www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

brezžično javljanje nivoja vode

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
G2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 09 Mar 2008 20:18
Aktiv.: 0.01
Kraj: Dolič

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 8:26 pm    Naslov sporočila:  brezžično javljanje nivoja vode Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Iščem ideje/namige/rešitve za javljanje nivoja vode v rezervoarju. Ne rabim ničesar naprednega, samo da mi javi, ko nivo doseže zgornjo mejo (končno stikalo). Zadevo sem si zamišljal z uporabo plovca. Problem je pri povezavi, saj je potrebno ta signal spraviti cc 40m po zraku čez gozd in sistem mora delovati na baterije po možnosti par let.

Kakšna ideja?

Sprejemnik bi priklopil na PLC, ki ga že imam (na njega je priklopljen kontaktor za črpalko).

LP

G2
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sprejemnik in oddajnik lahko uporabiš daljinsko krmiljene vtičnice (dobiš jih v Bauhausu, Obiju in podobnih trgovinah). V oddajniku bi uporabil nek low-power mikrokontroler, ki bi se v primeru vključitve in izključitve tipke zbudil iz sleep-modea ter "pritisnil" primerno tipko na daljincu za vtičnico. Seveda bi šel po tem nazaj v sleep-mode. PLC pa samo zazna, kdaj je na vtičnici prisotna napetost oz. kdaj sveti LED dioda na njej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
rajko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09
Aktiv.: 0.42
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupiš cca 40 m kabla, napelješ čez gozd. po drevesih ali zakoplješ v zemljo. Kot končno stikalo uporabiš zaprti kontakt. Na koncu pa z elektroniko preverjaš prekinjenost stikala oziroma kabla. To je seveda najcenejša rešitev. Drugače pa pride v poštev le mikrokontroler, katerega postaviš v sleep stanje na oddajni strani. Ter mikrokontroler na sprejemni strani. Signal pa pa prenašaš po radijski poti. Se pa se vsa zadeva precej podraži.
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 09, 2008 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabis plovec - lahko pa tudi stikalo za merjenje nivoja vode v pralnemu stroju Wink - na spomlad so ponavadi kosovni odpadki,ki jih lahko recikliras v znanstvene namene Cool
Najcenejso in najzanesljivejso povezavo so ti ze napisali - DROT Wink

G2
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja jaz ne iscem najcenejse varjante, temvec najlazjo kar se fizicnega napora tice Wink
Nimam ravno volje kopati 40m kanal skozi gozd in to v hrib, tako da iscem brezzicno varijanto. Dobil sem en predlog, da bi uporabil plovec za vklop pica, ki bi pognal oddajnik na 486Mhz oddajnik. Prav tako sem gledal industriske resitve na osnovi bluetootha ter zigbeeja, vendar se mi zdi zadeva prevec zmogljiva za en preprost "ping", ki ga mora koncno stikalo poslati. Zato iscem eno zelo preprosto varianto (po moznosti, da se jo da kupit), ki bi ob sprozitvi poslala ta "ping" in na sprejemni strani vklopila relejcek za par sek. Nato bi ostalo tak PLC naredil.
Aja pozabil sem omenit, da bi bilo zelo fajn, da bi naprava imela IP65 ali IP66 ter doloceno robustnost, sam to lahko tak resim z uporabo kakega drugega ohisja.

LP

G2
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je razdalja vidna?

Če je, lahko uporabiš dobro naciljani laser pointer, naravnost v pol metra dolgo črno cev, na koncu katere je fotodioda.

Lahko pa imaš na plovcu kresničko in je pointer na oddajni strani, žarek se odbije od kresničke in ga zaznavaš na sprejemniku poleg oddajnika. Tako ne potrebuješ elektrike na strani rezervoarja.

Če razdalja ni vidna, pa uporabiš cenen eno(dvo)kanalni modelarski sistem za avtomobilčke.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predelan brezžični zvonec ?
Sem enega testiral in na odprtem prostoru nese čez 100 m

LP

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V merkurju jih imajo na kile za 6,60 Smile
Nazaj na vrh
G2
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2008 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi o zvoncu sem studiral ja... zdej ko si mi potrdil domet studiram tolko bolj Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni