|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.85 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lojz je napisal/a: |
Saj nisem hotel povedat, da so toplotne črpalke slabe, ampak samo koliko energije je potrebno za segrevanje 1l vode za 1°C. Kje pa dobi toplotna črpalka energijo?
Ne mi govorit o tem, da dobiš iz toplotne črpalke več energije kot je vložiš.
Se strinjam, da je gretje s toplotno črpalko cenejše kot pa s kurilnim oljem. |
He, he toplotna črpalka seveda ni perpetomobile. A pri njej ne smeš gledati le na električno energijo ki jo vložiš. do 3/4 energije, ki bo oddana priskrbi okolica. Recimo konkretni podatki za mojo elektična moč 560W grelna moč 1960w Dejansko kaj je je je odgovoril Pyr0Beast. Sicer je delovanje z zelo preprostim jezikom napisano tukaj. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.35 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2010 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še naše izkušnje, 5 članov, izmerjena poraba pri gretju v 80l bojlerju na elektriko je bila 7,5kWh v 24 urah, po zamenjavi s 300l TČ s toplotno močjo 2kW (podatek proizvajalca), električno 560W (izmerjeno) pa je bila dnevna poraba 3,3kWh ob verjetno malo večji porabi vode, ker je sedaj ne zmanjka. Zaradi 300 l lahko TČ dela samo na cenejšo tarifo, to je ponoči. Pa še sinergijski učinek, klet je sedaj suha in v njej večkrat sušimo perilo namesto v sušilnem stroju. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19 Prispevkov: 726 Aktiv.: 3.06 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo, čez zimo smo vodo v toplotni črpalki greli s kotlom. Včeraj pa preklopili na samostojno gretje. Ponovno zastal(crknil) kompresor! Že drugič. Ti kret*ni so slab kompresor zamenjali z isto slabim (iz slabe serije). Kompresorji so neki noname iz Francije. Mislim, kaj se grejo pri tej Termotehniki.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3409 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
slab kompresor zamenjali z isto slabim (iz slabe serije). Kompresorji so neki noname iz Francije. Mislim, kaj se grejo pri tej Termotehniki |
- pa tako jih povsod hvalijo in tudi sam nameravam kupiti TČ z vodenim zrakom od njih... bom naredil napako ? Kaj oni sami pravijo o tej napaki ? Je malce čudno vse skupaj, vsaj če verjameš njihovim reklamam, kam vse in koliko tega prodajo - zakaj bi si ena taka firma kvarila ugled z vgrajevanjem slabih delov ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Serviser je povedal, da jih naročajo po 500 kosov naenkrat. In verjetno, če se ne porabijo, so preostali za rezervne dele oz. menjavo. Je pa bila slaba serija, ker poznamo kar nekaj primerov in tudi monter za gorilec je povedal, da imajo ljudje probleme s temi črpalkami. Odvisno kako srečo imaš, na kaj naletiš. Mi pač nimamo sreče...
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.97
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 10:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
So tudi sistem sčistili po crkljotu kompresorja in zamenjali vse filtre ?
Če niso - nov kompresor bo crknil še hitreje kot stari, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem. Je pa menjaval kar nekaj časa. Izgleda, da ko kompresor nekaj dni stoji, se ga ne da več zagnat.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Čet Mar 17, 2011 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
strobos je napisal/a: |
Izgleda, da ko kompresor nekaj dni stoji, se ga ne da več zagnat. |
To vsekakor ni normalno.
Morda je problem v zamašenem ventilu, ki popusti pritisk, ko kompresor miruje.
Če kompresor deluje, nato pa ga izklopiš in čez par sekund nazaj vklopiš, ventil nima časa izpustiti pritiska in obstaja velika verjetnost, da kompresor ne bo speljal z mesta. Če bo, bo ob vsakem zagonu kuril kontakte, dokler zagon ne bo več uspešen.
Če ventil ne izpusti pritiska, bo zagon otežen tudi po precej dolgem času. S časom bo postal tudi neuspešen. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Ned Mar 20, 2011 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ventil je zamenjal. Je pa elektronika celo prirejena za te napake. Vklopi kompresor za 3 sekunde. Če vidi, da je nekaj narobe, ga izklopi. Čez nekaj sekund ponovno poskuša.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes smo ponovno imeli obisk serviserja . Črpalka je delala skoraj cel dan, pa ni mogla segreti vode. Crknil je ventil, ki ga je prejšnjič serviser zamenjal... Posledično je seveda puščal plin in črpalka delala v prazno.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.00 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skrajni čas, da zamenjaš serviserja.... _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, skrajni čas je, da nam zamenjajo črpalko. Serviser je tako in tako njihov.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sposodi si lisice in ga pripni na cev. Potem naj pa kliče šefa, da prinese novo črpalko. _________________ Danes je težko biti budala, konkurenca je velika, pa še dokazovati se moraš večkrat na dan.
Sem ogledalo: Nisem kriv, če v meni vidite nekaj kar vam ni všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
strobos Član

|
Objavljeno: Tor Apr 05, 2011 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobra ideja .
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 20, 2011 1:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Še moje izkušnje s TČ.
Lani jeseni sem kupil Coolwex HPDHW(B) 300L toplotno črpalko. Odločal sem se med Coolwex in Termotehniko. Za Coolwex sem se odločil zaradi inox bojlerja.
Deklarirana električna močje 810W. Izmerjena okoli 700W.
Montaža je bila v lastni režiji. Ker sem bolj elektronik, kot vodovodar, je montaža potekala bolj počasi. Končni rezultat je mojemu poklicu primeren (skoraj več žic in senzorjev, kot cevi).
TČ pozimi zajema in vrača zrak v garažo. Poleti zajema zrak v garaži (svež zrak pride skozi okno) in ga vpihuje v klet.
Da voda v krožnem vodu ne bi zastajala, se črpalka krožnega voda vsak dan s stikalno uro vklopi za 10 min.
Porabo el. energije sem meril s cenenim merilnikom porabe na vtičnici.
Porabo mrzle vode meri rahlo predelan števec za vodo (števec s suho številčnico z dodanim magnetom in reed relejem).
Glede na TČ je temperatura hladne vode 15 stopinj in se segreva na 48-50 stopinj.
Odkar merim, je TČ segrela 3,638m3 in porabila 97,92kWh. Temperatura vstopnega zraka je bila med 12 in 15 stopinjami.
Trenutni izkoristek sistema je v primerjavi z idealnim el. bojlerjem okoli 1,5, kar je glede na nizko temperaturo vstopnega zraka razumljivo.
Mojemu modelu črpalke in uvozniku zamerim:
Trapast uporabniški vmesnik. Možno je nastaviti dva vklopa in izklopa na dan. Ni pa možno nastaviti temperature za ta dva intervala (v času VT bi rad nastavil nižjo temperaturo vklopa).
Magnezijeva elektroda ni bila priložena.
Original navodila niso bila priložena, le slovenski prevod.
V garancijski izjavi je opomba, da se garancija prizna le, če je bila izvedena analiza vode s strani ustreznega instituta. Brez dodatnih pojasnil, na kaj je potrebno pazit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 5 Ur