|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Sep 28, 2004 1:51 pm Naslov sporočila: LAPTOP baterija |
|
|
Imam starejši laptop HPCnote (celeron 800...), ki mu je pred časom naenkrat močno opešala baterija. (kupljen je bil že rabljen) Baterijo so mi za majhen (relativno) denar obnovili v Delkotu (menjava celic), ampak hudič je, ker stvar ni NIČ boljša.
Ob vklopu na adaptersko napajanje se mi prižge rdeča lučka, kot da se stvar polni, po določenem času preklopi na zeleno, a baterija potem drži mogoče max. 15 min. Tudi če imam še naprej priklopljen na adapter, mi javlja prazno baterijo, stvar se izklaplja in podobno.
Kaj storiti, glede na to da je čarunalnik vreden skoraj toliko kot nič? (bi mi pa še vedno zelo prav prišel, magari s stalnim 220V napajanjem)
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Sep 28, 2004 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko je vzrok tudi polnilna naprava ter spominski efekt. Skušaj baterijo preko nekega porabnika popolnoma izpraznit, ter jo potem ponovno napolnit.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.50 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Sep 28, 2004 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misliš na spominski efekt same baterije? Je NiMh, ne vem če je bila ta "nova" napolnjena 10x.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Sre Sep 29, 2004 12:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem ga po dolgem času spet zakuril. Ob mrežnem napajanju je baterija kazala 99%, ko sem izklopil, je v 2 min. padlo na 9%, potem sem ponovno vklopil 220V, pa je kljub temu vse skupaj crknilo. Sedaj se ugasnjen polni že več kot 2 uri, pa je še vedno vse rdeče.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Sep 29, 2004 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
en člen je "crkjot", ga boš moral zamenjati.
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Sep 29, 2004 7:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...Sedaj se ugasnjen polni že več kot 2 uri, pa je še vedno vse rdeče. ... |
Očitno gre za težavo s polnilno napravo. V koliko gre za NiMh baterije le te niso zelo občutljive na polnjenje. Baterijo priključi kar na kak usmernik na katerim lahko lahko nastavljaš napetost ter po možnosti vidiš tok. Brez skrbi jo lahko polniš s tokom 1A kontroliraj le, da je ne bo "skuhalo". Čas polnjenja zračunaj glede na kapaciteto. Na tak način boš 100% stestiral kaj je narobe polnilna naprava ali baterija.
Glede spominskega efekta. Tudi NiMh baterije niso brez njega, a je manj opazen.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Pon Okt 25, 2004 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Hja, zadeva je očitno bolj komplicirana, kot bi bilo za hobi zaželjeno in potrebno!
Zdaj je stvar taka, da se PC niti ne zbuta, ampak zahteva datoteko MIFLASH.com, ki da je nima. Čim mu jo ponudim na disketi, stvar enostavno dokončno crkne. (ne glede, ali je priključen samo na baterijo, ali tudi na adapter). Baterija je ob tem čisto polna. Če mu ne ponudim diskete, samo z obvestilom na ekranu PC [slovenščina je zame španska vas] skoraj 2 uri.
Mislim, da mi je problem naredil Win XP s svojim butastim power managementom. Procesor v bateriji (BQ2014) misli in sporoča računalniku, da je prazna in zato crkne.
Ali mi mogoče lahko kdo downloada datasheet od Flasha F29C51004T, ki je na strani www.syncmos.com.tw Meni nikakor ne uspe, rad pa bi razpored pinov, da ga sprogramiram na novo.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Oliver Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

|
Objavljeno: Sre Okt 27, 2004 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
HVALA! Ga bom poskusil "preflešat".
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni