www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oscilator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si oscilator narobe priključil, je verjetno fuč. Sploh pa če nimaš frekvencmetra ali osciloskopa, ni možno ugotoviti, če deluje. Običajno je na izhod lep signal, ki se ga vidi tudi na malo slabšem osciloskopu.
Na računalniških plata so podobni oscilatorji, samo za 25Mhz. Poiskusi s takim.
Če nimaš možnosti pomeriti, lahko to naredimo pri meni. Če te zanima mi pošlji sporočilo pod zasebno. Seveda če si iz Ljubljane.

lp
matjay
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 12.59
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi si RF detektor iz dveh kondenzatorjev, upora in diode. Tako boš ugotovil ali obstaja izmenični izhodni signal oscilatorja. Enosmerna napetost na izhodu detektorja bi bila 1-1.5V približno.

Kakršnokoli sevanje na UKV področju naj bi bilo prepovedano. Če ga želiš zmanjšati na tebi ustrezno mero, boš moral sevanje kontrolirati. Taka vezija morajo biti oklopljena, da sevajo samo čez izhodni priključek (anteno) pa še moč signala je treba ustrezno prilagoditi.

Nazadnje urejal/a borber Pon Avg 21, 2006 6:40 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.16
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu si že sam napisal eno izmed možnosti preizkusa. Oscilator moraš v vsakem primeru slišati na UKV radijskem sprejemniku, seveda v bližini.
Glede kontroliranja jakosti izhodnega signala, pa zadevo zapri v medeninasto škatlo, tako da čim bolj izločiš sevanje tiskanine, uporabi dvostransko tiskanino, ki ima na eni strani čim več bakra. Izhod pa boš dušil preko dušilnih členov.

LP, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.00
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, borber. Ali so dimenzije kondenzatorjev in tuljav kritične? Nameravam uporabiti kar trough-hole elemente. Kaj pa proto board? Naj se ga raje ognem?

Kako lahko kontroliram izsevano moč? Ali ima tak oscilator sploh dovolj moči, da bi karkoli oddajal? Recimo da bi zmotil radijski sprejemnik v sobi?

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

japek je napisal/a:
V bistvu si že sam napisal eno izmed možnosti preizkusa. Oscilator moraš v vsakem primeru slišati na UKV radijskem sprejemniku, seveda v bližini.
Glede kontroliranja jakosti izhodnega signala, pa zadevo zapri v medeninasto škatlo, tako da čim bolj izločiš sevanje tiskanine, uporabi dvostransko tiskanino, ki ima na eni strani čim več bakra. Izhod pa boš dušil preko dušilnih členov.

LP, Janko

Aha, torej tuljave pred anteno bodo zmanjšale izsevano moč, pod pogojem da bodo zaprte v medeninasto škatlico? Kako se pa sliši tovrstna motnja? Ali takšen oscilator veselo paca na večih frekvencah? Ali je možno da zadevo tako zaser*** da bo oddajala harmonike ki bodo celo višji od osnovnega tona?

Iggy
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se detektorja tiče dimenzije elementov niso pomembne. Zlotaj ga v "grozdje" kar na izhod oscilatorja.
Dimenzije elementov, vsaj v okolici 100MHz signala naj bodo toliko majhne kolikor je še sprejemljivo. Večji elementi (kondenzatorji) bolj sevajo.
Nisem zasledil kaj boš počel s tem oscilatorjem (DDS?) ampak protoboard je le za eksperimentiranje in to bolj za nizke frekvence. Pri VF je masa zelo pomembna s ozirom na stabilnost delovanja in VF sevanje. Dobro je imeti eno celo stran bakra na tiskanini za maso.

UKV sprejemnik lahko sprejme 100MHz izsevani signal in bo slišati na 100MHz tišino, normalen šum sprejemnika bo izginil. Če je na 100MHz kaka postaja, približaj oscilator antenskemu vhodu sprejemnika.
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Kar se detektorja tiče dimenzije elementov niso pomembne. Zlotaj ga v "grozdje" kar na izhod oscilatorja.
Dimenzije elementov, vsaj v okolici 100MHz signala naj bodo toliko majhne kolikor je še sprejemljivo. Večji elementi (kondenzatorji) bolj sevajo.
Nisem zasledil kaj boš počel s tem oscilatorjem (DDS?) ampak protoboard je le za eksperimentiranje in to bolj za nizke frekvence. Pri VF je masa zelo pomembna s ozirom na stabilnost delovanja in VF sevanje. Dobro je imeti eno celo stran bakra na tiskanini za maso.

Rezultati z detektorjem (namesto 1n kondenzatorja sem našel 2.2n, ampak to verjetno ni kritično?)

Napajanje +5V. Vse (tudi oscilator) na protoboardu.

Brez upora proti masi na izhodu oscilatorja: 2.850V

Z 200Ohm uporom proti masi na izhodu oscilatorja: 2.350V

Sonda osciloskopa kaže verjetno šum (10mVp-p) in 50Hz pickup amplitude 40mVp-p.

Če oscilator ne deluje in drži svoj izhod nekje na polovici Vcc ne moreš ugotoviti kaj pravzaprav počne?

Citiram:
UKV sprejemnik lahko sprejme 100MHz izsevani signal in bo slišati na 100MHz tišino, normalen šum sprejemnika bo izginil. Če je na 100MHz kaka postaja, približaj oscilator antenskemu vhodu sprejemnika.

Che?

DDS? Google -> define: DDS -> Doctor of Dental Surgery? Noooooooooooooooo. Razz

Vezje bomo delali, ko bomo imeli kakšne oprijemljive rezultate? Smile

Iggy
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DDS=Direct Digital Synthesis

Če oscilator ne oscilira,je enosmerna napetost na izhodu detektorja enaka 0V.
Ker imaš kakih 2.5V, ima izhodni signal OK. Oscilator oscilira!
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 22.60

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:
Če oscilator ne deluje in drži svoj izhod nekje na polovici Vcc ne moreš ugotoviti kaj pravzaprav počne?

Ce oscilator drzi izhod na katerikoli napetosti (DC), potem prvi (coupling) kondenzator poskrbi, da je izhod vezja 0V, razen seveda zelo kratek cas po vklopu napajanja. Kot ti je napisal borber: oscilator ocitno deluje, vprasanje je le se pri kateri frekvenci deluje.
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napravil sem test z UKV sprejemnikom. Moram sicer napisati, da imam jaz moj oscilator zaprt v Ms ohišju in dvostransko tiskanino z polno mase. Ko je vezje bilo cca 20 cm oddaljeno od sprejemnika, mi ni uspelo najti frekvence, kjer se v bistvu oddaja. Ko sem pa na izhod oscilatorja dal kos 30cm žice, pa mi je na sprejemu zbrisalo skoraj polovico sprejemanega področja, recimo od 96 do 104MHz, kar je v bistvu logično, kajti izhod je ne-sinusne oblike in vsebuje ogromno harmonskih komponent. Okrog 100MHz je bila tišina, ko pa sem se približeval mejnim frekvencam, pa se je slišal zraven brum. Vezje je bilo napajano iz stabiliziranega usmernika.

LP, Janko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
iggy je napisal/a:

Ce oscilator drzi izhod na katerikoli napetosti (DC), potem prvi (coupling) kondenzator poskrbi, da je izhod vezja 0V, razen seveda zelo kratek cas po vklopu napajanja. Kot ti je napisal borber: oscilator ocitno deluje, vprasanje je le se pri kateri frekvenci deluje.

Ja, spet sem enega ustrelil. Brick wall Coupling bi moral biti precej večji kot 47p, da bi sploh lahko opazil to "DC napetost", ki pa potem sumljivo eksponentno upade, ane?

V priponki je vezje, ki je krivo, da že dva dni streljam kozle.

Citiram:
DDS=Direct Digital Synthesis

Ne, sploh ne, čeprav bo prej ko slej tudi to na vrsti. sam DAC moram še izumit. Razz

Citiram:
Ko sem pa na izhod oscilatorja dal kos 30cm žice, pa mi je na sprejemu zbrisalo skoraj polovico sprejemanega področja, recimo od 96 do 104MHz...ko pa sem se približeval mejnim frekvencam, pa se je slišal zraven brum. Vezje je bilo napajano iz stabiliziranega usmernika.

Torej, če sem prav razumel: 30cm antene 20 cm stran od radijske antene in na kanalih okoli 100MHz si slišal 100Hz namesto Avsenike?!

Damn!

EDIT: pozabil slikico. Naj vas tokovno krmiljen napetostni generator ne moti. Je samo artefakt.

drive_fail.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  8.26 KB
 Pogledana:  7012 krat

drive_fail.JPG

Iggy
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iggy, nekako se mi zdi, da površno bereš, ali pa sem res tako nerazumljiv.
Na 100MHz je bila tišina. Ko sem se od frekvence oddaljeval se je pojavil brum, ko sem bil dovolj daleč vstran, potem pa Avseniki. To pa enako, pri frekvenci navzgor, ali navzdol.
Pri tvoji skici bi med sabo zamenjal 47pF in 100nF, bi bilo bolje.

LP, Janko
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

japek je napisal/a:
Iggy, nekako se mi zdi, da površno bereš, ali pa sem res tako nerazumljiv.
Na 100MHz je bila tišina. Ko sem se od frekvence oddaljeval se je pojavil brum, ko sem bil dovolj daleč vstran, potem pa Avseniki. To pa enako, pri frekvenci navzgor, ali navzdol.
Pri tvoji skici bi med sabo zamenjal 47pF in 100nF, bi bilo bolje.

LP, Janko

Torej, ti povem kaj sem hotel povedat: na recimo 96MHz si slišal 100Hz brum, ko si bil dovolj blizu. Sicer pa vse normalno, ane? Nikoli pa nič na 100MHz. A si to mislu povedat?

Kar se tiče slikice je to točno tako kot rabim, ni pa to za teste z oscilatorjem. Namenjeno je nečemu čisto drugačnemu. Tisto vezje, ki si mi ga dal za oscilator je pa takšno kot si ga narisal.

Iggy
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In čemu služi to vezije? A želiš pripeti izhodni signal na -0.7V? Kaj ti bo?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 22.60

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 21, 2006 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iggy je napisal/a:
Ja, spet sem enega ustrelil. Brick wall

Prinesi ga s seboj na srecanje, da bo nekaj za pojesti Laughing

Citiram:
Coupling bi moral biti precej večji kot 47p, da bi sploh lahko opazil to "DC napetost", ki pa potem sumljivo eksponentno upade, ane?

Da, a za opazovanje/merjenje DC obstajajo boljsi nacini Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 232 dni