|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
energija Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2008 22:28 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 10:40 pm Naslov sporočila: Frekvenčni pretvorniki in cos fi |
|
|
Pozdravljeni,
zanima me ali mi lahko kdo pomaga pri naslednji težavi.
Ali se s tem ko priklopimo frekvenčni pretvornik (cos fi je večji od 0,9 na motor, poveča tudi cos fi (faktor moči) v omrežju? Za koliko, če se oziroma ali se faktor moči (motorja) prenese vseeno v omrežje.
Ali je možno tako povečati faktor moči, ali je to možno samo s kapacitivnimi bremeni oz. kondenzatoji (kompenzacijske naprave) ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Okt 25, 2008 12:27 am Naslov sporočila: |
|
|
A ti sploh veš kako deluje frekvenčni pretvornik ?
V bistvu je to s strani omrežja navaden napajalnik -usmernik. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
energija Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2008 22:28 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sob Okt 25, 2008 8:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Ned Okt 26, 2008 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
A ti sploh veš kako deluje frekvenčni pretvornik ?
V bistvu je to s strani omrežja navaden napajalnik -usmernik. |
S svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Če hočemo malo komplicirati, stvar niti ni tako enostavna.
Vsekakor so mene učili, da z uporabo frekvenčnih pretvornikov popraviš tudi cosFI.
Pa je res tako, namreč frekvenčni pretvornik ima na vhodu polnovalno usmerjanje. Za tem pridejo gladilni kondenzatorji. Ker so kondenzatorji po vklopu napolnjeni na neko vrednost napetosti, tok ni več v fazi z napetostjo, ampak zaostaja za njo, kaj pa je v bistvu cosFI? Tudi oblika ni več sinusna, ampak bolj koničasta, kar pomeni pojav višjih harmonskih komponent.
Največ sem delal z frekvenčniki Danfoss, ki imajo med usmernikom in kondenzatorji vezano dušilko, ki to popravlja, nimajo pa vsi frekvenčniki tega.
Prav tako pa imajo danes sodobni frekvenčniki krmiljen tudi usmerniški mostiček, ki stvar prav tako popravlja. Sicer še takega nisem videl, so mi pa vsaj razlagali, da obstajajo.
Sem zabluzil za nedeljo dopoldne, bo pa mogoče zanimiva debata, HI.
LP, Janko _________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni