|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2025 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
| wuzako je napisal/a: |
Končno sem dobil potrebno orodje, da bojler sam odprem in ga očistim, a glej ga zlomka. Ko sem zaprl dovod vode, odprl vse pipe na toplo in odvil varnostni ventil iz njega ni pritekla voda. Torej se je verjetno tudi ta varnostni ventil zamašil zaradi vodnega kamna in bi ga moral zamenjati.
Torej varnostni ventil, nov grelec, potencialno guma in še kakšen termostat. Ni računice. Bojler sicer še vedno segreva, kot sem opisal v prvem sporočilu. Vsake 2-3 minute se izklopi za 10 sekund. Vodo segreje v 1.5-2 urah. Nato ga izklopim. Ko crkne pokličem mojstra da mi zmontira novega.  |
Kakor razumem si odvil le matico dovodne cevi in slednjo odstranil na spoju z varnostnim ventilom. Odviti moraš še varnostni ventil ali ga sprožiti da odpre. Druga možnost da sprostiš cev katera gre na ekspanzijsko posodo,da bi voda odtekala iz boilerja. _________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2025 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Odvil sem varnostni ventil in voda ne priteče iz njega (varnostnega ventila). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 534 Aktiv.: 10.01 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2025 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potemtakem si odvil rumeni pokrovček,tu pa bi moral pobrati ven celoten mehanizem.
Tudi ni ravno primeren način za izpust vode.Odviti bi moral celoten varnostni ventil ali pa cev katera gre na ekspanzijsko posodo. _________________ Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
wuzako Neznanec

Pridružen-a: Tor 16 Dec 2025 17:25 Prispevkov: 9 Aktiv.: 2.20
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2026 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivost. Bojlerja potem nisem čistil ali zamenjal in glej ga zlomka od začetka februarja spet dela normalno. Predvidevam, da se je odlomil kakšen kos vodnega kamna v bližini termostata, ki je preprečeval pravilno zaznavo temperature.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2026 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
| wuzako je napisal/a: |
Zanimivost. Bojlerja potem nisem čistil ali zamenjal in glej ga zlomka od začetka februarja spet dela normalno. Predvidevam, da se je odlomil kakšen kos vodnega kamna v bližini termostata, ki je preprečeval pravilno zaznavo temperature.  |
Temu se strokovno reče erozija vodnega kamna.  _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2026 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
@wuzako, moj svak je imel enak problem, izklapljanje bojlerja vsakih nekaj minut. Napaka varnostnega termostata. Kupil je novega in me poklical, da ga zamenjam.
No, še prej sem zadevo pregledal s termo kamero in ugotovil, da ni kriv varnostni termostat ampak žice in kleme, ki so priklopljene na njega. Žica se je segrela na 150°C in zagrela varnostni termostat, ki je odklopil. V bistvu tovarniška napaka, pretanke žice in slabi spoji na klemah.
Zamenjaj žice za 2,5mm2 in zadeva bo rešena. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3615 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2026 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim, da je (bil) problem presek žic. Že dvožilni kabel 1,5mm2 z XLPE izolacijo zmore 26A v načinu polaganja E (IEC603645, tabela B.52.12). Pri bojlerju pa je tok tipično 9A (2000W/230V).
Spoji so tisti, ki so pogosto vzrok pregrevanja. Kovina pa prevaja tudi toploto in je zato vroč velik del žice. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Igor K Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37 Prispevkov: 151 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2026 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je, ker so to bili verjetno kakšni kitajski mm2.
Dejstvo je pač takšno, kot je izmerila termo kamera, razen če laže.
No, po menjavi žic zadeva dela. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 753 Aktiv.: 3.90 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2026 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Igor K je napisal/a: |
| Problem je, ker so to bili verjetno kakšni kitajski mm2. |
Lahko tudi da so bile žice iz slabe čistoče bakra, ali pa celo železne in površinsko pobakrene, tudi aluminij se uporablja namesto bakra. Surovine so zmeraj bolj drage in proizvajalci povsod varčujejo.
Slab stik pri 9A se tudi lahko močno segreje, sem že videl primere ko je bila izolacija na žicah popolnoma črna in zaogljenela pa so bili tokovi precej manjši. _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 13.79 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Apr 05, 2026 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Termokamera NE laže, preverjeno
Vzrok pregrevanja vodnika je pogosto res na natičnem kontaktu, gretje se prenaša vsaj nekaj cm daleč po vodniku, preko 5cm daleč, tudi 10cm, tako da je nemalokrat pregrevanje vodnika zavajujoče. Vsekakor debelejši vodnik pomaga, pregrevanje iz natičnega kontakta bo lahko prenašal dlje in bolj daleč, večji presek pomeni večjo površino, prenos toplote bolj daleč tudi še večjo površino, lahko celo prepreči neželjene efekte slabega kontakta.
Če je v igri natični kontakt, najpogosteje 6,35mm širine, se to hitro lahko preveri. Če natični kontakt ne gre "na trdo" gor ali dol iz kontakta, je zrahljan, zanič. Nekateri gredo gor dokaj na rahlo že v originalu, da se ne snamejo dol z majhno silo imajo nekakšno zaskočko, ki prime v luknjico na sredini... taki kontakti so zanič, samo stran z njimi in gor stisnit nove, ki so brez te zaskočke. Natični kontakt mora biti na kontakt nataknjen tako na tesno, da se že zaradi tega ne bo snel.
Osebno prisegam na euro-M kabelske končnike, njihovi izdelki me še niso razočarali. Seveda kupujem tudi pri kitajcih, kar je tanko in rahlo, je primerno le za neznatne tokove in bolj signalne linije, manj pomembne seveda. Če je kontakt premalo čvrst, je tudi za male tokove lahko vprašljiv, tako da previdno. Zanesljivost je lažje preveriti na kontaktih, skozi katere tečejo večji tokovi, ker se grejejo v primeru slabega kontakta, to lahko vidimo s termokamero. Problem je pri signalnih linijah, kjer so praviloma tokovi majhni, zelo majhni, termokamera za preverjanje preprosto odpade.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2026 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
6,3 mm ženski kabel čevelj z zaklepom je povsem spodobna izbira. Jaz uporabljam izključno take, ki so od znanih znamk in ni bilo še nikoli problemov.
V nemščini je to flachsteckhülsen, v angleščini pa panel connectors with latch ali socket sleeves.
Ne kupujte poceni kitajskih, ker je to zelo nevarno zaradi slabih spojev, ker ne uporabljajo čistih materialov (bakra) ampak vse sorte zlitine, ki niso primerne za uporabo v inštalacijah.
Identično je z votlicami. Izogibajte se kupovanja kitajskih proizvodov, tudi pri nas jih prodajajo in je treba zelo pazit.
Bi razumel, če bi bilo to drago in iščete obvode. Ampak je zelo poceni in nima smisla naročat od kitajca. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
baresi Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.78 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2026 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam občutek da te zelo motijo Kitajci. Domnevam da nimaš doma nobenega izdelka z napisom Made in China. Katere so znane firme za proizvodnjo fastonov v Evropi? Imam ogromno teh priključkov kupljenih v Italiji, Avstriji, Nemčiji in na vseh piše Made in China. Dvomim da Gorenje za svoje grelnike vode, fastone kupuje v Nemčiji kjer je bakra koliko hočeš. _________________ lp
baresi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2885 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2026 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gorenje ne dela več bojlerjev v Sloveniji. In seveda vsi uporabljajo najcenejšo možno robo.
Kitajci so v bistvu rak rana. Zaradi njih tudi obstajaa ta tema. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1716 Aktiv.: 7.73 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2026 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel čevlji z zaklepom so po novih smernicah praktično obvezni za ozemljitvene povezave, saj morajo prestati določeno silo izvleka, kot tudi vibracijski test. To se sicer da rešiti tudi drugače konstrukcijsko, toda to že nanese zraven kompliciranost.
Čevlje na splošno (predvsem jih rabim za inštalacijo motornih in delovnih strojev), kupujem predvsem od Klauke, TE Tyco, Yazaki... in ostale poznane firme. Čevlji z zaklepom, malo boljši, so znani pod serijo Posi-lock.
Ena takšna tipična finta je pri konektorjih za H4 žarnice. Na spletnih trgovinah in nekaterih kmetijskih trgovinah najdeš visoko-opevane keramične konektorje. Toda ti imajo kontakte iz tanjše pločevine - 0,25mm namesto kvalitetnejših 0,45mm debeline. In potem se zrahljajo, 5A ki tečejo skozi pa tudi naredijo svoje. Sem si izkusil zgrda. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni