|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jan 15, 2013 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
laura je napisal/a: |
Hi!Nič se ne čudim.Seveda je to res.Ampak prej si zapisal da "razliko nesimetrije krije nula".Zdaj se pa ti čudi nad tvojim zapisom! |
Ja kako pa si mislil, da bi naj bilo?
Zveži npr. tri enake luči vsako na svojo fazo in v zvezdišče. Na zvezdišče priklopi nulo in v seriji še tokovni merilnik ter meri tok, ko so vsi trije v delovanju. Nato pa enega odklopi in pusti samo dva delovati ter meri.
Predstavljaj si kako se to obnaša in prenesi to imaginacijo k trafotom.
V primeru, da pri dveh lučeh odstraniš nulo, boš opazil spremembo že pri sami svetlobi, tukaj pa nastane problem. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.99 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon, govora je o nesimetriji. Daj na eno fazo kalorifer, na drugo pa 40W žarnico. Potem pa odklopi nulo !
Podoben problem nastane pri treh fazah.
Še huje je če imam tri transformatorje po 333,3 VA povezane na trofazni sistem in recimo 6 porabnikov po 150W. Skupno je to 900W porabe. Če sta po dva porabnika vezana na vsak transformator potem je vse v redu.
Če pa en porabnik z ene faze vzamemo proč in ga damo na drugo fazo, imamo še vedno 900W moči, kar je manj od 1000 dovoljenih., a smo ustvarili nesimetrijo obremenitve in eden od transformatorjev bo zakuhal. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Čuj zdaj pa se mi že zdi da me [cenzurirano]š ali pa misliš da sem totalni čudak.
Če vežem tri porabnike vsakega na svojo fazo in jih vežem na nulo(kao zvezdišče po tvoje)je to čisto normalna vezava porabnikov po fazah.Če pa zdaj odklopim nulo se bo jasno pojavila medfazna napetost na porabnikih.In ne vem v čem je tu zdaj problem?Evo ti je že VolkD lepše pojasnil! _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.97
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Še eno modrovanje....
Kako bo primarje in sekundarje zvezal skupaj, je odvisno tudi od tega, kako napetost ima (na primarju) in kakšno hoče dobiti (na sekundarju). Drugače se pa transformator varuje glede na nazivni tok. Torej, če na njem (za primar ali pa sekundar) piše npr 230V, 4A, potem se ga lahko obremeni s 4A pri 230V. Kar je več, lahko vodi v dim. Ta moja trditev velja za vsak trafo, enofazni ali trifazni.
Še dodatek, ki seveda velja za Y (zvezda) vezavo transformatorja: tok skozi N je lahko največ enak največjemu toku skozi enega od faznih izvodov. Z razporeditvijo tokov na različne faze transformatorja se N izvodni vodnik samo razbremenjuje, celotno fazno navitje transformatorja pa je še vedno obremenjeno s celim tokom. In to od faznega priključka pa do zvezdišča (kjer se geometrijsko sešteva s tokovi drugih faz).
Huff kaj sem naklamfal.. upam, da je razumljivo vsaj malo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.79 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi!Pri idealni simetrični obremenitvi(vse impendance so enake) je tok skozi N enak nič. _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
ElGrigon,... |
Navitja se lahko varujejo z varovalkami, saj še vedno gre za tri ločene naprave, ni pa praktično. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Sre Jan 16, 2013 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
ElGrigon,... |
Navitja se lahko varujejo z varovalkami, saj še vedno gre za tri ločene naprave, ni pa praktično. |
Vse 3 trafote bo izklopil mikrokontroler ce poraba na vseh treh ne bo priblizno enaka kar sem ze v zacetku napisal da bo elektronska regulacija zadaj tako da se lahko nehaste kregat okoli simetrije  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Čet Jan 17, 2013 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam eno podobno 10kVA ločilno čudo na enem objektu.
Pač konstantno merim vse parametre in pri večji asimetriji izklopim primar. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 501 dni