www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

RV letalo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dipsi111
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17
Aktiv.: 1.47
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:42 pm    Naslov sporočila:  RV letalo Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Kot darilo, sem že pred lepim časom dobil RV letalce - zelo lahko iz stiropora. Letalce ima dva propelerska motorčka. Preko RV oddajnika mu lahko reguliram hitrost, zavoj levo in desno plus dvig in spust.

Zataknilo se je pri RV oddajniku. Le-ta deluje na 27MHz, vendar ima zelo slab domet. Vsega skupaj 4-5 m. Po navodilih bi moral nositi dosti dlje, saj ima navodila kako se dela lupinge - tej se pa delajo na višini 8m od tal. Dogaja pa se, da občasno ne nese niti 2m. Zamenjal sem dve garnituri baterij (deluje na 6 x AA baterije) - novih in zadeva je vedno enaka. Prosil bi za nasvet kaj lahko še pogledam, ker pri VF nisem ravno doma.

Slika 1
Slika 2
Slika 3

LP Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obe anteni, če sta povezani... Sploh tista na letalcu se bi znala odtrgati iz sprejemnika.

LP, Grega
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 1:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, Primorska in 27 MHz???? Se ti mogoče sanja kakšna gneča in kak cirkus je pri vas na tem bandu (predvsem zaradi Italijanov) ?? Še dobro, da ti dela na nekaj metrov. To je tako, kot bi se z nekom skušal potiho pogovarjati v zelo hrupnem okolju. Na kakšno razdaljo se bosta s sogovornikom še razumela?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, italijani so na CB (27MHz) zelo dejavni. Marsikdo ima tudi "pečko" - ojačevalnik par 100W. Za prvi poskus se zapelji nekam za en velik hrib proti italiji, mogoče bo domet za kakšen meter boljši. Če bo, potem se lahko zapelješ še kam bolj stran od obale in tam spet preizkusiš. Seveda dovolj daleč stran od avtoceste, kjer so kamionarji (in jaz) na CBju..
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne zameri, ampak tale "avijonček" je ena mala igrača za male otroke. Če se želiš ukvarjati z modelarstvom, pojdi na modelarski forum, pa nabavi kaj večjega (beri boljšega). Na forumu je zelo veilko informacij.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Anteni napelji tako, kot piše v navodilih. Če mora biti antena na letalu po navodilu zvita, mora biti zvita. Anteno na oddajniku do konca ven potegni, če je teleskopska.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dipsi111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse nasvete! Mirkamir se strinjam, da je igračka vendar nekje moraš začeti. Preden si nabavim kaj resnejšega, bi rad dobil vsaj malo občutka kako se vodijo te zadeve - če se zruši ta malček, ni nobene večje škode (ne za ljudi in ne zaradi stroškov).

LP Boštjan
Nazaj na vrh
cimer
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tehnika vodenja tega letala in radijsko vodenega (RC) letala se močno razlikujeta. Izkušnje nabrane na tem letalu ti ne bodo kaj prida koristile pri vodenju pravega RC letala.

Rajši si omisli pravo RC letalo (jadralno s pomožnim elektromotorjem za začetek) in šele takrat boš videl in občutil prave užitke.

Za dobit občutek je na netu na voljo nekaj free simulatorjev, ki pomagajo pri prvih korakih.

Marko S.
Nazaj na vrh
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 4:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dipsi111 je napisal/a:
Hvala za vse nasvete! Mirkamir se strinjam, da je igračka vendar nekje moraš začeti. Preden si nabavim kaj resnejšega, bi rad dobil vsaj malo občutka kako se vodijo te zadeve - če se zruši ta malček, ni nobene večje škode (ne za ljudi in ne zaradi stroškov).

LP Boštjan

Kot ti je odgovori predhodnik. Res ti predlagam, da "tegale" kar hitro pozabi in vzpostavi stik z lokalnimi modelarji (najdeš jih na omenjenemu forumu), kateri ti bodo zanesljivo pomagali.

Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno pa nismo dobili odgovora na prvo vprašanje - zakaj ima naprava tako majhen doseg. Če niso krive baterije in ne antena(i), je morda vzrok razglasitev oddajnika ali/in sprejemnika (vsaj 3m pa stvar vseeno nese). Glede na to, da tako veselo razstavljaš naprave, si prav lahko nehote kaj premaknil. Imaš možnost napravo poslati v Ljubljano, natančneje Mlademu tehniku (poznam le to možnost)? Prepričan sem, da bo pomagalo. Pozdrav! J
polhar
Član
Član

Pridružen-a: Sob 04 Mar 2006 9:11
Aktiv.: 1.53
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj imate vsi toliko proti tem avijončkom Confused

domet bi mogel biti veliko boljši.
Jaz imam zelo podobnega. Domet ima pa 100m min.
Nazaj na vrh
dipsi111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jernej_ letalo sem vzel iz embalaže, vstavil 6xAA nove baterije, priključil letalo na oddajnik, ki je tudi polnilec in počakal, da vgasne led dioda ki signalizira polnjenje. Po končanem polnjenju sem poizkusil prvi let - razočaranje. Poizkusil še par krat, še enkrat zamenjal baterije - nove, rezultat pa vedno enak. Zelo slab domet. Šele po tem sem razstavil oddajnik, za poslikati zadevo. Glede razstavljanja pa nisem tako nepazljiv, kot domnevaš Wink . Se že kar nekaj let ukvarjam z elektroniko in sem marsikatero (komplicirano) stvar tudi popravil ali izdelal. Kot sem napisal mi je VF tuja zato sem zadevo razstavil še bolj pazljivo kot sicer in pred nadaljnimi posegi povprašal za nasvet.

LP Boštjan
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Ja, italijani so na CB (27MHz) zelo dejavni. Marsikdo ima tudi "pečko" - ojačevalnik par 100W. Za prvi poskus se zapelji nekam za en velik hrib proti italiji, mogoče bo domet za kakšen meter boljši. Če bo, potem se lahko zapelješ še kam bolj stran od obale in tam spet preizkusiš. Seveda dovolj daleč stran od avtoceste, kjer so kamionarji (in jaz) na CBju..

Strinjam s tem.Še v našem kraju je eden imel Cb postajo in je slišati še Italijane.Tako da je že moteče.
Nazaj na vrh
dipsi111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj, ko sem gledal TIV oddajnika mi je padel v oči kristal. Na njem je namreč nalepka z napisom 27, pri kateri je sedmica s pisalom popravljena v ničlo. Glej sliko.

LP Boštjan

kristal.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  97.19 KB
 Pogledana:  4 krat

kristal.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dipsi111 je napisal/a:
Sedaj, ko sem gledal TIV oddajnika mi je padel v oči kristal. Na njem je namreč nalepka z napisom 27, pri kateri je sedmica s pisalom popravljena v ničlo.

Frekvenca je na kristalih označena tako, da je natisnjena ali pa celo vhravirana v ohišje kristala. Takale nalepka ne pomeni prav veliko.

No če ti je res veliko do tega, lahko prideš pa bomo malo raziskali tvoj problem. Takole na daleč je to skoraj nemogoče.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni