|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 10:13 am Naslov sporočila: |
|
|
| Energetik-m je napisal/a: |
| Nisem preskusil tega ampak če sodiš po reklami, imenitno deluje. Tako kot glede na reklamo imenitno deluje tudi tista reč ki jo vtakneš v vtičnico in imaš potem pol manjšo porabo elektrike. |
Ja, ali pa tista z neodinskimi magneti okoli cevke za gorivo pred uplinjač v avtu, da zmanjša porabo, ta je bila tudi dobra. Pa saj, za vsako obdobje se najde kaj za nateg ljudi, izgleda da so nekateri prav študirani kako zaslužiti na lahek način.
Sodelavec je pred mnogimi leti, cca. 20 let nazaj, kupil to kalkschutz elektroniko, potem sem se čez nekaj let spomnil in sem ga vprašal kako deluje, odgovor je bil nekako tako: "ja, se mi zdi da malo pomaga." Sedaj pa vedi, da ni samo nekaj podobno placebo efektu, če nekaj namontiraš se potem bolje počutiš.
_________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 11:39 am Naslov sporočila: |
|
|
| jozkoc je napisal/a: |
| Kaj pa kalkschutz elektronika, oviješ dve žici okoli železne vodovodne cevi preko katerih pošiljaš elektromagnetne impulze v cevovod do bojlerja kjer naj bi razbijalo vodni kamen, ali je kdo ki je to že preizkusil? Kakšne so izkušnje, pomaga, ne pomaga, samo delno pomaga? |
Imamo pri nas to zadevo montirano,tako da bom videl rezultat v kratkem, ker je ravnokar odpovedal grelnik vode -boiler. Kolikor se bežno spomnim, ta naprava ne razbija vodnega kamna, le onemogoča, da se mineralni delci združujejo in tvorijo vodni kamen. Po mojem mnenju, če to že deluje, deluje samo dokler voda miruje v cevi, med pretokom vse zbeži mimo.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot kaže sem se uštel,na boilerju je indirektno gretje vode,tako da ni potrebno odtočiti vodo,čeprav sem jo preden sem šel odpirat zaščitni pokrov za dostopanje do grelnikov.
Odtočena voda je bila povsem čista,ni bilo sledu ali motnosti vode kot posledica nabranega kamenca.
Tudi avtor te teme ima najbrž podoben primer po sliki sodeč.Grelnik je vstavljen v cev katera posredno ogreva vodo.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prilagam slike mojega primera boilerja in grelnikov kateri so potrebni zamenjave.
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
462.28 KB |
| Pogledana: |
3 krat |

|
|
476.06 KB |
0 krat |

|
|
454.01 KB |
2 krat |

|
|
467.79 KB |
4 krat |

|
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvij še tistih 6 vijakov in odstrani spodnji pokrov posode / cisterne za vodo, bo kamna kolikor hočeš. Navsezadnje kamen deluje kot toplotni izolator in sta se grelca pregrevala in zato pregorela.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nimam Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2025 14:46 Prispevkov: 12 Aktiv.: 2.95 Kraj: Laze
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
| prel1 je napisal/a: |
Odtočena voda je bila povsem čista,ni bilo sledu ali motnosti vode kot posledica nabranega kamenca. |
Normalno je, da je voda čista, ker nabrani kamen ne povzroča motnosti vode.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bizgec65 Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46 Prispevkov: 2109 Aktiv.: 10.75 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2025 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še moj primer cca 14 dni nazaj, bojler star 8 let:
Bojler, katerega imam v veži in ne morem izprazniti vode kar v kad ali v lijak...je začel kapljati.
Sistem, podoben kot pri prel1, grelci v posebnih ceveh - indirektno gretje. Nimam pojma kaj bi lahko bilo, izpraznim vodo, snamem bojler , odprem zadevo...za pol velike kante za Jupol ali rajši malo več vodnega kamna, kamen je počasi izpodrinil tesnilo, OK, očistim, tesnilo je bilo kot novo, sestavim nazaj, napolnim z vodo, priklopim, hudiča, spet kaplja, sedaj šele ugotovim, da kaplja iz cevi, kjer je vtaknjen grelec, tega na oko ne moreš ravno videti pri razdrtem bojlerju.
Če bi počakal še kak dan ali teden, bi verjetno začelo metati varovalko ven.
Zaključek, trgovina - nov bojler in mirno spim in vem, da bom moral čez kaki dve leti odpreti zadevo, očistiti, zamenjati tesnilo...
_________________ Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!)  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pomar Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15 Prispevkov: 255 Aktiv.: 1.21 Kraj: okolica Ptuja
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2025 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
| video kako spraznit vodo iz bojlerja
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2025 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem snel tudi spodnjo prirobno ploščo in vodnega kamna je bilo nabranega v spodnjem delu v višini 5cm. Vse skupaj okoli 1kg,tako da ga je bilo več kot sem hotel.
Je pa dovodna cev hladne vode dvignjena za okoli 10 cm od dna in še narejen lok navzdol,kar je onemogočalo popoln izpust vode.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 31 Aktiv.: 1.84
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2025 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
| prel1 je napisal/a: |
Danes sem snel tudi spodnjo prirobno ploščo in vodnega kamna je bilo nabranega v spodnjem delu v višini 5cm. Vse skupaj okoli 1kg,tako da ga je bilo več kot sem hotel.
Je pa dovodna cev hladne vode dvignjena za okoli 10 cm od dna in še narejen lok navzdol,kar je onemogočalo popoln izpust vode. |
Sam imam podoben bojler Gorenje s prirobnico, na kateri sta dve cevi za vstavljanje grelcev. Prirobnica je bila menjana 2x (enkrat v garanciji), zaradi puščanja cevi v katerih so grelci. Potem sem dal narediti prirobnico z navojem 5/4" in vstavil navaden grelec. Sedaj je mir.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2025 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Janez59 je napisal/a: |
Sam imam podoben bojler Gorenje s prirobnico, na kateri sta dve cevi za vstavljanje grelcev. Prirobnica je bila menjana 2x (enkrat v garanciji), zaradi puščanja cevi v katerih so grelci. Potem sem dal narediti prirobnico z navojem 5/4" in vstavil navaden grelec. Sedaj je mir. |
Pri meni za sedaj ni težave s puščanjem, je pa vidna površinska razjeda grelnih cevi do koder je segal vodni kamen.Na tem delu ni več zaščitnega sloja,tako da je za pričakovati v tem delu,da bo prišlo do puščanja v bodočnosti. Če vzdrži še naslednjih 15 let kot je do sedaj bo že dovolj dobro. V podobnem primeru bo nastopila enaka predelava.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2025 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Če se je v 15-tih letih nabralo samo 5 cm vodnega kamna, oziroma 1kg, je pa malo. Sedaj, ali kalkschutz elektronika dejansko deluje, ali je v vodi zelo malo apnenca, ali pa je bojler bolj redko uporabljan. To lahko presodi samo lastnik.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2025 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
| jozkoc je napisal/a: |
| Če se je v 15-tih letih nabralo samo 5 cm vodnega kamna, oziroma 1kg, je pa malo. Sedaj, ali kalkschutz elektronika dejansko deluje, ali je v vodi zelo malo apnenca, ali pa je bojler bolj redko uporabljan. To lahko presodi samo lastnik. |
Ta boiler je kar precej v uporabi,edino zadnji dve leti za eno osebo manj. Je pa ta res najbljižji nameščeni elektroniki na cevi. Drugi boiler kateri je manj v uporabi pa deluje že 25ler brez odpiranja,se pa sliši pokanje v njem kadar prične z gretjem,kot tudi intervali vklopov/izklopov so pogostejši,ta bo verjeno bolj poln vodnega kamna.Ta bo naslednji na vrsti.
_________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2025 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko si umivaš roke z milom, ali po umivanju roke ostanejo malenkost mastne od mila, da voda ne izpere mila popolnoma iz rok? To bi bil znak da je v vodi zelo malo apnenca oziroma vodnega kamna.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2025 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končno sem dobil potrebno orodje, da bojler sam odprem in ga očistim, a glej ga zlomka. Ko sem zaprl dovod vode, odprl vse pipe na toplo in odvil varnostni ventil iz njega ni pritekla voda. Torej se je verjetno tudi ta varnostni ventil zamašil zaradi vodnega kamna in bi ga moral zamenjati.
Torej varnostni ventil, nov grelec, potencialno guma in še kakšen termostat. Ni računice. Bojler sicer še vedno segreva, kot sem opisal v prvem sporočilu. Vsake 2-3 minute se izklopi za 10 sekund. Vodo segreje v 1.5-2 urah. Nato ga izklopim. Ko crkne pokličem mojstra da mi zmontira novega.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni