www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ko izolator postane prevodnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 10:43 am    Naslov sporočila:  Ko izolator postane prevodnik Odgovori s citatom

Veliko vas to že ve, ostalim pa v vednost in zanimivost.
Kar vidite na sliki se je zgodilo elektroniki našega solarnega bojlerja. Kako točno se je začelo ne vem, rezultat pa je napol stopljen rele za električni grelec in sežgano tiskano vezje. Grelec je 1.500 W, 220 V.
Samo zamenjava releja tukaj ni rešitev. Sežgano tiskano je namreč postalo prevodnik med obema poloma kontaktov releja. Ogljik pač prevaja električni tok in to tako dobro, da je grelec še naprej lepo grel, brez da bi bili kontakti sklenjeni. 60 W žarnica namesto grelca je svetila skoraj na polno.
V takem primeru je potrebno izrezati tiskano vezje, ki je sežgano. Na srečo sem v mojem primeru to lahko storil brez težav. Vhod omrežne napetosti je na desnih treh sponkah (od leve desno PE, N, L), grelec na levih treh (L, N, PE).

kt44_top.JPG
 Opis:
Sezgano vezje zgoraj
 Velikost datoteke:  73.99 KB
 Pogledana:  2 krat

kt44_top.JPG

kt44_bot.JPG
 Opis:
Sezgano vezje spodaj
 Velikost datoteke:  77.09 KB
 Pogledana:  6 krat

kt44_bot.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako se je zgodilo?

Po mojih izkušnjah:
Kontakt releja se je iztrošil. Slab stik kontaktov je povzročal gretje kontaktov. Temperatura se prenaša na tiskanino. Ko dovolj visoka temperatura (preko 100oC) deluje dovolj časa na vezje ta karbonizira. In ogljik je prevodnik.

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj podobnega je bilo pri našem sušilnem stroju (rele za vklop grelca), a tiskano vezje vseeno ni bilo tako sežgano, tako da sem le zbrusil stran kar je bilo črnega.
Nazaj na vrh
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sem nazadnje videl pri sosedu, ki mu je oče popravljal TV. Plata je imela ene 5cm^2 luknjo in še dosti karboniziranega okoli. Ko je to očistil (luknja na mestu brez veliko elementov) in povezal z žičkami je TV lepo naprej deloval še vsaj 5 let Very Happy
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Kako se je zgodilo?

Po mojih izkušnjah:
Kontakt releja se je iztrošil. Slab stik kontaktov je povzročal gretje kontaktov. Temperatura se prenaša na tiskanino. Ko dovolj visoka temperatura (preko 100oC) deluje dovolj časa na vezje ta karbonizira. In ogljik je prevodnik.

Še večja vrjetnost - vlaga. Na podobne primre sem dostikrat naletel. Obično se je to zgodilo tam , kjer so večje napetosti, ter je vezje izpostavljeno težjim pogojem. (vlaga, prah). Dostikrat na vezju ni bilo ničesar, kar bi se grelo. (recimo do preboja je prišlo me samimi sponkami) Zanimivo pa je, da sem vedno naletel na tiskanino iz vitroplasta.

Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2008 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem se že večkrat srečal z rakim popravilom.
Evo še ena skica.

IMG_0033.JPG
 Opis:
Zažgana ploščica
 Velikost datoteke:  116.95 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_0033.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni