|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:42 pm Naslov sporočila: RV letalo |
|
|
Pozdravljeni
Kot darilo, sem že pred lepim časom dobil RV letalce - zelo lahko iz stiropora. Letalce ima dva propelerska motorčka. Preko RV oddajnika mu lahko reguliram hitrost, zavoj levo in desno plus dvig in spust.
Zataknilo se je pri RV oddajniku. Le-ta deluje na 27MHz, vendar ima zelo slab domet. Vsega skupaj 4-5 m. Po navodilih bi moral nositi dosti dlje, saj ima navodila kako se dela lupinge - tej se pa delajo na višini 8m od tal. Dogaja pa se, da občasno ne nese niti 2m. Zamenjal sem dve garnituri baterij (deluje na 6 x AA baterije) - novih in zadeva je vedno enaka. Prosil bi za nasvet kaj lahko še pogledam, ker pri VF nisem ravno doma.
Slika 1
Slika 2
Slika 3
LP Boštjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obe anteni, če sta povezani... Sploh tista na letalcu se bi znala odtrgati iz sprejemnika.
LP, Grega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, Primorska in 27 MHz???? Se ti mogoče sanja kakšna gneča in kak cirkus je pri vas na tem bandu (predvsem zaradi Italijanov) ?? Še dobro, da ti dela na nekaj metrov. To je tako, kot bi se z nekom skušal potiho pogovarjati v zelo hrupnem okolju. Na kakšno razdaljo se bosta s sogovornikom še razumela?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 2:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, italijani so na CB (27MHz) zelo dejavni. Marsikdo ima tudi "pečko" - ojačevalnik par 100W. Za prvi poskus se zapelji nekam za en velik hrib proti italiji, mogoče bo domet za kakšen meter boljši. Če bo, potem se lahko zapelješ še kam bolj stran od obale in tam spet preizkusiš. Seveda dovolj daleč stran od avtoceste, kjer so kamionarji (in jaz) na CBju..
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne zameri, ampak tale "avijonček" je ena mala igrača za male otroke. Če se želiš ukvarjati z modelarstvom, pojdi na modelarski forum, pa nabavi kaj večjega (beri boljšega). Na forumu je zelo veilko informacij.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Anteni napelji tako, kot piše v navodilih. Če mora biti antena na letalu po navodilu zvita, mora biti zvita. Anteno na oddajniku do konca ven potegni, če je teleskopska.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse nasvete! Mirkamir se strinjam, da je igračka vendar nekje moraš začeti. Preden si nabavim kaj resnejšega, bi rad dobil vsaj malo občutka kako se vodijo te zadeve - če se zruši ta malček, ni nobene večje škode (ne za ljudi in ne zaradi stroškov).
LP Boštjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tehnika vodenja tega letala in radijsko vodenega (RC) letala se močno razlikujeta. Izkušnje nabrane na tem letalu ti ne bodo kaj prida koristile pri vodenju pravega RC letala.
Rajši si omisli pravo RC letalo (jadralno s pomožnim elektromotorjem za začetek) in šele takrat boš videl in občutil prave užitke.
Za dobit občutek je na netu na voljo nekaj free simulatorjev, ki pomagajo pri prvih korakih.
_________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 4:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
dipsi111 je napisal/a: |
Hvala za vse nasvete! Mirkamir se strinjam, da je igračka vendar nekje moraš začeti. Preden si nabavim kaj resnejšega, bi rad dobil vsaj malo občutka kako se vodijo te zadeve - če se zruši ta malček, ni nobene večje škode (ne za ljudi in ne zaradi stroškov).
LP Boštjan |
Kot ti je odgovori predhodnik. Res ti predlagam, da "tegale" kar hitro pozabi in vzpostavi stik z lokalnimi modelarji (najdeš jih na omenjenemu forumu), kateri ti bodo zanesljivo pomagali.
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še vedno pa nismo dobili odgovora na prvo vprašanje - zakaj ima naprava tako majhen doseg. Če niso krive baterije in ne antena(i), je morda vzrok razglasitev oddajnika ali/in sprejemnika (vsaj 3m pa stvar vseeno nese). Glede na to, da tako veselo razstavljaš naprave, si prav lahko nehote kaj premaknil. Imaš možnost napravo poslati v Ljubljano, natančneje Mlademu tehniku (poznam le to možnost)? Prepričan sem, da bo pomagalo. Pozdrav! J
_________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polhar Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.53 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kaj imate vsi toliko proti tem avijončkom
domet bi mogel biti veliko boljši.
Jaz imam zelo podobnega. Domet ima pa 100m min.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jernej_ letalo sem vzel iz embalaže, vstavil 6xAA nove baterije, priključil letalo na oddajnik, ki je tudi polnilec in počakal, da vgasne led dioda ki signalizira polnjenje. Po končanem polnjenju sem poizkusil prvi let - razočaranje. Poizkusil še par krat, še enkrat zamenjal baterije - nove, rezultat pa vedno enak. Zelo slab domet. Šele po tem sem razstavil oddajnik, za poslikati zadevo. Glede razstavljanja pa nisem tako nepazljiv, kot domnevaš . Se že kar nekaj let ukvarjam z elektroniko in sem marsikatero (komplicirano) stvar tudi popravil ali izdelal. Kot sem napisal mi je VF tuja zato sem zadevo razstavil še bolj pazljivo kot sicer in pred nadaljnimi posegi povprašal za nasvet.
LP Boštjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Ja, italijani so na CB (27MHz) zelo dejavni. Marsikdo ima tudi "pečko" - ojačevalnik par 100W. Za prvi poskus se zapelji nekam za en velik hrib proti italiji, mogoče bo domet za kakšen meter boljši. Če bo, potem se lahko zapelješ še kam bolj stran od obale in tam spet preizkusiš. Seveda dovolj daleč stran od avtoceste, kjer so kamionarji (in jaz) na CBju.. |
Strinjam s tem.Še v našem kraju je eden imel Cb postajo in je slišati še Italijane.Tako da je že moteče.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj, ko sem gledal TIV oddajnika mi je padel v oči kristal. Na njem je namreč nalepka z napisom 27, pri kateri je sedmica s pisalom popravljena v ničlo. Glej sliko.
LP Boštjan
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
97.19 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2008 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
dipsi111 je napisal/a: |
Sedaj, ko sem gledal TIV oddajnika mi je padel v oči kristal. Na njem je namreč nalepka z napisom 27, pri kateri je sedmica s pisalom popravljena v ničlo. |
Frekvenca je na kristalih označena tako, da je natisnjena ali pa celo vhravirana v ohišje kristala. Takale nalepka ne pomeni prav veliko.
No če ti je res veliko do tega, lahko prideš pa bomo malo raziskali tvoj problem. Takole na daleč je to skoraj nemogoče.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni