|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.61 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Inteligentne inštalacije so super zadeva vse do tiste točke, ko ugotovimo, da so od klasičnih dražje za faktor 20 ali več ... žal.
Da bi za "navadno" stikalo namesto 3€ moral plačat 80€, je pa malo prehud špas, pa če je še tako zelo fleksibilen in super-duper-oh-in-sploh, ... seveda je to samo moje pol-laično mnenje glede na možnosti in cene nekega povprečnega dobavitelja takih in drugačnih elementov inštalacije...  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ziggy28 Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Sep 2011 9:25 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Muljava
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Inteligentne inštalacije so super zadeva vse do tiste točke, ko ugotovimo, da so od klasičnih dražje za faktor 20 ali več ... žal.
Da bi za "navadno" stikalo namesto 3€ moral plačat 80€, je pa malo prehud špas, pa če je še tako zelo fleksibilen in super-duper-oh-in-sploh, ... seveda je to samo moje pol-laično mnenje glede na možnosti in cene nekega povprečnega dobavitelja takih in drugačnih elementov inštalacije...  |
Pozdravljen,
Ni čist tako, da so faktor 20x ali več, vsaj že nekaj časa. Včasih Ko so bli na trgu sam big playerji ala Crestron in AMX al pa Vantage je blo to res in to dolgo pred EIB/KNX sistemi. Dans se recimo fantje igrajo z raznimi arduinoti in ostalimi open source hardware sistemi, ki načeloma če znaš napisat software se dajo zadeve zelo zelo poceni narest. Vprašanje je le stabilnost sistema in njegovo vzdrževanje.
To sem opazil pri projektu Monitela recimo pa nima dost veze z avtomatizacijo ampak so naši stručkoti Slovenci pošišal vse angleže pr Current Costu [slovenščina je zame švedska vas] da upam da se najde kaka slovenska firma ki bo lahko nardila sistem za 500 EUR da ma človek vse osnovne funkcije avtomatizacije ki so najbol vitalne ( Razsvetljava in njena regulacija in elektro motorji.
Glede na to da nisem elektronik bom morda užgal malo mimo, ampak se mi zdi, da je tukaj največja težava skupaj postavit hardware ( ki je relativno poceni že ) in kvalitetno krmiljenje in komunikacijo. Correct me if i am wrong!
Naprimer ko smo za Philips Pronto univerzalne daljince delali rešitev je en programer nam napisal scripto in zdej recimo mi preko IP -ja lepo komuniciramo s centralno enoto in stvar dela ko šus, sam škoda da so Prontote nehal delat. Hardware je bil na obeh straneh top sam rabl smo najdet strokovnjaka ki je poznal Prontoscript in zadeva funkcionira.
Sem pa dal malo naokoli povpraševanja za FET dimmer, ki zanima mojga dobavitelja in se je že pojavil problem. Skratka usklajeno stabilno delovanje močnostnega in komunikacijskega dela se mi zdi pomembna.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To kar praviš, da so pametne inštalacije ratale poceni se zelo motiš. Bolj bi se strinjal z Reber-jevim sporočilom. Glede na to koliko časa so v svetu že prisotne pametne inštalacije, bi človek pričakoval, da se bo zadeva kaj spremenila v teh 10-15 letih. Res je, da je veliko dobro nalogo tu opravil EIB/KNX protokol, ki je poskrbel za to, da so zadeve med proizvajalci kompatibilni, tako lahko iščeš cenejše variante oz. po želji, ki se jih potem lepo kombinira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ziggy28 Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Sep 2011 9:25 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Muljava
|
Objavljeno: Sre Okt 05, 2011 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
RUros je napisal/a: |
To kar praviš, da so pametne inštalacije ratale poceni se zelo motiš. Bolj bi se strinjal z Reber-jevim sporočilom. Glede na to koliko časa so v svetu že prisotne pametne inštalacije, bi človek pričakoval, da se bo zadeva kaj spremenila v teh 10-15 letih. Res je, da je veliko dobro nalogo tu opravil EIB/KNX protokol, ki je poskrbel za to, da so zadeve med proizvajalci kompatibilni, tako lahko iščeš cenejše variante oz. po želji, ki se jih potem lepo kombinira. |
Nisem rekel, da so ratale poceni. So se pa precej pocenile. Se spomnim, ko sem se jaz prvič začel ukvarjati malo s to tematiko (7 let nazaj). Je bila neka predpostavka za avtomatizacijo cca 10.000 EUR na 100m2. Sedaj pa dobiš podobno rešitev lahko za več kot pol ceneje. A jaz bi zadevo naredil v okviru 500 EUR več za krmiljenje, ki bi bil nek dodatni strošek napram klasični instalaciji. Pomeni krmiljenje svetil in njihova regulacija preko navadnih tipkal in rolete, tende, venecianke recimo.
Je pa danes veliko več stvari in sistemov za katere potrebuješ ožičenje, tako da v osnovi te bo to ožičenje prišlo več kot včasih tudi če delaš "klasiko", če hočeš imeti stvari vsaj približno zrihtane.
Jaz večinoma integriram moje sisteme ljudem, ki niso "polni keša" in ki racionalno zastavijo investicijo z neko vizijo v prihodnost. Od vseh projektov izstopa le en, ki je bil malo bolj poln.
Kar se tiče pa EIB/KNX. Zadeva super fajn, ni pa še zdaleč ne cenejša. Tudi tu je potrebno da ti zadeve programira in nastavi nekdo, ki se na to malo spozna. Sem videl že super projekte ( in ti niso bili poceni ) pa slabe rešitve, kjer morajo vedno kaj popravljati. EIB je bil v osnovi zasnovan za industrijsko avtomatizacijo, kar ima svoje pluse in minuse tako kot vsaka stvar.
Mi smo večino časa precej bolj konkurenčni z našim sistemom razen kjer se potem nekdo zmisli, da bi imel pa neka specialna stikala ki so pripravljena za EIB, ker jim pač to ugaja. Samo za to ceno potem sistem zagotovo preplačajo.
Naš sistem ima opcijo DOIP licence, kar pomeni, da večino stvari lahko integriramo, [slovenščina je zame švedska vas] da je zadeva dovolj odprta navzven, znotraj sebe pa zagotavlja tudi vse potrebne rešitve.
Čarobna beseda je Integracija ) za spodobno ceno uporabnosti rešitve. In tu sem na dobri poti. Še ugodne dimmerje potrebujem.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni