|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dimitrij Član

Pridružen-a: Ned 30 Nov 2008 22:54 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: celje
|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 11:11 pm Naslov sporočila: daljinski vzig avtomobila |
|
|
pozdravljeni vsi na forumu!
Sem začetnik v elektroniki in me to zelo veseli v vseh področjih.
Imam eno vprašanje:
kako bi jaz naredil daljinski vzig avtomobila na najlažji način-če je možno brez mikročipov?
hvala lp
_________________ življenje je kot kurja lojtra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
10m vžigalne vrvice
Zakaj pa bi na daljinca vžigal avto? Da ti ga kdo odpelje, preden ti vanj stopiš?
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2008 12:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Že po službenih izkušnjah predvidevam, da to človek v sedanjem času rabi za jutranje predgrevanje avtomobila ...
Zadeva je seveda izvedljiva, vendar le s čipovjem ali pa vsaj LOGO mini krmilnikom. Je pa poleg elektronike še problem z montažo, ker je potrebno v avtu vgradit stikalo, ki nadzira "ler" pozicijo ročnega menjalnika ali "P" pri avtomatskem, kjer je pri veliko avtih potrebno še tiščat zavoro, da sploh deluje zaganjač ...
Pri novejših avtih pa nastane še dodaten problem, ker ima večina vsaj RFID modul v ključu in še kakšen varnostni sistem, ki ga je poleg eventuelnega alarma potrebno pri takem vžiganju zaobiti ...
Čeprav je marsikaj izvedljivo je ponavadi izvedba take enostavne ideje lahko kar zakomplicirana ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2008 1:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Kolega (tilenkow) je naredil nekaj podobnega. In sicer v avtu brez neke hude elektronike in brez kodiranega vžiga.
vhodni signali: prestavna ročica, ročna zavora, tok skozi zaganjač, napetost aku
osrednja enota: AVR in daljinski sprejemnik
krmiljenje: mosfeti za kontakt in zaganjač
Brez mikrokontrolerja nimaš šans. No ja, vse se da, če se hoče, ampak se še bolj zakomplicira.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.35
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2008 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali pa tole. Je v uporabi v Clio-tu in Kawasaki-ju KLR 650 v obeh deluje bp Glede zaščite se pa rabi še par vhodnih signalov, kar je pa že Aly napisal.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2008 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem na svojem Kawasakiju uporabil kar kitajčka z Ebaya za cca 20€ in deluje solidno. Avtomobilska varianta je malo dražja. Drugače pa v teh mrzlih dneh tudi sam razmišljam o Webastu (sedaj vstanem, grem v spodnjicah vžgat avto, se uredim in grem..)
LP
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Webasto ali Eberspacher je najboljša varianta (vodni grelec) saj segreje kabino in motor pri tem pa pokuri zelo malo energije. Vendar pa je cena zelo visoka vsaj cena novih. Če pa se malo znajdeš in nekje na kašnem razbitem sharanu, alhambri... odkupiš grelec in vgradiš ustrezno elektroniko (lahko tudi daljinček ali celo GSM sprejemnik) pa zadevi ni več tako astronomsko draga.
Če pa se ti vse skupaj še vedno zdi preveč potem pa imaš na voljo alarmno napravo (mislim da je Giordon) ki ima možnost daljinskega vžiga motorja. Paziti pa moraš da tvoj avto nima elektronskega ključa (RFID modul). Nisem se še ukvarjal s tem da bi obšel RFID vendar pa se vse da narediti s pravo mero volje in časa
_________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dimitrij Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
mam hondo civic 1.6 letnik 93...sej sem že naredo da prek skritega stikala prižgem kontakt,na tipko pa startam motor.vendar bi zjutraj ko grem u solo čez okno prižgal avto da se zagreje,da pridem lepo na toplo...tisto stikalo za menjalnik bi že zmontiral noter vendar nevem naprej če je treba kak senzor,mogoče rele,kakšen daljinec potrebujem...če bi mi lahko gdo malce razložil in kako kaj vezati,mogoče če bi imel gdo shemo za ta projekt,bi bil zelo hvaležen...
hvala ze naprej
lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
dimitrij je napisal/a: |
nevem naprej če je treba kak senzor,mogoče rele, |
Najprej malo kulture prosim
Sem ti že zgoraj vse napisal, kaj rabiš za ta projekt.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dimitrij Član

|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2008 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej se opravičujem zaradi napak v tekstu..
Tok skozi zaganjač, napetost aku
Osrednja enota: AVR
Krmiljenje: mosfeti za kontakt in zaganjač ....
Lahko prosim malo podrobneje razložiš zakaj je kaj? Še enkrat se opravičujem...
Hvala lp
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mr.Nice Član

Pridružen-a: Sob 12 Avg 2006 11:24 Prispevkov: 110 Aktiv.: 0.48 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: Čet Dec 04, 2008 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej Dimitrij, rekel si, da si začetnik v elektroniki in si se lotil že kar težke zadeve, to je kot bi začel graditi hišo na strehi oziroma nekje vmes, ja kje pa temelji so???
Razumeš kaj ti želim povedati?
Moj namen ni, da te odvrnem od projekta,toda najprej bi se moral še verjetno marsikaj naučiti, da boš šel programirati AVR oziroma LOGO itd....Lepo postopoma gre vse....
Pa brez zamere....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tilenkow Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 23:05 Prispevkov: 26 Aktiv.: 0.11 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sob Jan 24, 2009 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav vsem MAXImalnim elektronikom. Po predolgem lenarjenju sem se odločil, da začnem kar z objavo nekaj fotografij o mojem projektu daljinskega vžiga (DV) avtomobila.
DV si je zaželel prijatelj zato je vgrajen v njegovem Civicu (96'). Če še koga zasrbijo prsti da bi se lotil tega na "moj način" mu bom preko foruma z veseljem pomagal.
LP Tilen
Opis: |
TIV z releji in TIV glavnega vezja (krmilnika) |
|
Velikost datoteke: |
65.78 KB |
Pogledana: |
23 krat |

|
|
69.17 KB |
17 krat |

|
Ugotoviti je potrebno ali je menjalnik v leru (nebi tu o zanesljivosti, prosim ;)) |
|
64.05 KB |
24 krat |

|
Čeprav daljinski, ima tudi "start button". Obračanje ključa je v tem avtu zgodovina. |
|
75.01 KB |
12 krat |

|
Ugotoviti je potrebno tudi, kdaj zaganjač izpolni svoje poslanstvo... |
|
56.59 KB |
14 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni