|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Sob Jan 26, 2008 1:43 pm Naslov sporočila: Enofazni merilnik el. porabe |
|
|
V hiši bi rad poiskal najhujše porabnike električne energije.
Zanima me, če ima kdo razvito kakšno merilno metodo, oziroma, katero integrirano vezje priporočate.
Podatke bi zajemal z uC in pošiljal na server.
Lep pozdrav
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Sob Jan 26, 2008 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ze narejeni stevci so relativno poceni. Prodajajo jih na razlicnih koncih, med ostalim tudi Conrad (ravno par dni nazaj so imeli novo reklamo, kjer so tudi omenjeni ti stevci). Prikljucis v vticnico, vanj pa porabnika in pustis delovati toliko casa, da dobis smiseln rezultat (recimo par dni). Bi bil kaksen tak primeren zate ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Sob Jan 26, 2008 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa se umerit bi ga moral. Malce zoprno, ce nimas primerne opreme. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:17 pm Naslov sporočila: Re: Enofazni merilnik el. porabe |
|
|
PeterC je napisal/a: |
V hiši bi rad poiskal najhujše porabnike električne energije.
Lep pozdrav
Peter |
Najhujsi so skriti porabniki - stand by
TV - 12W;DVD 10W;sat 5W;radio 5W ,...
Cca. 20 ur na dan v pripravljenosti se kar nabere kaksen kilowat na mesec
Meni je po ontazi "novega" monitorja precej narasla poraba-ugotovil sem sele cez tri mesece pri odcitku stevca.Monitor je bil okvarjen in je vedno pridno papcal okrog 250W
Con... merilec porabe je bil v kratkemu casu "pozlacen"-za novejse mislim,da imajo celo USB priklop. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam "skritih" stdby porabnikov za ene 45W.
3xTV, 2xVCR, DVD, par mobi polnilcev, 2x radio ura...
0.045kWx24h=1.08kWh/dan
--> 1.08x30=32.4kWh mesečno, kar nanese pri 10cent/kWh nekako za dva pira za šankom mesečno.
Koliko zapraviš mesečno za mobitel?
Koliko te stane RTV naročnina?
Koliko pustiš v videoteki?
Koliko pustiš za čike?
Koliko pustiš v gostilni?
.
.
.
TV - 12W;DVD 10W;sat 5W;radio 5W ,...
Hude cifre. Meni TV kuri 4÷5, sat 2, radioura pa prižgana niti 3.
Cca. 20 ur na dan v pripravljenosti se kar nabere kaksen kilowat na mesec
No, malo več pa že.
Če pa se sekiraš za 10 centov na mesec zaradi tega, ti pa ni več pomoči...
Monitor je bil okvarjen in je vedno pridno papcal okrog 250W
Wtf?
Mislim... WTF??!?!?
Jaz pri prižganem compu z 19" LCDjem in 55cm TVjem, lučjo ter še kako neumnostjo komaj dosežem tako cifro.
Pa jebela, 250W je že spodobno ogrevanje manjše sobe...
Meni osebno so tile "skriti porabniki v standby" čisto mimo.
Če se vsaj včasih spomneš ugasnit žarnico ko je ne potrebuješ, si prihranil več kakor to zeleno nategancijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Jan 27, 2008 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Cca. 20 ur na dan v pripravljenosti se kar nabere kaksen kilowat na mesec |
Ne me hecati s takšnimi. Poglej kakšna je cena 1kW ure, in se ne obremenjuj s tem.
1 stopinja manj pri segrevanju (ali več pri hlajenju) stanovanja. To je skriti porabnik! _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
@Madmax - o monitorju nisem nikjer omenil,da je LCD
Gre za starejsi 21"monitor,ki se je v tiskarni uporabljal za obdelavo slik po skeniranju.
Klub svojemu desetletju se vedno v kvaliteti slike poseka marsikateri nov monitor in povsem zadosca za gledanje Divx in igranje igric mojih otrok
Pa tiste porabe v STBY so tudi tako iz glave-moja glava je bolj za razmisljanje in ni HD za shranjevanje podatkov izpred dveh let
Je pa res,da je treba na vsakemu koraku sparat in se o privarcevanemu hvaliti kolegu v gostilni ob pivu
BDW: Mobi ima sluzbeni,o tobaku pa ne bi (>100 eurov/mesec)  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj je jasno da LCD ne more kurit četrt kilovata.
Ampak hudimana, toliko 21-ka še pri rednem delovanju ne kuri, pa je vseeno že pravi radiator...
Ko sem 17" CRT Nokio zamenjal s 19" LCDjem, je v sobi postalo občutno hladnejše, pa se je poraba zmanjšala le za ene 40W.
Glede kvalitete pa... Ja, še se mi včasih kolca po zverini, ampak vsega pač ne gre imeti  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 1:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj je napisal, da je bil v okvari ... ?! _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 6:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja no, vprašanje samemu sebi, kakšni okvari...
Pa kako se lahko zadeva greje kot kalorifer toliko časa preden kdorkoli opazi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 10:12 am Naslov sporočila: Re: Enofazni merilnik el. porabe |
|
|
PeterC je napisal/a: |
V hiši bi rad poiskal najhujše porabnike električne energije... integrirano vezje priporočate... uC ... server. |
Ne kompliciraj. Naredi si en adapter: 220 V vtikač-vtičnica. Vtikaš in vtičnica imata eno žilo direktno povezani, druga žila gre preko ampermetra. Adapter vtakneš med vtičnico in porabnika in takoj odčitaš tok ki ga kuri. Moč dobiš tako, da pomnožiš tok z napetostjo (220 V). Takoj dobiš standby ali še kakšno drugo porabo. Meritev je dobro izvesti z adapterjem, zaradi izolacije in praktičnosti. Če delaš z priključnimi vrvicami in krokodilčki, je lahko zelo nevarno.
Na večini spodobnih in sodobnih monitorjev je standby moč > 1W.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jan 28, 2008 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izključiš vse porabnike, razen tistih, ki so v stand-by oz. te zanimajo in greš gledat koliko časa porabi števec za en obrat. Porabo lahko izračunaš iz konstante števca (obrati na kWh), ki je na njem napisana.
Pa ne pozabi upoštevati, da se hladilnik vklaplja in izklaplja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni