|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.56 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce ni projektorski retrofit kit, bi se jaz izogibal aftermarket xenonu. Zal imam premalo prostora pred fokusom da bi si ga lahko vgradil. Ampak na prejsnjem avtu sem preizkusil milijon in eno varjanto, in edino TO je bilo TO. Fenomenalna svetilnost, definiran svetlobni snop, pranje zarometov in NIC blescanja.
Imam pa en problem - ne vem ce se ga je ze kdo lotil... Kolega bi si rad vgradil LED pozicije, in mu javi napako na zarnicah (potreboval bi t.i. "can-bus error canceller, in to ne enega, ampak 12). Ce prav razumem spusti MFM nekaj impulzov na zarnico in gleda kaksno je breme? Bi se dalo zadevo realizirati s kaksnim RC clenom? Paralelni upor ne pride v postev, v tem primeru bolje da so notri zarnice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolega naj lepo pusti klasične žarnice. Računalnik bo zadovoljen, pa tudi strici na tehničnem ne bodo imeli pripomb.
Ne vem pa zakaj vsi silite na tisti modrikasti xenon, če pa je človek najbolj občutljiv na rumeno svetlobo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.75 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaradi izgleda...ti pa res nič ne veš..
Res pa je da na tehničnem težijo tudi za LED parkirne, ja. Sicer pa obstajajo take LED, ki imajo ustrezno vezje že vgrajeno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
gre se za LED pozicije toplo bele svetlobe, ki bi bile montirane na tovornjaka. Ce jih imas 12, se ze nekaj malega pozna na porabi, ko stojis ure in ure parkiran ob cesti.
Tiste LED "zarnice" z error cancellerjem so predrage (ker gre za kolicino), za poba bi to rad naredil v samogradnji - tako tudi ne bi odpovedovale ena za drugo, kot te kitajske zadeve.
Pri xenonu pa ni stos toliko v barvi, kot v svetilnosti. Fiestina luc ima (s fokusom v stanju kot sem ga imel jaz) pri 13,8 V 10 cm pod rezom snopa na razdalji 1500 mm 1200 lm svetlobnega toka, bixenon projektor kit pa 3600-3800, in to pri manjsi porabi, manjsi toplotni obremenitvi materialov, in pri bolj definiranem vzorcu svetlobnega snopa. Zal pa kompletna taka predelava (vkljucno s pranjem zarometov) stane cca 200 eur - najcenejsa varjanta, medtem ko t.i. HID kit dobis ze za manj kot 25 eur (ebay).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za to je pa varianta da tisti dve, ki nadzira računalnik pustiš notri, potem pa LEDice paralelno vežeš na to, če bo preveč (če računalnik spet zateži) pa jih daš preko releja, pa je.
Xenon kit sem imel jaz, ja. Še takrat, ko ni bil 250 evrov ampak krepko več...svetilnost je bogato večja, ampak šprica pa naokoli da je veselje, predvsem tistim, ki vozijo nasproti. Zato mislim da karkoli se da notri brez menjave žarometov (razen če so tisti lupo) ni v redu. Komplet predelava stane toliko ker dodajo regulacijo višine, pa pranje žarometov...ampak če žaromet ne menjajo je vse zastonj...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dajo regulacijo snopa. Kako pa jo vgradijo, če so vse luči brez tega? Predelajo luč?
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
No,večina današnjih avtov ima vgrajen motorček in v kabini stikalo, s katerim ročno reguliraš višino (0, 1,2..). Na ta motor priklopijo avtomatiko, pa je. Na res star avto pa ne gre, ja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tukaj so prave sorte žarometi. Ti z lupo dosti manj špricajo. Sicer je pa bolj kot vprašanje, ali je samodejna nastvitev višine potrebna ali ne dejstvo, da je to OBVEZNO - namreč če pri tehničnem pogruntajo da xenonke nimajo samodejne nastavitve višine bodo vedeli da niso original in te bodo vrgli...njih nič ne briga če ti redno "štelaš"...oni samo odprejo zadnji prtljažnik in se usede na rob, pa bo takoj videl.In ko smo že pri potrebnem in nepotrebnem, meni se npr. zdi popolna bedarija tole pranje žarometov. Redki, če sploh kakšni v resnici operejo žaromet, ostali samo še bolj "poserjejo" karoserijo da je potem še bolj umazana...da ne rečem da kuri vodo kot žejen v sahari...edini pravi sistem pranja je imela npr. LADA z brisalci gor (ki pa so resda bolj malokrat delali...)
BTW...tudi jaz sem, dokler sem jih imel notri, redno brisal luči in jih imel vedno pravilno nastavljene. V tem sva si podobna...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
gre se za LED pozicije toplo bele svetlobe, ki bi bile montirane na tovornjaka. Ce jih imas 12, se ze nekaj malega pozna na porabi, ko stojis ure in ure parkiran ob cesti.
|
A mi lahko poveš koliko se pozna na porabi ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Feb 07, 2012 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, razlika v porabi je res čista nula, se strinjam... Drugo je poraba elektrike, ko kamion stoji. Računaj da bi navadne uporabil recimo 3W ali 5W, torej 12 takih pride 36 ali 60 W. 12 LEDic kuri...recimo 1W, ajd, dva. Torej v najslabšem primeru cca 60W razlike, kar je pri uporabi 24V tehnologije ranga preko 2A, kar pa že ni tako malo, posebej če je pozimi, pa accu ni več nov...čeprav tudi to ni kritično, če kamion ne stoji ob cesti celo noč s prižganimi lučmi..urco, dve pa ni blema.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.98
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Na šleparjih se menjajo akkuji na 2 leti neglede na predhodno stanje AFAIK
2A pa tudi ni nič vse skupaj če imajo akkuji po 100Ah in še več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Čisto odvisno na koliko časa se menjajo...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 12:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Uh, po moje so to samo še pobožne želje. Nafta ima tako ceno da lastniki gledajo na vsak evro in prva stvar ki je je po moje ravno to. Zakaj bi metal stran dva čisto dobra draga accuja? To so delale samo velike firme, ki pa so itak po večini šle adijo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.62
|
Objavljeno: Sre Feb 08, 2012 1:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma se akkuji menjajo po 1 letu. Vsaj pri solidnih firmah. Ti akkuji so še vedno v garanciji in če so potrebni menjave pred iztekom garancijskega roka, jih zamenjajo še brezplačno.
Edit:
Drugače pa tudi z navadnimi žarnicami tudi če gorijo celo noč, zjutraj kamion še vedno normalno prižge (če le niso akumulatorji na koncu). Večji problem pa je poleti..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni