www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Centrifuga na pralnem stroju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Isthvan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 22:59
Aktiv.: 0.01
Kraj: Imigrant v Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 11:12 pm    Naslov sporočila:  Centrifuga na pralnem stroju Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

Imam problem s centrifugo na pralnem stroju gorenje, ki je star 5-10 let (ne vem natančno). Preveril sem, če je mogoče zamašen filter, potem sem preveril vse šlaufe (iz bobna do pumpe, iz pumpe v odvod) pa nič...

pralni stroj namreč dela normalno vse do centrifuge (tudi pri centrifugi se gumb obrača, tako da pride do konca), le da mi perila ne ožame (boben se sploh ne vrti). Dobil sem predlog, naj vzamem pol perila ven, da se potem boben zavrti (in res se je), vendar je perilo še zmeraj neožeto. pregledal sem tudi če je treba nategnit jermen (da se ne bi obrabil), pa je le ta napet in še čisto kul.

Vprašanja:
1. Baje je kriv kondenzator, a je to možno?
2. Kaj je to kondenzator?
3. A je možno da ga sam zamenjam, če ja, kako ga zamenjati, kje se ga da dobiti, kolikšna je cena?
4. A je možna še kakšna druga napaka?

že vnaprej hvala (fdv mi nekako ni ponudil dovolj znanja o elektroniki:))

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2008 11:36 pm    Naslov sporočila:  Re: Centrifuga na pralnem stroju Odgovori s citatom

Isthvan je napisal/a:

Vprašanja:
1. Baje je kriv kondenzator, a je to možno?
2. Kaj je to kondenzator?
3. A je možno da ga sam zamenjam, če ja, kako ga zamenjati, kje se ga da dobiti, kolikšna je cena?
4. A je možna še kakšna druga napaka?

1. Če imaš tak pralni stroj, da ima motor še s kondenzatorjem, potem ja.
2. To ti bo nekdo drug podrobno opisal, ki ima več živcev. Na kratko to je stvar, ki je valjčne oblike, pritrjena na zadnji steni pralnega stroja in ima priključeni dve žici.
3. Seveda, IZKLJUČIŠ KABEL iz elektrike, odviješ zgornji pokrov pralnega stroja, vzameš 13 ključ, odviješ matico, snameš žici in namestiš novega, dobiš ga v trgovini, recimo ETIS v BTC-ju ali na Viču, cena 4€.
4. seveda je, ampak vse je odvisno od tega kakšen je pralni stroj

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Isthvan
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 22:59
Aktiv.: 0.01
Kraj: Imigrant v Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 12:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kul... v bistvu mi je čisto dovolj samo da vem kako zgleda:)

a se da kako prepričat da je kondenzator pokvarjen (vizualno, kakšen test...)

robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 20, 2008 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vizualno, edino, če ga raznese, ali razpoka, drugače vzameš digitalni instrument univerzalni za 10€ in pomeriš kapacitivnost, ki jo po navadi z leti izgubi. Preveri še samo vrednost na kondenzatorju, ali je 16 ali 20 mi F, preden greš v nabavo novega.
maki1963
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 18:01
Aktiv.: 0.08
Kraj: Škofije

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 5:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondenzator se lahko preveri tudi omsko. Če na inštrumentu ni merilca kapacitivnosti, inštrument nastaviš na ome, vrvice priklopiš na oba pola kondenzatorja in meriš (šteješ) v kolikem času se kondenzator napolni.
Nato vzameš nov kondenzator in ga na isti način preveriš.Če si na starem izmeril (preštel)10 sekund, na novem pa 20 ,je to dokaz, da stari deluje polovično.Preden začneš z meritvami, preveri, da sta oba kondenzatorja iste vrednosti.
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 7:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki1963 je napisal/a:

Nato vzameš nov kondenzator .

in ga priklopiš ter vidiš ali stroj deluje ali ne, to bi bilo meni logično, ampak zakaj bi ga še meril, če imaš novega?

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če pa ne dela.ko daš nov kondenzator.Potem je lahko navitje prekinjen.Je mogoče samo en kondenzator ali dva?
Nazaj na vrh
maki1963
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 18:01
Aktiv.: 0.08
Kraj: Škofije

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 02, 2008 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

robertos je napisal/a:
maki1963 je napisal/a:

Nato vzameš nov kondenzator .

in ga priklopiš ter vidiš ali stroj deluje ali ne, to bi bilo meni logično, ampak zakaj bi ga še meril, če imaš novega?

Imaš popolnoma prav. Poanta je bila le v tem, kako ga izmeriti, da veš kako reagirati pri isti napaki pri drugem pralnem stroju, če nimaš novega kondenzatorja. Si zapomneš meritve na novem kondenzatorju in potem premirjaš.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni