|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6813 Aktiv.: 27.57 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 10:34 pm Naslov sporočila: Navodila za motokultivator Goldoni |
|
|
Za omenjeni motokultivator bi rabil kakšen opis in navodila za uporabo. Zanima me predvsem kaj o vzdrževanju, ... kot je količina in vrsta olja v motorju, menjalniku, ...
Če ima kdo kaj doma na to temo bi se priporočal za kako skenirano verzijo, ...
Lp, Frenki
| Opis: |
|
| Velikost datoteke: |
79.6 KB |
| Pogledana: |
22 krat |

|
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.47
|
Objavljeno: Ned Mar 16, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
V motor naliješ klasično motorno olje SAE30. Motokultivator postaviš tako, da stoji motor vodoravno (pod frezo podložiš kakšen les) in začneš nalivati. Nalivaš toliko časa dokler ne priteče ven, tako da preveč ga ne moreš naliti. Jaz ga na takšen način zamenjam vsako leto. Preden spustiš olje ven je dobro, če malo segreješ mašino, da olje bolj izteče.
V menjalniku nisem še nikoli menjal olja. Imaš pa na vrhu menjalnika šibko, kjer preveriš količino olja. Čez isto luknjo pa ga tudi nalivaš.
Drugače pa jaz občasno še očistim (sperem z bencinom) zračni filter.
lp, prom
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 12.68 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 18, 2008 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ima kdo kakšne dele za motokultivator: Potrebujem pogonski polž in pa zobnik, ki ga polž poganja!!!
NUJNO!!
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.52 Kraj: Maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
balek.budalek Neznanec

Pridružen-a: Sob 16 Maj 2009 21:07 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2009 9:10 pm Naslov sporočila: Navodila za goldoni 108 L |
|
|
| Mene pa zanima če ma gdo mogoč kaka stara navodila za že zgoraj omenjieni kultivator. Zanimajo me tudi navodila in kakšne vrste motor ima ( 2 ali 4t akten al pa diesel) pa kak se šalta pa vozi pa gas pa kak se ga štarta skratka čim več o njem. Hvala
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.47
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 12:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem jaz videl motokultivatorje so imeli vsi 4 taktne motorje (ACME ali pa LAMBORGINI). Glede tega ali je dizel ali bencinar, pa upam da boš sam lahko ugotovil.
lp, prom
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.21 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
| Saj ima nos,to lahko zavoha ali je nafta ali bencin.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1716 Aktiv.: 7.73 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2009 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa vprašaš pooblaščenega serviserja
(stran na povezavi je malo razmetana, ampak se vidi telefonska in email)
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3422 Aktiv.: 14.36 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
(leto in pol kasneje) - motokultivator, najverjetneje Muta, drugih podatkov nimam, tipske tablice ni. Težko vžge, potem pa občasno črno pokadi, poka, itd., v glavnem - ni za živčne ljudi.
Mehanik od Dusetija je rekel, da nima kompresije, gas je razštelan (nekakšen regulator znotraj mašine), rezervnih delov za 20-30 let star stroj ni. Nov kitajski bencinski motor: 450€, diesel: 970€.
Na strani Frama so cene za nove od 1.500€ do 1.800€ .
Kaj storiti... je kar neroden za prevažanje sem in tja, od mehanika do mehanika in spraševati kaj in kako... dodatni problem je še to, da ga rabim za košnjo 55%-strmine, zato verjetno mašini občasno zmanjka olja... danes mi je nekdo omenil, da če bom kupil nov motor, naj bo Acme, ker ima nekakšne lopatice, ki mečejo olje navzgor...
Nekdo prej je omenil POLANEC BRANKO S.P. . Mogoče še kakšen predlog, predvsem iz CE-območja ?
Nazadnje urejal/a psevdonim Sob Jan 08, 2011 10:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 31.16 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 8:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupiti moraš takega, ki ima prisiljeno mazanje sepravi črpalka olje prši tja kamor je treba in ne takega z lopaticami. Loatice ima kolikor jaz vem vsaka cenena kosilnica in takih motorjev se ne sme pretirano nagibati.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Roby Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2003 15:29 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.03
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zase vem, kaj bi storil v tvojem primeru: Popravil motor, da bi dobro deloval!
Kolikor je videti iz slik, zgleda da gre za Lombardinijev motor. Le-ti so imeli hibo, da se je zaradi vibracij obrabila osovina lopute ki odpira zrak v uplinjaču. Delovanje kot si opisal tudi ustreza tej napaki (pokanje, težko vžiganje...).
Da bi bil motor zaradi delovanja na strmini brez olja ne verjamem, ker so ti motorji ponavadi narejeni za inklinacije do 30° kar pa 55% strmina ni.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 21.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je smiselno obnoviti motorček.
Če se z nekaj truda dobijo ustrezni deli za motokultivator, ki je doma in je vsaj 2x starejši kot tvoj (domnevno je bil narejen nekje med 1946 in 1948), ne vem zakaj za tega deli ne bi dobil.
Pa povrhu Lambardini še obstaja.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
S57NNT Član

Pridružen-a: Pon 21 Sep 2009 7:50 Prispevkov: 298 Aktiv.: 1.48 Kraj: Ljubljana - okolica
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 11:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem bi se moral za male pare kje dobiti motor v dobrem stanju... Po licenci jih je delal 23. maj Beograd, v Ljubljani jih je prodajal Agrostroj, tako da je to pri nas kar razširjena stvar.
Eden tipičnih problemov teh motorčkov je bila šibka iskra - ne vem, ali je kaj predpisana rega med kotvo vžigalne tuljave in magnetom. Praksa govori, da mora biti vžigalna tuljava tako blizu magnetu, da ravno še ne drsa, v beogradu so jih pa skup metali tako, kot jim je pač padlo, in ni bilo nič čudnega, če nov motor iz trgovine ni dal iskre.
_________________ Preprostost še ne pomeni zaostalosti!
(Aleksander Sergejevič Jakovljev) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3422 Aktiv.: 14.36 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sob Jan 08, 2011 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Roby, Azrael, o tem motokultivatorju nimam nobenih podatkov; samo domnevam, da je Muta, kaj šele da bi vedel tip motorja.
Firma Duseti se s tem ukvarja poklicno; eden od njih je prišel da stroj odpelje na njihov servis, pa je na licu mesta povedal, da je zadeva prestara za popravljanje. Njihovo stališče sicer razumem; za svoje delo morajo dati neko garancijo; če že ne zaradi predpisov, pa vsaj zaradi ugleda, zato jim je verjetno prva misel staro mašino zamenjati z novo in imajo nekaj let mir, kot pa da si potem tam vsakih 14 dni in to ne dela, ono ne dela, itd.
Sam nimam niti znanja niti volje, da bi se sam lotil popravila tega stroja, zato me zanima, če lahko koga priporočite. Drugače bo res treba dati 450€ za nov motor, ker motokultivator tak kot je sedaj, je neuporaben.
Sem že pisal na servis Zvonko Kojnok s.p. in čakam na mnenje/odgovor. V starem postu omenjen Polanec Branko s.p. videti nima e-mail naslova, ga bom poklical v ponedeljek.
| Citiram: |
| Da bi bil motor zaradi delovanja na strmini brez olja ne verjamem, ker so ti motorji ponavadi narejeni za inklinacije do 30° kar pa 55% strmina ni. |
- ko je nagnjen v levo (uplinjač nižje od tanka), deluje normalno. Ko je nagnjen v desno (uplinjač in filter višje od tanka, kot na sliki), črno kadi, nima moči, ugašuje.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 22.88
|
Objavljeno: Ned Jan 09, 2011 12:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi za začetek obnovil vse cevi do uplinjača, pogledal kaj je s tuljavo za iskro, sčistil svečko in izpušne ter sesalne odprtine.
Verjetno ti žre olje iz oddušnika mašine, katere cev je speljana nazaj v uplinjač.
Če si ga nalil preveč je to to.
Pa količina olja se meri, ko je mašina segreta.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 232 dni