|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Jani, takole naredi (senzor priklopiš namesto potenciometra na levi). Na novo bo treba preračunati upora na referenci.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
85.37 KB |
Pogledana: |
72 krat |

|
_________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Nov 04, 2015 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Po moje komplicirate. Jaz olje že kar nekaj let merim z poceni uz modulom hc-sr04 in mi kaže zelo dobro. Modul stane par evrov. Še cpu, lcd in si tam. |
Jaz tudi. Le da je merilnik v mreži RS485 in odda podatek v obliki telegrama v mrežo, kjer ga lahko berejo še vsi ostali, ki so v mreži. Prilagam izvleček prometa na mreži.
Naprava 6 je naprava, ki meri nivo olja. Na zahtevo 6,Raport odgovori in pošlje podatek.
Citiram: |
$,4,Raport,660,AL,*0F Atrij-luc
$,4,0sek,*55 Atrij-luc
$,5,Raport,255,AP,*10 Atrij-PIR
$,5,13C,,*74 Atrij-PIR
$,6,Raport,660,Kolje,*47 Cisterna
$,6,85cm,41hl,*34 Cisterna
$,7,Raport,660,Rolete Majda,*47 Majda
$,7,okno,vmes,vrata,vmes,*42 Majda |
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Halon Član

Pridružen-a: Ned 11 Apr 2010 10:02 Prispevkov: 82 Aktiv.: 0.44 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Čet Nov 19, 2015 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar precej je interesentov, ki bi radi naredili nekaj za merjenje nivoja v cisternah. Ali za vodo ali kurilno olje. Nekateri že imajo narejeno in bi bilo potrebno upoštevati njihove izkušnje.
Zanimivo je merjenje z UZ modulom hc-sr04, ki ima tudi ugodno ceno. Rad bi predlagal kakšen skupni projekt (kot je že bilo v drugih temah), da se naredi načrt in skupaj nabavi material. Če bi bil kdo pripravljen prevzeti tak projekt.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Nov 19, 2015 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tej zadevi je materiala zelo malo, glavna stvar je program. Materiala pa rabiš eno mego, LCD, senzor, to je to. (no, pa še malce drobnega materiala). Dvomim, da ima smisla delat skupinski projekt iz tega. Program bo pa tudi pri vsakem drugačen - nekdo si bo recimo zamislil zgolj 1x6LCD, drug 4x20, tretji grafičnega... pa tudi cisterne so zelo različne in je to treba upoštevati v izračunu. Sicer sam program ni nič posebnega, zato je primeren tudi za začetnike, da se nekaj naučijo: osnova je zgolj merjenje širine impulza iz senzorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 12:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Arduino mini (ali katerikoli drugi) + HC-SR04 (lahko tudi drugi) + LCD + napajanje.
Na Netu je ogromno primerov vključno s programom za Arduina. Seveda ni nujno, da je program napisan v Cju, tisti napisan v Bascomu zagotovo opravlja to delo enako.
Na to, kako je z odboji v cisterni, bo pa vilko več povedal.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 8:10 am Naslov sporočila: |
|
|
A vlaga ne vpliva na UZ senzor? kako ste vgradili senzor na pokrov?
A bi se mogoče dalo kaj naredit z parkirnimi senzorji?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Na to, kako je z odboji v cisterni, bo pa vilko več povedal. |
Ja, parazitni odboji lahko narede meritve neuporabne. Če je cisterna široka, in sezor nekje na sredini stropa, je problemov manj. Če je cisterna visoka in ozka, potem je problemov več, lahko celo je taka rešitev nemogoča.
Nisem strokovnjak za fiziko in odboje si predstavljam po svoje. Zadevo sem skušal narediti manj občutiljivo na odboje z nekakimi usmerjevalniki ultrazvoka, preprosto tako, da sem na oddajnik in sprejemnik nataknil cevke, ki se sicer uporabljajo za električne instalacije. Probaval sem z različnimi dolžinami. Tam nekje pri 14 cm sem dobil najbolše rezultate pri kovinski pokončni cisterni.
Je pa lahko kabel od senzorja do mikroprocesorja precej dolg. Meni na razdalji 10m dela v redu, več nisem poizkušal, ker nisem potreboval.
Program za merjenje je preprost: (Primer Bascom)
Koda: |
' Izmerimo nivo olja
' Uzvok_ping Alias Portb.0 K3.2
' Uzvok_echo Alias Pinb.1 k3.3
Config Pinb.1 = Input
Config Pinb.0 = Output
Portb.0 = 0
Disable Interrupts
Pulseout Portb , 0 , 80 'Min. 10uS Impuls senden
Pulsein W , Pinb , 1 , 1
Enable Interrupts
|
in v spremenljivki W dobiš vrednost, ki je proporcionalna razdalji senzorja od gladine. Ta program teče pri frekvenci kristala 11059200 Hz
Osebno nisem bil zadovoljen z prikazom rezultata v sami kurilnici. Mi je neudobno dvigniti se iz naslanjača in odhlačati v klet. Morda bi se dalo rešiti tako, da mikroprocesor pošlje rezultat meritve z BlueTooth modulom in potem to bereš na ekranu mobilnega telefona, ki ga imaš v žepu. No, seveda, je doseg BT-a omejitev.
Kako sem vgradil senzor v cisterno: Naredil sem nov pokrov cisterne. Na njem je podaljšek, ki seže pod nivo stropa cisterne in na njem SFR senzor. Ko je dostava olja, vzamem pokrov s senzorjem ven, in če smo do grla napolnili cisterno, senzorja ne dam nazaj vse dokler ne pade nivo olja toliko, da se senzor ne namoči v olju. Cisterno pokrijem z originalnim pokrovom. Ni prav fino, priznam, a zame, ki nisem prezahteven, je v redu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
418.89 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Halon Član

Pridružen-a: Ned 11 Apr 2010 10:02 Prispevkov: 82 Aktiv.: 0.44 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Pet Nov 20, 2015 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam dve cisterni, nova je premera 2,3 m in nebi smelo biti težav pri merjenju z UZ. Staro pa imam kar od kurilnega olja, visoko in ozko in bo potrebno upoštevati Vilkove izkušnje pri usmerjanju UZ.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Cule Član

Pridružen-a: Sob 28 Maj 2011 14:50 Prispevkov: 114 Aktiv.: 0.67 Kraj: Šentjur
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2016 12:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam bi rad meril nivo vode v rezervoarju za deževnico. Rad bi meril z ultrazvočnim senzorjem, problem pa je ker ne najdem senzorja, ki bi meril razdaljo vsaj do 6-7m in bi ga lahko priključil na Arduino.
Pozna kdo kakšen primeren senzor, po možnosti vodoodporen?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2016 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na steno cisterne zmontiraj plovčevo (stiropor) vodilo (cev), nekje na višini 4m zmontiraš ploščo za referenčno razdaljo. Na plovec zmontiraš prvi Arduinotov senzor, ki bo meril do te plošče. Z drugim senzorjem pa meriš od te razdalje dalje.
Se pravi, ko prvi senzor pride do minimalne razdalje, uporabljaš naprej drugega.
K prvemu senzorju pač daš viseči kabel, ki bo v vodi drsel skupaj s plovcem. Zgornji senzor pa bo na stropu.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
veter Član

Pridružen-a: Tor 06 Jan 2004 9:25 Prispevkov: 138 Aktiv.: 0.58 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Sep 17, 2024 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav vsem, ki spremljate to temo.
Po več letih uspešnega delovanja naprave za merjenje gladine vode v rezervoarju deževnice sporočam žalostno vest, da je senzor tlaka crknil. Sem pričakoval da bo živel dalj, pa kaj čmo, kolikor denarja, toliko muzike:
https://www.amazon.de/dp/B07H2V56TS?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title
Vseeno se mi zdi, da je cena za ta senzor sprejemljiva in sem se odločil, da bom kupil novega in ga zamenjal.
Hkrati pa bi rad izboljšal nekaj stvari na merilniku, ki so me motile. Najbolj me je motilo to, ker sem v merilniku uporabljal 16x2 LCD za prikaz ter rele za vklop 800W hidroforja, da so vklopi in izklopi vedno povzročili motnje na izpisu LCD v obliki čudnih znakov.
Ker se 230V zelo bojim nisem vešč uporabe triacov in podobnih stvari. Ali mi morda lahko svetujete, kakšen drug pristop za vklop 1000W AC 230V bremena z Arduinotom kot je rele, da se bom izognil motnjam na LCD zaslonu?
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mmelektronika Član

Pridružen-a: Pet 04 Okt 2019 18:59 Prispevkov: 217 Aktiv.: 3.12 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
SSR, poglej na aliexpresu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 7:55 am Naslov sporočila: |
|
|
veter je napisal/a: |
Pozdrav vsem, ki spremljate to temo.
Po več letih uspešnega delovanja naprave za merjenje gladine vode v rezervoarju deževnice sporočam žalostno vest, da je senzor tlaka crknil...... |
Tukaj ga imaš s kontrolerjem vred.
Zadeva je preizkušena v industrijskem okolju. Ena taka potopna sonda mi v fekalnem črpališču dela že kakih pet let.
Sicer so hidrostatični merilci nivoja sigurno eni iz med najbolj zanesljivih. Na območju našega upravljanja (čistilne naprave, črpališča, .....) jih je verjetno v funkciji preko 100. Da bi senzor crknil "sam od sebe" ne pomnim. Vedno je bil vzrok mehanska poškodba. Občutljivi pa so na udarce ali preobremenitve - podobremenitve (uničili recimo so ga delavci, ki so čistili črpališče in so ga posesali -podtlak)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv je tudi kontroler. Je univerzalen. Poleg tokovnega ima tudi napetostni in vhod za termočlen. Naj bi imel tudi 485 izhod (tega nisem poskušal)
Mi je pa zadeva prišla že parkrat zelo prav za zasilni zagon črpališča ob okvari.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3531 Aktiv.: 31.53
|
Objavljeno: Sre Sep 18, 2024 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če senzor potopiš v parafinsko olje v nekem malem ohišju, pa čez daš mehko membrano (kos lateksa ali tanko gumo), ti bo zdržal veliko dlje kot v vodi. Nenazadnje bi ga lahko zaprl v vrečko (brez mehurčkov), v kateri je parafinsko olje. Samo moraš pa malo obtežit, da bo na dnu.
_________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni