|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primo Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 11:36 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.22 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:49 am Naslov sporočila: UTP kabel za dve napravi? |
|
|
Prosil bi za nasvet. Poleg T-2 televizije imam tudi DVB-T. Box cinch izhod (2x avdio, 1x video) na katerega priklopim kabel in povežem z TV kartico na PCju in določene programe posnamem na disk. Problem je ta, da ta kabel gre preko sobe in je grdo za videt. Vso ostalo napeljavo imam podometno in ni prostora še za en kabel. TV , računalnik in vmesnik za IP telefon imajo vsak svoj UTP kabel. Zanima me, ali laho uporabim del kabla, ki gre v telefonski vmesnik, za zgoraj opisano povezavo. Če telefon recimo rabi samo dve žici (kot sem zasledil plava in plavo-bela), lahko ostale 6 (2x po 2 za avdio in 1x2 za video) uporabim za video povezavo PC- DVB-T Box? Je ta kabel primeren za video, da ne izgubim na kvaliteti? In še nekaj, ko sem na UTP kabel za PC dal konektorje sem obrnil oranžno in oranžno belo žico. Internet dela, vendar nekdo je napisal, da to ni dobro. Torej moram ponovno pravilno dat gor nove konektorje?
Hvala za pomoč in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Sob Jan 26, 2008 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živijo,
Audio povezave zahtevajo oklopljene kable, ki jih ne moreš nadomestiti z UTP. Predlagam, da se znebiš enega UTP kabla (beri spodaj) in daš namesto njega audio kabel. Ta naj bo tak, da je v enem kablu več koaksialnih vodov - vsaka žica naj ima svoj oklop.
Tudi jaz sem pred časom naletel na podoben problem. Po enem UTP kablu sem moral peljati dve LAN povezavi. To pravzaprav sploh ni problem, saj so v UTP kablu 4 pari, za 100 Mbps povezavo pa zadostujeta dva para. Potrebno je le pravilno razdeliti parice znotraj UTP kabla na dva priključka.
V Merkurju se dobi škatljica, ki enostavno razdeli 8 linij na enem priključku na dva priključka (za ISDN). Taka direktna razdelitev seveda ni OK za LAN. Povezave znotraj škatljice je zato potrebno prerezat in jih zatem pravilno povezat. Razpored na UTP kablu naj ostane tak, kot je originalen.
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni