|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2008 5:05 pm Naslov sporočila: Predelava klime v tč |
|
|
Kupil sem zunanjo enoto mitsubishi puh p71 trofazno on-off .Namesto notranje original enote bom priklopil toplotni izmenjevalec.Zunanja enota ima elektroniko in ne vem kako izklapljati ali vklapljati enoto preko temperaturnega termostata.Prosim za pomoč.
ata |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2008 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bo treba kar kakšen datasheet zanjo poiskati. Ali pa pogledati, če je kje ob konektorju mogoče napisan pinout. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2008 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu ima nekdo podobne težave.
Nazadnje urejal/a frapor Sre Jul 23, 2008 5:16 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 8:53 pm Naslov sporočila: Predelava klime v tč |
|
|
Pregledal sem okvirni el. načrt klime in ugotovil da signal iz notranje enote vklaplja ali izklaplja zunanjo enoto in sicer kompresor in ventilator,vse funkcije zunanje enote(temp.senzorji ,exspanzijski ventil,štiripotni ventil, senzor visokega in nizkega pritiska gretje kompresorja vklop kompresorja in ventilatorja ,kontrola prisotnosti vseh treh faz ter odtaljevanje so vodeni preko mikrokrmilnika v sami zunanji enoti. Omenjen je v navodilih testni zagon preko dip stikala in me zanima če kdo ve ali testni zagon deluje do prekinitve dip stikala za zagon testa ali se kompresor ustavi po določenem času avtomatsko .Ne vem če je testni zagon enak stalnemu delovanju,če je, je mogoče vklopiti ali izklopiti z.e. tako da imam stalno vklopljen testni zagon in samo prekinjam napajanje z kontaktorjem . Če ima kdo izkušnje z delovanjem testnega zagona pri klimah , prosim za pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Novejše klime lahko delujejo tudi kot toplotne črpalke. Vendar pa kot toplotne črpalke delujejo z precej slabim izkoristkom. Če bi klimo hotel poganjati samo kot toplotno črpalko, bi bilo najbolje montirati zunanjo enoto v sobi, notranjo enoto pa zunaj. Na ta način bi pridobil največ toplote.
Oba dela klime sta narejena tako, da pripadata drug drugemu in že med podobnimi modeli istega proizvajalca nista zamenljiva. Če boš priključil kar tako en izmenjevalec, verjetno ne bo v redu. Elektronika klime zna poganjati svoj lasten sistem, ne pa nekaj drugega.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 7:56 am Naslov sporočila: testni zagon klime |
|
|
To se mi zdi tako kot če bi centralno peč dal v dnevno sobo radiatorje pa ven na prosto,dejstvo je da kvalitetne klime hladijo in grejejo dobro vendar jaz sprašujem za konkretne zadeve-testni zagon. Jur ne bodite zato hud(klimam lahko spreminjamo smer delovanja). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Ej, saj nisem hud. . Sem pa poizkušal klimo (ki je narejena za to) uporabljati tudi za gretje. Če drugega ne, je klima običajno montirana pod stropom, kar je za hlajenje ugodno. Ampak topel zrak pri gretju se nabira pod stropom in zato postane v glavo vroče, v noge pa zebe. Če je malo bolj hladno, je bolje uporabiti peč. Halogenska peč (za 29 euro) na primer, skoraj vso energijo pretvori v toploto in pri manjši porabi elektrike (v primerjavi z prej omenjeno klimo) naredi več toplote, pa še pri tleh greje za povrh.
Moje mnenje je, da je za ogrevanje bolje imeti toplotno črpalko, ki je namensko narejena za ogrevanje.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 10:19 am Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Ej, saj nisem hud. . Sem pa poizkušal klimo (ki je narejena za to) uporabljati tudi za gretje. Če drugega ne, je klima običajno montirana pod stropom, kar je za hlajenje ugodno. Ampak topel zrak pri gretju se nabira pod stropom in zato postane v glavo vroče, v noge pa zebe. Če je malo bolj hladno, je bolje uporabiti peč. Halogenska peč (za 29 euro) na primer, skoraj vso energijo pretvori v toploto in pri manjši porabi elektrike (v primerjavi z prej omenjeno klimo) naredi več toplote, pa še pri tleh greje za povrh.
Moje mnenje je, da je za ogrevanje bolje imeti toplotno črpalko, ki je namensko narejena za ogrevanje.
Jur |
Dragi Jur,
z dvema postoma si natrosil toliko neumnosti, da kar ni res....
Nisem bral ostalih tvojih postov, ampak v tvojem postu je veliko neresnic.
KLIMA NAPRAVA=TČ
Klima naprava lahko dela za ogrevanje in hlajenje. (v naprfavah so tripotni ventili, ki preklopijo način delovanja)
Izkoristek teh naprav se meri v COP faktorju. Večji ko je boljše je.
COP faktor se dobi pri 8 C zunanje temperature in 20 notranje.
Kar pa je najbolj zanimivo je izkoristek za gretje kar nekaj večji kot ob istih pogojih za hlajenje. Zakaj? Zato ker se izgube na motorju prištevajo in potem grejejo prostor ali pa pri hlajenju OKOLICO.
COP 4 pomeni da ob vlozenem 1 kw elektrike dobiš ven 4 kw toplote. Da se razumemo to ni noben perpetum mobile ampak prestala toplota se prido iz okolice (iz zraka ali vode).
Glede Halogenske peči in izkoristka pa lahko rečem da ni nič večjo kot pri kaloliferju s ta razliko da se pri halogenski peči toplota seve in imamo boljši obcutek. za kw toplote rabimo kw elektrike. Zato je ta način ogravanja zelo potraten. Res pa je da je vlozek zelo majhen.
Gospod ATA, kot sem predlagal nabav se notranjo enoto.
S tem boš rešil kar nekaj problemov.
Če želiš pa me kontaraj in ti bom pomogal pri projektu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
smartgsm je napisal/a: |
Dragi Jur, |
"Klima naprava lahko dela za ogrevanje in hlajenje."
Ja, novejše naprave delajo v obe strani.
"...Kar pa je najbolj zanimivo je izkoristek za gretje..."
Izkoristek pri gretju ali hlajenju ni samo gretje motorja, upor plina v ceveh, ampak tudi izguba toplote na dovodnih ceveh.
"... to ni noben perpetum mobile ampak prestala toplota se prido iz okolice..."
Definitivno ni perpetum mobile. Z pomočjo energije prestavljaš enegijo na drug konec.
"...Glede Halogenske peči in izkoristka pa..."
Definitivno me halogenka bolje greje od klime. Pri testni uporabi klime za grelec pozimi se je nad z klimo greto sobo opazno zmanjšala debelina snega. Streha je izolirana povprečno, izboljšat izolacije ne morem, ker ni moja streha. Za števec pa se ne morem spomniti, ali se je bolje vrtel pri klimi ali pri halogenki...
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moja kitajska klima da 3.2kW toplote pri 950W električne moči. Definitivno boljši izkoristek, kot kakršnakoli halogenka ali drug elektičen grelec. Upoštevaj, da halogenka tudi "bolj greje", ker seva, zrak pa ostaja relativno hladen. Zebe te v vsak del telesa, ki je v senci. Poleg tega ima klima ventilator, torej zganja prisilno konvekcijo in razlika med temperaturo pri stropu in temperaturo pri tleh je manjša kot pri npr. ogrevnju z radiatorjem. Že nekaj sezon se namreč grejem s klimo. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala smartgsm točno to kar vi svetujete je strokovno pravilno in uspešno
-nabava notranje enote in predelava ,mi je vse jasno,isto mi je priporočil profesionalec in mi zagotovil da tč. tako narejena odlično deluje. Dejstvo je da procesi ki se odvijajo pri delovanju klime niso tako enostavni kot si nekateri predstavljajo.Smartgsm še enkrat hvala in lep dan zelim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
smartgsm je napisal/a: |
Dragi Jur, |
"Klima naprava lahko dela za ogrevanje in hlajenje."
Ja, novejše naprave delajo v obe strani.
"...Kar pa je najbolj zanimivo je izkoristek za gretje..."
Izkoristek pri gretju ali hlajenju ni samo gretje motorja, upor plina v ceveh, ampak tudi izguba toplote na dovodnih ceveh.
"... to ni noben perpetum mobile ampak prestala toplota se prido iz okolice..."
Definitivno ni perpetum mobile. Z pomočjo energije prestavljaš enegijo na drug konec.
"...Glede Halogenske peči in izkoristka pa..."
Definitivno me halogenka bolje greje od klime. Pri testni uporabi klime za grelec pozimi se je nad z klimo greto sobo opazno zmanjšala debelina snega. Streha je izolirana povprečno, izboljšat izolacije ne morem, ker ni moja streha. Za števec pa se ne morem spomniti, ali se je bolje vrtel pri klimi ali pri halogenki...
Jur |
Prosim, če nehaš delati povzetke iz snovi drugih. Zaključke si lahko naredi vsak sam. Saj nismo tepci ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.47 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Jul 23, 2008 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
ATA,
če te zanima ohišje izmenjevalca iz sosednjega foruma, ga imam naprodaj. Vzel sem ga v račun od Milana, vendar mi je zdaj viška, ker sem menjal koncept t.č. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

|
Objavljeno: Ned Jul 27, 2008 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Damo hvala za ponudbo vendar ohišje za izmenjevalec ze imam.Glede elektronike pa sledeče: kupil bom še notranjo enoto in uporabil elektronske komponente za svoj izmenjevalec , namreč protokol komuniciranja med enotama je precej kompliciran in če hočem da vse funkcije v zunanji enoti delujejo brezhibno je to edini način.Da sam sprogramiram delovanje klime(zunanje in notranje )je zame pretrd oreh.Cena 8 kilovatne klime je cca 2100 evrov z ddv kar je precej manj kot t.č. istega ranga.Bom videl ,če mi bo uspelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Pon Jul 28, 2008 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
ATA je napisal/a: |
Damo hvala za ponudbo vendar ohišje za izmenjevalec ze imam.Glede elektronike pa sledeče: kupil bom še notranjo enoto in uporabil elektronske komponente za svoj izmenjevalec , namreč protokol komuniciranja med enotama je precej kompliciran in če hočem da vse funkcije v zunanji enoti delujejo brezhibno je to edini način.Da sam sprogramiram delovanje klime(zunanje in notranje )je zame pretrd oreh.Cena 8 kilovatne klime je cca 2100 evrov z ddv kar je precej manj kot t.č. istega ranga.Bom videl ,če mi bo uspelo. |
Točno tako. Pred tem pa razmisli in inverterski klimi, če zunanjega dela še nisi kupil.
Potem pa rabiš samo še škatlo, v katero daš notranje izmenjevalec, napolniš z plinom in zaženeš.
Glede samega upravljanja pa pusti kar obstoječi daljinc. Oz se bi potem spločalo malo pogledat protokol komunikacije.
Kaj pa imam jaz v planu:
Ogrevanje hlajenje bom imel v kombinaciji z TČ in rekuperacijo toplote.
TČ bom naredil iz dve klim (vzporedni sistem) in potem zunanji del toplotnega izmenejvalca okoli katerega je ponavadi zrak potopil v vodo. To vodo pa bom crpal iz podtalnice.
Zdej pa nekaj zvitih zadev:
pozimi bom črpal podtalnico in ji odvzemal toploto in s tem ogreval hišo.
Poleti bom pa preklopil na hlajenje in iz prostora (zraka) jemal toploto in jo odajal
vodi. To vročo vodo bom pa uporabil za sanitarno vodo.
Seveda bo pa sistem mnogo bolj kompleksen kot se bere. Koncept pa je tak. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni