www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Motorka Tomos - Husqvarna
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pajo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50
Aktiv.: 2.90

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2010 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Lepilo tam ne bo držalo!
Edina cenejša alternativa je varjenje. Razdreš, očistiš maščob in barve, potem pa moli, da se lepo vari.
Novejše husqarne se namreč ne dajo

lp
Robi

Si poskusil?
Že na daleč se vidi, da je neka čudna zlitina.
Sem danes kupil dvokomponento lepilo, vendar pa nisem uspel zadeve niti očistiti.
Samo leplenje tudi po mojem mnenju ne bo držalo.
Bomo videli, kaj bo.
Bom poročal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 23, 2010 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čakaj, čakaj. Kakšno dvokomponentno lepilo si kupil? Jaz sem ti svetoval Tekočo kovino. Obstaja miljavžnt vrst epoksi smol. Ni vsaka dobra., če ji primešaš aluminijev prah.
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 24, 2010 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tekoča kovina mora obvezno biti za enak material, kot se lepi!

Razna čaranja ne prinesejo uspeha - za začetek te zakoljejo temperaturni raztezki, ki niso nujno enaki med nekim xyz dvokomponentnim lepilom in kovino, ki jo lepiš. Da samih kemijskih reakcij med lepilom in kovino niti ne omenim in so tudi nujne za uspeh.

Seveda je pogoj za uspeh pri lepljenju kovin tudi to, da se je treba do potankosti držati navodil za uporabo in dele pred lepljenjem resnično razmastiti - malo obrisati s cunjo namočeno v benz ali nitro vsekakor ni dovolj.

Če ustrezno in pravilno uporabljeno lepilo drži skupaj že skoraj 50 let enega od glavnih zobnikov v valjavskem ogrodju vroče valjarne v Acroniju in že od časov druge svetovne vojne tudi avijone, zakaj ne bi kvalitetno zlepilo tako malenkost?

Ne vidim razloga zakaj ne.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 24, 2010 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razen če je res tista čudna "siva litina" ali kako se ji že reče. Zadeva je trda, ampak tudi krhka. Gor ne prime prav nič. Izvenkrmni Tomos motor je sestavljen iz tega. Sumim, da je osnova aluminij, in bi poskusil z aluminijevo tekočo kovino.

Fotografija pa bi prav prišla.

pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem bil cel dan v "šumi" Smile in nisem uspel nič napisati tu gor.
Ker je potrebno delo v gozdu opraviti, sem vmes sem postal lastnik nove Husqwarne 365. Moč 4,6 konja se res pozna.

No nad staro pa še tudi nisem popolnoma obupal in zato tudi prilagam slike:

Prilagam slike polomljene motorke in kupljenega lepila.

Polomljeno ohišje nosi napis Made in Slovenia.

41.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  69.7 KB
 Pogledana:  2 krat

41.jpg

42.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.46 KB
 Pogledana:  1 krat

42.jpg

46.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  51.81 KB
 Pogledana:  1 krat

46.jpg

borc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Apr 2007 12:22
Aktiv.: 0.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 8:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede da je na polomnjen del pritrjen še ročaj in da se vse vibracije z motorja dušijo preko tistih dveh gumijastih amortizerjev na tem polomnjenem delu (vse vibracije gredo preko tega dela) popravilo s takim lepilom ne bo ravno uspešno. Ne bi bilo ravno prijetno, da bi ti ročaj ostal v roki, žaga pa v nogi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razstavi, očisti, odstrani barvo in se sprehodi do kakega mojstra, ki ima TIG varjenje. Videl sem že popravljeno ročko od zavore(motocross) in zavarjen karter nekega terenca, oboje je lito => čudni materiali na osnovi Al
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi dal kot je pisal geza.Z lepilo ne bo šlo.To se lahko lepi če ni preobremenjen.
Nazaj na vrh
pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom poskusil s tem, kar sem nabavil.
Verjetnost, da bi zadeva držala je zelo malo verjetno. Ampak probat ni greh Wink .
V primeru, da ne bo držalo, pa sem malo pogledal železne zobe-špice, ki so na prednji strani žage. Tukaj bi se dalo privariti železni nosilec za prednji amortizer. Tako ostane problematičen samo zadnji amortizer.
Kot že rečeno, ko bo več časa, najprej probam lepiti in bomo videli, kaj bo.
Varjenje pa nej pride v poštev, ker moram itak razdreti celo žago.

egonh
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Jun 2009 10:27
Aktiv.: 0.32
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Material iz katerega je ulito ohišje se imenuje SILUMIN. Zlitina aluminija in silicija. Opilki po strojni obdelavi so izredno vnetljivi in so jih nekoč kurili na travniku za tovarno.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 25, 2010 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvaril sem že XX balanc od krosarjev, ročajev od motork, litih platišč,.....
Če je to SILUMIN, kot je nekdo napisal, potem se do ALSi12 vari kot vosek. Brez problemov. Ampak močno dvomim, ker silumin je mehak (vsaj do omenjenega procenta). Ponavadi je v litini dodan svinec, ki livnost izboljša, onemogoča pa varjenje. Dodan je še Cu in Mg, kar naredi zadevo močno in krhko.
Če boš probal lepit, potem bodo z varjenjem problemi! Nikakor ne boš mogel dovolj očistit lepila, ki se bo zalezlo povsod in varilec zna pasti vznak, če ne bo imel dobrega odsesavanja.
Jaz predlagam, da motorko razdreš, kose očistiš in neseš komu, da sproba na TIG (sproba lahko že na kakem odlomljenem kosu, preden razdiraš).
Če dostaviš meni, ti to naredim za pir (če seveda gre).

P.S.
Opilki, ki gorijo, imajo najverjetneje velik procent magnezija, ob pravi temperaturi pa itak gori tudi aluminij.

lp
Robi

pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do sedaj sem bil nekako usmerjen samo na nosilec, ki je polomljen.
Pri malo bolj "natančnem" pregledu pa sem ugotovil, da ima motorka 6 amortizerjev. Vseh 6 je na eni strani pritrjenih na rezervoar za gorivo in na drugi strani na motorni del. Razoporejeni so 2x po 3, oziroma trije na vsaki strani.
S tem, ko sem zlomil nosilec na ohišju motorja, sta dejansko odletela "samo" dva amortizerja. Prednjega lahko pritrdim posredno, preko vijakov, s pomočjo dodatnega kovinskega nosilca, na del kjer so pritrjeni oni zobci za oprijem žage ob deblo.
Tako pridem do 5 od 6 amortizerjev. Manjkajoči amortizer je srednji.
Tako menim, da žaga na 5 amortizerjih bolj težko razpade. Res pa je, da si bosta morala dva krajna amortizerja, oziroma posredno vseh 5, porazdeliti obremenitve, ki jih je prenašal, manjkajoči srednji, amortizer.

Glede na to, da je pri hiši še ena nova motorka, bo ta šla v "delni delovni čas". Če jo popravim bo namenjena še samo za kakšna "reševalna" dela, ko stisne meč druge žage.

Ro-bi, tebi pa hvala za velikodušno ponudbo. Pir lahko spijeva ob kaki priliki, ko boš hodil v naših Prekmurskih koncih.

Hvala vsem za mnenja, nasvete....

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 26, 2010 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pajo je napisal/a:

Ro-bi, tebi pa hvala za velikodušno ponudbo. Pir lahko spijeva ob kaki priliki, ko boš hodil v naših Prekmurskih koncih.

..

Pazi, kaj pišeš- od 15 maja naprej bom v Moravskih T.....

Mr. Green

pajo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 27, 2010 7:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne pazim. Vem kaj pišem Smile
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 27, 2010 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo očistil vse skupaj, očistil črpalko za bencin in rezervar, nalil svežo mešanico in olje in gas Very Happy
Na srečo je prejšnji lastnik nabrusil verigo in reže kot v maslo. Težka je pa res zelo.

P1250542 (Medium).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  138.24 KB
 Pogledana:  16 krat

P1250542 (Medium).JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni