|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lbozo Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.33 Kraj: Vodice
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 3:47 am Naslov sporočila: Težave z Atmega 128 |
|
|
Lepo se sprogramira. Ko pa ga priklopim na napajanje (5.12V) so vsi izhodi 4.25V.
Poskusil sem najbolj enostaven program le z enim portom a je vedno isto.
Pen imam na + polu preko upora 10K.
Za reset imam upor 10K od + na reset-pin in 10uF od reset-pin na minus.
Pri fuse bitih sem izklopil Jtag, pustil pa sem notranji oscilator na 1Mhz(privzeto).
A ima kdo kakšno idejo? _________________ Lep pozdrav, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi najprej zamenjal 10uF reset kondenzator za bolj normalnega 100nF ali 10nF, kar je dovolj. Morda tudi 10k upor za 4k7 ali podobno. Čeprav naj to ne bi bil vzrok nedelovanja.
Če se ti sprogramira, recimo postavi pine kot vhode in glej, če se ti postavijo kot vhodi. Nato isto kot izhode. Ne pozabi po postavitvi pinov iti v "dead loop", da ti program ne plava nekontrolirano.
Jtag imaš lahko izklopljen, nima vpliva. Notranji oscilator je v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene je jeb*lo vezje okrog reseta.
Sicer pri mega8, tiny26 in tiny2313, pa vendar.
Na STK200 vse delalo b.p., s tanovim Darkotovim USBProg pa ne in ne...
No, že 100nF kondenzator na resetu je bil preveč.
Odstrani kondenzator in poskusi še enkrat sprogramirat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lbozo Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.33 Kraj: Vodice
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. Nekaj je z resetom in napetostjo na čipu. Sedaj izgleda, da je čip živ. _________________ Lep pozdrav, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 6:01 pm Naslov sporočila: Re: Težave z Atmega 128 |
|
|
lbozo je napisal/a: |
Za reset imam upor 10K od + na reset-pin in 10uF od reset-pin na minus. |
10uF je mnogo preveč. Razlog pa je precej skrit.
Ko se kondenzator preko upora napolni na 5V, je vse v redu. Ko pa napajalno napetost izklopiš, celemu čipu zmanjka napajanje, reset je pa še vedno na +5V. In tako se cel 10uF kondenzator sprazni preko zaščitnih diod v reset pin.
Pri pretiravanju z velikostjo reset kondenzatorja je potrebno dodati še en 10k upor med kondenzatorjem in reset pinom za omejitev praznilnega toka v zaščitne diode. Pri 100nF pa tisti upor ni potreben.
V datasheetu si poglej zgradbo notranjosti reset pina, da vidiš, kaj vse se lahko skuri.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na reset pinu sploh ni potreben kondenzator. Parazitne kapacitivnosti priključkov in pina samega so povsem dovolj za zakasnitev in pravilen reset mikrokontrolerja. Če bi zaradi nerodne konfiguracije tiskanega vezja prišlo do težav z resetom, pa je dovolj že kondenzator do 180pF. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Vidim da je govora o resetu uC-ja med programiranjem.
Mene pa zanima ali negativno na reset vpliva tudi prevelika vrednost kondenzatorja pred in za napetostnim regulatorjem ?
Razmišljal sem v smeri, da veliki kondenzatorji upočasnjujejo naraščanje napajalne napetosti ob vklopu vezja in lahko pride do "izpada" reset funkcije in zadeva ne steče.
Hvala za odgovore.
Lp.
Darko _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2011 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
M103 (al nekaj takega) fuse bit si izklopil? .. Na reset pin ne rabiš nič priklapljat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni