo biti vse ozemljitve in izenačitve potencialov v ločeni omarici. Se pravi da N in Pe ne povežeš več.
Glede bloka in povezave med stanovanji, tam gre za TN sistem varovanja in ločitev vodnikov, ali tudi ne, v odvisnosti od uporabljenih presekov kablov. Tam še ni nobenih FID stikal, ta so na vrsti šele v posameznih stanovanjih. S tem nimam nekih izkušenj, zato bi to teško komentiral.
Gregor, glede sankcij zaradi izvedbe je tako, za stare objekte distribucija električne energije že tako poteka, dokler ne napraviš neke bedarije, nobeden kaj dosti ne kontrolira, kako je kaj izvedeno.
Za novogradnjo je pa tako, da poleg vseh papirjev, ki jih moraš predati elektro distributerju, pride v kontrolo še rajonski električar in ta potem da v omarico glavne varovalke, ali pa pred tem pove, kaj vse je potrebno spremeniti, da jih bo dal.
V vsakem takem primeru se je vedno najboljše prvo posvetovati z rajonskim, da potem ni kakšnih presenečenj.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej, v našem objektu je stari del hiše, ter novi del hiše. Vse skupaj (stari del hiše in novi del hiše) je zaščiteno (še vedno!) z ZNS-jem ter 3 talilnimi varovalkami v starem delu hiše. Za tistimi 3 varovalkami gre potem naprej 5-žilni (3 faze ter nula in zemlja), mislim da 4mm2 kabel na 12 talilnih varovalk v novi hiši. Torej, elektrika (omarica) za novi del hiše je ločena, vendar pa še vseeno ima povezavo s tistimi 3 talilnimi varovalkami in na ZNS.
Kaj storiti? V novi hiši v omarici želim zamenjati TALILNE varovalke za AVTOMATSKE, ter uporabiti pred njimi FID, posebej za novi del hiše..
Varovalke imajo svoj namen in jih pusti pri miru. Tudi N vodnik se tu obravnava enako kot fazni in ga je treba pustiti pri miru. (no, da bo jasno, talilne lahko zamenjaš z avtomatskimi) Sprememba je v zaščitnem vodniku, ki je pri ZNSu vezan preko navitja releja. Tega ne smeš za ZNSom več povezati z temeljnim ozemljilom. Zaradi tega zaščitnega vodnika v novem objektu ne povežeš nikamor. Tam priklopiš na FID stikalo samo tri faze in nulo, ozemljitev pa na svoje temeljno ozemljilo, ki je pa lahko tudi temeljno ozemljilo starega objekta.
A je možno, da bi pustil v starem delu hiše ZNS, 3 varovalke in 5žilni kabel, ki je vezan za temi varovalkami v omarico nove hiše, ter tukaj v novi hiši namestil FID, ter zamenjal teh 12 talilnih varovalk z avtomatskimi?
Tukaj, v omarici nove hiše imamo narejeno tudi ozemljitev, ki pa še ni porabljena, torej, kaj s tem? Je možno, da bi opustil ozemljitev, ki pride iz starega dela hiše, ter jo zamenjal s to ozemljitvijo, ki pride direktno v omarico? Bo ZNS deloval pravilno? Tiste 3 talilne varovalke za ZNS-jem pa bi pustil za stari del hiše nespremenjeno.
V tem primeru bi potem bila povezava ZNS-3 talilne varovalke(stari del hiše)-5žilni kabel v omarico novega dela hiše-FID-12 avtomatskih varovalk (v omarici novega dela).
Ali pa menjati tako ZNS pri starem delu hiše z FIDOM (kar vsekakor mislim, čeprev bo ločeno), in vključiti še enega v novem delu hiše? Torej bosta 2 zaporedno vezana, ampak bodo vseeno vmes 3 talilne varovalke, ki služijo za stari del hiše?
Najboljše bi pa verjetno bilo vseeno, da bi se ločila tako stari del kot novi del, ampak nevem kako bo izvedljivo, da bi novi del hiše vezal takoj za števcem ter tako pred ZNS-jem in varovalkami.
V novem objektu uporabiš novo ozemljitev, ki pa je ne smeš povezati z ozemljitvenim vodnikom za ZNS stikalom starega objekta. FID se priklopi, tako kot je to zanj predvideno. V starem delu ničesar ne spreminjaš. Varovalke lahko menjaš z avtomatskimi.
ZNS v starem delu bi bilo vsekakor dobro zamenjati z FID stikalom, stopnja zaščite se s tem bistveno poveča, je pa potrebno pregledati, kako je ta stara instalacija sploh izvedena. Če so vmes uporabljeni dvo žilni dovodi, kar so običajno bili, je to lahko problem. Pri meni doma so bile na nekaterih šuko vtičnicah povezave med nulo in zaščitnim priključkom vtičnice, kljub temu da je bil v omarici ZNS. Rekel bi, prava mešana solata, na srečo so bile dobro položene cevi, tako da sem na koncu menjal celotno instalacijo.
FID stikala se lahko veže zaporedno, to njihove funkcije zaščite ne zmanjša. Jaz bi sicer raje priklopil tako, da gre za števcem dovod do ene in do druge omarice in v vsaki omarici lepo svoj FID in svoje varovalke.
Če so preseki ustrezni uporabljenim varovalkam, lahko tudi od števca do prve omarice in od tam, pred FID stikalom naprej do druge omarice, se pravi zaporedno povezano.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Vezava FID ZNS.pdf |
Velikost datoteke: |
25.5 KB |
Downloadano: |
52 krat |
_________________ 73 de S55WT, Janko
Nazadnje urejal/a japek Sob Okt 13, 2012 11:36 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta vezava sicer deluje, ima pa eno veliko pomanjkljivost: zaščitni vodnik za ZNS-om mora biti ločen od ozemljila, da ZNS deluje. Lahko se zgodi, da dobi povezavo na ozemljilo preko kake cevi, opleta kabla (kakšen CATV recimo), itd... V tem primeru ZNS ne bo več deloval oz. ne bo deloval zanesljivo.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damek Član

Pridružen-a: Sre 03 Jan 2007 17:55 Prispevkov: 146 Aktiv.: 0.65 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
no, ta vezava mi precej pomaga.. Kaj pa npr. se da izmerit, ali je povezava ozemljitev-ničelni vodnik ali ne. Glede na to, da N na ZNS-ju ni prikloplen in potem gre verjetno nekje mimo verjetno ni, ampak vseeno..
Se to da npr. preveriti z multimetrom na ZNS sponkah oz. omarici ali kar v vtičnici?
_________________ LP, damek |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
...pa je običajno zahteva lokalnega distributerja (napisano v elektro soglasju), oziroma imam občutek, da je celo odvisno od lokalnega rajonskega električarja. .... |
Torej, na kratko bi rekel da je tukaj popoln kaos, vse takoimenovane "direktive" oziroma "zakoni" pa zrastejo izključno v glavah lokalnih električarjev, ki so"bog i batina". Če je tako, potem smo na slabšem kot v afriki. Tipično za slovenijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Torej, na kratko bi rekel da je tukaj popoln kaos, vse takoimenovane "direktive" oziroma "zakoni" pa zrastejo izključno v glavah lokalnih električarjev, ki so"bog i batina". Če je tako, potem smo na slabšem kot v afriki. Tipično za slovenijo. |
No dobro, tako hudo pa spet ni, sistemi zaščite predpisani s standardi so jasni in preko tega ne gre nobeden. Razlika je le v tem, kateri sistem zaščite ti določijo, potem pa običajno še, kakšno podnožje za varovalke moraš uporabiti, kateri števec, kakšne preseke vodnikov, koliko rezervnih cevi do zunanje omarice, da lahko priključijo še eventuelne sosede, ...
Damek, to, če je N in Pe povezan pred zaščitnim stikalom, pa naj bo to ZNS ali FID, je v bistvu za tvojo varnost nepomembno, če le imaš dovolj dobro lastno temeljno ozemljilo.
Gumby, ravno zaradi te pomanjklivosti je instaliranje ZNS stikala prepovedano, v bistvu jih niti ne proizvajajo in ne prodajajo več. Lahko pa ostane še vedno pri starih instalacijah, do prve predelave...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.39
|
Objavljeno: Sob Okt 13, 2012 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, in vgradnja FID-a zraven je točno to... predelava
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DaGajsek Član

Pridružen-a: Sob 09 Okt 2010 12:10 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.37 Kraj: Celje z okolico
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 9:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Oglašam se, ker sem sam naletel na problem s tem slavnim ZNS. Nisem električar, se pa s tem ukvarjam dovolj da vem kako in kaj mora kaj delovati.
Priklopil sem kuhinjske aparate pri kolegu, ki se je ravno preselil v v starejšo hišo, varovano s tem ZNS.
Vezava je neke domače izdelave, kabli sicer so pet in trožilni, ustreznih barv. V dozi potrjene tri faze in ničla, ena žica (za katero sem mislil da je zemlja, rumenozelen drugače ena izmed faz), pa je ob vezavi dala fazo na vsa kovinska ohišja in je enega streslo, brez posledic pri ZNS. Ker mi ni bilo nič jasno (takrat še nisem prebral ničesar od delovanju ZNS) sem preizkušal posamezne varovalke in ugotovil da pri eni 16A izgine faza iz tega vodnika. Preizkuševalec faz je brlel zelo šibko, če pa sem na vtičnco ki sem jo peljal iz ene izmed faz do pomivalca priklopil pomivalca, pa se je lučka ojačala.
napetosti med fazami in proti ničli ni bilo, pa ne vem zakaj?
Žice nisem uporabil, varovalko sem izklopil, ozemljev je za sedaj narejena na ničlo, če slučajno do preboja pride, vseeno pa moram temu priti do dna.
Razmišljam da je možno, da je trenutno ZNS v okvari, ker test z žarnico s fazo iz vtičnice in zemljo na kuhinjskem koritu ni naredil drugega kot to, da je žarnica svetila. Preizkusa na vtičnici nisem naredil, ga pa bom ob naslednji priliki.
Da nadaljujem svoja razmišljanja, če je ZNS res zanič je morda ta zemlja postala faza ravno zaradi tega, ni pa mi jasno kako je to povezano s talilnim vložkom v omarici o katerem sem govoril prej? Morda se nekje v hišni inštalaciji srečata faza te varovalke in zemlja?
V glavnem, rad bi pridobil nekaj informacij, da kolegu to predstavim kot je potrebno, menjave s fid stikalom ne bi delal jaz, niti približno, zato me tudi zanima ali je za take zadeve pristojen okrajni Elektro ali lahko pokličeš lokalnega elektrikarja?
Če si prav predstavljam z menjavo s FIDom ni tako zelo veliko dela, malo več pa bi ga bilo z menjavo celotne omarice z avtomatskimi odklopniki. Bi mi kdo znal oceniti približne stroške dela in materiala za obe varianti?
Hvala za odgovore!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Prebral sem tvoje besedilo in ti lahko le potrdim, da si pravilno ugotovil. Na eni fazi, najverjetneje tej, kjer si ugotovil, da ko jo vzameš ven faza na ozemljitvi izgine, povezano fazo z ozemljitvijo. Lahko je to na nekem priključenem aparatu ali pa tudi kje na instalaciji.
Ravno to, kaj opisuješ je težava ZNS stikal in zaradi tega so jih tudi prepovedali. Če ti na enem mestu faza pride v stik z ozemljitvijo in ZNS stikalo zaradi okvare ne izklopi imaš to fazo na vseh ohišjih, ki so povezana z ozemljitvijo. To še dodatno poveča nevarnost električnega udara in smrtno nevarnost, če se takega aparata dotaknemo. Vsekakor je potrebno takoj pristopiti k sanaciji tega.
To pa ni potrebno, da izvaja Elektro, to ti napravi lokalni električar, ki se z instalacijami ukvarja. Strošek je novo FID stikalo, ZNS ne dobiš več, pa še prepovedan je, in potem ure dela, pač koliko jih je potrebnih. Sama zamenjava ZNSa z FIDom ni problematična, to napravi v eni uri, težave se lahko začnejo potem, pri iskanju okvar na instalaciji. Tega pa ti ne more nobeden v naprej povedati, koliko časa bo za to potreboval. Lahko le upaš, da čim manj.
Menjava varovalk z avtomatskimi ni potrebna, iz tehničnega stališča so oboje primerne in tudi dovoljene, če pa razmišljaš v tej smeri, pa je mogoče smiselno, da se opravi istočasno z zamenjavo ZNS stikala.
Še enkrat, stanje res takoj sanirajte, tako ne sme ostati.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DaGajsek Član

Pridružen-a: Sob 09 Okt 2010 12:10 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.37 Kraj: Celje z okolico
|
Objavljeno: Tor Mar 05, 2013 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
bomo, se zavedam da tako ne sme biti.
Hvala še enkrat!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni