|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 1:37 pm Naslov sporočila: avtoalarem |
|
|
zdravo
v avtu imam avtoalarem, ki je naknadno vgrajen (tak avto sem že kupil).
danes sem ga poskušal vsposobit pa mi ni najbolj jasno. zraven sem dobil daljinček, ko avtoalarem vklopim, na samem alarmu in potem ko pritisnem daljinček nekajkrat požmigajo smerokazi. potem pa če odklenem avo z ključem mi začne alarem piskat in ga izklopim z daljinčkom. samo potem mi ne deluje in moram spet pritisniti daljinček in deluje. če pa spet odpreš kakšna vrata začne spet piskat. tako da z daljincem alarem vklopiš in piska bilo kako odpreš vrata z ključem ali če so odklenjena. ali pa ga sklopiš in potem alarem ne dela.
samih podatkov o alarmu nisem našel, a je možno da je že tako narejen da zmeraj tako deluje?
zdi se mi kod da bi bil vezan na notranjo luč na stropu, ko odpreš vrata se luč vklopi in začne piskat, lahko se tudi motim in ni tako, ker je vezan tudi na prednjo in zadnjo havbo, pa vendar se tu tudi ko jo odpreš prižge luč v pritljažniku ali pri motorju.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
z avtoalarmom nimam iskušenj in se zdaj prvič ukvarjam z njim. prišel sem do zaklučka, da ga z daljincem lahko vključiš in izključiš.
sem pa prišel na novo idejo ker ima avto centralno zaklepanje nima pa daljinskega, kako bi izvedel da bi lahko z daljincem zaklenil avto, s tem bi bil alarem tudi vključen in pa odklenil in alarem bi bil izklučen?
mislil sem da bi pogledal na priklučke alarma kateri da isgnal oz. napetost ko pritisnem daljinca in kateri ko spet izklučim. to pa bi zvezal na centralno zaklepanje na motorček enih vrat, ali bi bilo to izvedljivo?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri (boljši) alarmi imajo namenska 2 izhoda, ki ju priklopiš na CZ.
Spet drugi, cenejši, pa imajo le eno žico, na kateri je npr. +12V ko je alarm "zaklenjen", in 0V ko je "odklenjen".
V primeru slednjega rabiš še dodatno vezje, ki ti na izhodu da pravilne impulze, ki jih CZ razume.
Drugače pa alarmi nimajo neke neposredne veze z lučkami v kabini/prtljažniku/kješevse, se pa pri montaži izkoristijo obstoječa stikala, ki pač v osnovi služijo tem lučkam.
Veliko alarmov ima pa še senzor padca napetosti, ampak ti ponavadi ne reagirajo ravno na eno malo 5W lučkico...
Pa napiši kater alarm sploh imaš in pripni kakšno sliko, boš lažje našel koga ki konkretno zadevo pozna. Tu nas ni veliko s telepatskimi sposobnostmi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 5:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
sam niti nevem kakšen alarm je ker se prvič ukvarjam z njim.
sem pa malo poslikal
avtoalarm:
prednja stran, verjetno proizvajalčev znak:
zadnja stran konektor in in okrogla reža za kluč za vklop:
pa še sam konektor:
je pa sam alarm verjetno že star, zraven pa je še dalinček s katerim ga vklapjam in izklapljam.
če bi mi znal kdo pomagat kako to priklopit da bi imel daljinsko centralno zaklepanje?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eh, tale ima, tako kot sem napisal za cenejše, le izhod +12V.
Ne bo šlo enostavno.
Je pa sicer kao neka kopija Vampire alarma, ima shock senzor, padec napetosti, stikala, izhod za žmigavce, blokado motorja, paniko in morda še kaj, nima pa niti lastnega napajanja... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha se pravi ko je vklopljen ima 12V, ko je izklopljen pa 0V žico. kako bi potem lahko to povezal na centralno?
niti ne vem kako deluje centralno, kaj ima isto stalno napetost 12V ko je avto odklenjen in potem ko ga zakleniš obrne polaritete ali se motim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Alarm ti da +12V na roza žici ko je aktiven.
Povezava s CZ pa dvomim da ti bo uspela, s takim pristopom... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
s kakšnim pristopom?
zame je prvič da sem se lotil alarma in centralnega zaklepanja, rad bi le kakšno informacijo kako vsa stvar deluje, preden bi kar razdiral vrata, iskal konektorje in meril, katera žica je na 12V katera na 0....................
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj ravno to je en del tega, o čemer govorim.
Drugi del tega pa je, da je treba vse informacije iz tebe dobesedno vleči.
Torej, katere ključne podatke še skrivaš?
p.s.:
Če bi se rad kaj naučil, potem kar veselo orodje v roke, in merit, analizirat, razumet. (kako pa misliš, da sem jaz prišel do podatkov o tem alarmu? Ki sem ga dobil brez vsakršnih papirjev, le alarm ter šop štrlečih žic?)
Ako pa bi rad imel funkcionalno daljinsko CZ, pa raje pripravi nekaj evrčkov in daj vgradit kaj konkretnejšega, nekaj kar ima že pripravljeno povezavo na CZ.
Tale 13 let stara zadeva namreč v osnovi ni mišljena kot super-duper alarm s 1000 in enim bombončkom, saj je bil takrat to najcenejši alarm, ki ga je vgrajeval Rapal v LJ.
Pa sploh ni Vampire V-440, ampak cenena kopija... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni