www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Faza na ohišju
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.57
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 21, 2013 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
Počasi prihajam do zaključka, da sploh ne rabimo ozemljitvenega vodnika, saj bo fid izklopil že ko bo čez nepridiprava steklo 30 mA.

To pa ne je kar potreben.
Samo 1 primer ko, ko brez nekega razloga začne goret kabel v instalaciji. Takrat izklopi fid in reši situacijo ne pa varovalka. Videl tak primer 2 krat! Očitno je bil kabel poškodovan med vgradnjo, ker je začel tlet na sredini. Ko ga potegneš iz cevi v mansardi Shocked!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.83

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 21, 2013 10:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FID zaščitno stikalo ni namenjeno zaščiti proti neposrednemu dotiku, zato je zelo nevarno razmišljanje, da pri poravilu ni potrebno izklopiti ali odviti varovalke.
Kot so nekateri že ugotovili, bo FID izklopil, v kolikor bo okvarni tok enak ali večji od nastavljenega.
Da je na ohišju mlina napetost je po vsej verjetnosti krivda v napajalnem kablu ali podaljšku:
- če je priključna vtičnica enofazna brez zaščitnega kontakta, potem je verjetno nek "srokovnjak" na kablu zamenjal vtič in kar v njemu izvedel ničenje.
- ker rumeno - zelenega vodnika ni imel kam priključiti, ga je kar pustil prostega.
Predlagam, da se zamenja priključni kabel in vklopi v šuko vtičnico, pa bo zadeva funkcionirala.
Priporačam tudi, da se vtičnica, ki je namenjena za priklop zunanjih naprav zaščiti s KZS stikalom 16/0,03 A.

Nazadnje urejal/a kvarkel Ned Dec 22, 2013 10:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 21, 2013 4:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vprašanje Za elektrikarje tukaj (jaz sem samo nedeljski kuhar):

Če pa trafo sploh ni ozemljen, ali se lahko dotaknem njegove nule? Ali bo FID delal?
Kaj pa, če bi ozemljil fazo namesto nule? ali bi trafo crknil? Think Ali pa bi FID ven vrgel?
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 22, 2013 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Kuhar

sem ti hotel poslati zs, pa mi napiše, da odpiram novo temo, mogoče sem ušpičil kakšno neumnost.

Nule se lohk zmeraj dotakneš, še posebno ženske nule mislim.

Kar se tiče trafota pa te ne razumem popolnoma:
- je trafo eno fazen , ali tri fazen.

lp marjan
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kvarkel
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21
Aktiv.: 2.83

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 22, 2013 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:

Če pa trafo sploh ni ozemljen, ali se lahko dotaknem njegove nule? Ali bo FID delal?
Kaj pa, če bi ozemljil fazo namesto nule? ali bi trafo crknil? Think Ali pa bi FID ven vrgel?

Svetujem ti, da se ničesar ne dotikaš in se še dalje držiš kuhe. Zakaj?, pa bi ti na kratko zelo težko razložil.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.96
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 22, 2013 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:

Iz vprašanj se vidi, da res nisi električar.

Faze niti nule se ni pametno dotikat ker nikoli ne veš kako je kdo vtaknil vtičnico in se lahko med sabo zamenjajo pa boš mislil, da ti je v glavo vrglo pokrov ekonom lonca ...

In še funkcija ozemljitve - to je ponavadi rumeno-zelena žica, ki je vezana SAMO na prevodno ohišje naprave, NIKOLI pa na nulo ali fazo naprave.

V tvoji stroki bi tako vprašanje zvenelo nekako takole: "A lahko juho, da bo ostala dalj časa topla, postrežemo v narobe obrnjenih krožnikih ... Smile
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 10:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No no fantje!

Mislim, da osebnih zamer tukaj na forumu ne bomo reševali niti rešili.

Lojzek je nekje na tem forumu pisal, kaj se v podrubriki energetika dogaja, z njim se strinjam tudi sam. Zato se na forumu nekaj časa niti nisem oglasil in se resnih debat izogibam.

Tako se lahko samo malo šalim.
Mislim, da moja šala ni za sabo potegnila osebnega obračunavanja.
Lojzek, ker imam vsaj malce slabo vest, se ti opravičujem, če si kaj slabega razbral iz mojih postov.

Poudarjam!
Najprej bo potrebno medsebojno spoštovanje, potem se lahko šele konstrktivno pogovarjamo.
Vsakdo, ki dela tudi greši, tako ni nobenega odgovora na tem forumu za jemati fiksno za gotovo. Na žalost se bo moral vsak sam pri sebi odločiti, kateremu bolj verjeti. Pomeni, da bo moral bralec uporabiti tudi svojo pamet.

Za pisce pa naj velja, da ko pridejo do zaključka naj svojo zmoto priznajo in to ne jemljejo kot poraz, ampak dodajo kamenček v mozaik svojega znanja.
Znanje pa itak ni nič vredno, če ga ne znaš praktično uporabiti.

Naj neham moralizirati.
Ampak vseeno zaenkrat jemljem rubriko energetika bolj za šalo kot zares.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Speak to the hand

Saj moram pravzaprav jaz ustavit konje. Prejšnji moj post je bil mišljen ironično, glede na potek debate. Angel . Sem mislil, da bo tako tudi videti. Čeprav so v resnici ta vprašanja čisto realna in odgovori nanje tudi.

Drugače sem v resnici (zase) zadosti šolan "elektrikar - jakotokaš", da večino tem in vprašanj v tej rubriki čisto dobro zastopim. Bi lahko tudi kaj povedal in pomagal, ampak bi moj glas bil neslišen v vsesplošnem navzkrižnem besednem bojevanju, ki se začne v tretjem do petem postu teme.

Sem pa moderatorjem napravil delo: od mojega prejšnjega posta do semle bi šlo lahko vse v smeti (pa morebiti še kaj drugega).

Angel
Nazaj na vrh
matej22
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31
Aktiv.: 0.54
Kraj: blade

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 23, 2013 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Situacija ki jo opisuješ pomeni vsaj dve pomeni zadevi in sicer: očitno gre za hudo napako v povezavah ali spojih , drug še večji problem pa je prisotnost fazne napetosti na ohišju. Kaj se zaradi tega na terenu lahko zgodi je jasno. Ali stroj deluje normalno, če da potem imaš fazni vodnik vezan na N in PE potencila skupaj.
Ali gre za eno ali tri fazni podaljšek? Kje je nameščeno NFI stikalo ?
Kot vedno tudi v tem primeru začni z iskanjem napake na začetku, se pravi na vtikačih, kablih, spojih itd... ko bo to v normalnem stanju se loti testiranja NFI stikala. Če boš testiral samo stikalo to ne bo pomenilo veliko razen tega da boš vedel ali stikalo deluje kot je treba ali ne.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 14 Ur