|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 12:58 pm Naslov sporočila: Dnevne / zasenčene luči |
|
|
Bi bilo prepovedano, če bi pred zasenčene luči za čez dan dan step-down na cca 6-8V (daljša življenjska doba, manjša poraba), čez noč step-up pa na 16-18V za večjo svetilnost?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem bral, je potrebno za vsako predelavo imet atest oz. homologacijo.
Sam sem razmišljal v tej smeri, da bi za podnevi uporabil dolge (nezasenčene luči), ki bi jim zmanjšal svetilnost, da bi bila enakovredna zasenčenim na polno.
Ali pa reflektivno skodelo vzel ven iz luči, jo navrtal pri strani in notri nažokal bele LEDice. In jih povezal na pozicijsko žarnico.
Samo kolikor sem zvedel, bi mi moral nek uraden avtoelektričar ali podobna firma dati potrdilo, da je zadeva izmerjena in ustreza. Sicer ne moreš nič na homologaciji (birokracija).
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz razmišljam, da bi si v avto namontiral bele HighPower LED za dolge in zasenčene luči. Skrbi pa me ko bi me ponoči (in podnevi) ustavil policaj in mi napisal izredni tehnični pregled. Problema bi se lahko rešil tako kot je napisal @aly. Vendar pa ne vem če bi potrdilo avtoelektričarja zadostovalo za "legalizacijo" LEDic. Bi pa prosil koga ki je bolj pravno podkovan in z vsemi zakoni namazan da bi lahko to potrdil. Mislim da če bi vso elektriko, bencin in pa pokvarjene žarnice seštel ne bi nadomestil policistovih kazni.
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz se vozim z belimi usmerjenimi ledicami okrog leče (40. kom) že tri mesece (tudi po CRO in A) in dal vmes čez že tudi tehnični pregled. Nihče se ni spotikal ob njih razen policaja, ki me je ustavil ravno zaradi "dobrega izgleda" ... ... ko sem mu "pojasnil", da so to nove luči firme DEPO s certifikatom (ga vozim s seboj) za tip mojega avta in oznako E4 na ohišju, mi ni nič kompliciral. Seveda pa je dodelava izvedena kvalitetno in izgleda kot original.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Kolikor sem bral, je potrebno za vsako predelavo imet atest oz. homologacijo. |
Prav legalno ni, to vem. Samo koliko je možnosti, da te policaj napoti na izrednega tehničnega, če na zunaj ne zgleda nič drugače. Ne govorim o LED in podobnih zadevah, govorim samo o spremembi napetosti.
Rečeš policaju pač slaba napeljava...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uradno vem da ne smeš kar se tiče avtomobila nič spreminjati (samo dišavo v notranjosti lahko zamenjaš ) neuradno pa lahko zasenčiš luči kakor ti paše in tudi mislim da policaji glede na svojo kapaciteto v glavi ne bodo pokapirali zakaj tebi luči manj svetijo (pač imam slabše žarnice...).
Drugače pa obstaja eno podjetje iz sežane, ki prodaja zatemnilnike dnevnih luči z vsemi standardi. Tako da če se ti ne da hecati s policaji in izdelovati vezij lahko to napravico kupiš pri njih.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
... koliko je možnosti, da te policaj napoti na izrednega tehničnega, če na zunaj ne zgleda nič drugače. Ne govorim o LED in podobnih zadevah, govorim samo o spremembi napetosti. |
V takem primeru je skoraj nemogoče, da te napoti na izrednega. Pa tudi če te ... na poti do tam preklopiš skrito stikalce in prebrikaš mosfet ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni ne gre toliko za zmanjšanje luči podnevi, ampak za povečanje ponoči!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
aly je napisal/a: |
Kolikor sem bral, je potrebno za vsako predelavo imet atest oz. homologacijo. |
Prav legalno ni, to vem. Samo koliko je možnosti, da te policaj napoti na izrednega tehničnega, če na zunaj ne zgleda nič drugače. Ne govorim o LED in podobnih zadevah, govorim samo o spremembi napetosti.
Rečeš policaju pač slaba napeljava... |
Kako pa naj bi policaj podnevi vedel, da luč premalo sveti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 4:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Twingo je tako vezje včasih imel serijsko vgrajeno - vem ker sem ga kolegu popravljal... tako da ne vidim razloga zakaj ne bi smel. Saj nič ne spreminjaš na poziciji in usmerjenosti svetila. Samo 6-8 V je že kar malo premalo - tam okoli 10 V je kar v redu, življenjska doba pa se zelo poveča. Ampak povečanje na 16-18 V bi pa povzročilo izredno hitro pregorenje žarnic - po moje po prvi prevoženi luknji...Tega jaz ne bi spreminjal. Edino, kar lahko narediš je nakup specialnih žarnic - iz izkušenj recimo lahko povem da so osramove night breaker izredno dobre, sicer svetijo rumenkasto, ne a-la "Xenon look", ampak vidi se pa dosti bolje kot z navadnimi. So pa malce dražje in že zaradi tega bi se splačalo vgraditi tako vezje za podnevi. To potem vežeš tako da ko daš kontakt, svetijo preko tega vezja, ko prižgeš luči, pa svetijo polno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo OT ...
V praksi vidim, da imajo "+30% močnejše" žarnice tudi samo toliko % življenske dobe kot navadne H ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to pa drži. Po eni strani je tudi logično - take žarnice so polnjene s posebnim plinom, ki omogoča večjo delovno temperaturo, posledično večjo svetilnost, a tudi krajšo življenjsko dobo (zaradi tanjše nitke). S tem se je treba sprijaznit in seznanit PRED nakupom takih žarnic. Na žalost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 5:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem bral po brošurah, časopisih, pa tudi malo po internetu... Je dostikrat bilo omenjeno, da lahko kratke luči svetijo z vsaj 80% svoje svetilnosti, da se lahko smatrajo za uporabo podnevi. Torej lahko moč spustiš za 20%. Nevem pa, če je tu ravno linearna zveza med električno in svetlobno močjo.
Povečevanje napetosti pa ne bi priporočal. Saj nekaterim žarnicam se življenjska doba drastično zmanjša že pri 14,5 V in nemalo je takih ki jim že zdaj pregorevajo žarnice po enkrat na mesec.
Uporaba dolgih luči z zmanjšano svetilnostjo - ja, to vidim na kakšnem večjem audiju. Ampak za moje pojme ti sploh niso posrečeni, ker dolge luči enostavno nimajo nobene konkretne optike, ali pa vsaj zaslonke, tako da se mi je neprijetno peljati nasproti njim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje bi se pojavil tudi problem ko bi peljal nasproti policaju in bi videl dolge prižgane - tukaj ne bi pomagalo razlagati da imaš vezje.....ker je dolge prepovedano imeti prižgane podnevi itd... tako da jaz raje ne bi...noben pa ne bo opazil da imaš zmanjšane kratke.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

|
Objavljeno: Čet Jun 19, 2008 6:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Doma sem našel žarnice H4 100W/90W in moram reči da ->svetijo<- problem pa je ker sem za pozicijo uporabil LED in mi je skurilo (stopilo) že po prvem tednu. Mislim pa da se teh žarnic danes ne da več dobiti.
@mucek4 povej mi kako bi izvedel step-up converter za tako visoke tokove (8-9A) pri dveh 50W žarnicah?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.93 MB |
Pogledana: |
1 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.32 MB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni