|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 1:19 pm Naslov sporočila: Razmišljanja:Napredek, tehnika, dojemanje... |
|
|
Resnici na ljubo. Ob zadnjem nakupu sem se resnično zamislil.
Zakaj gre; V eni iz med diskontnih trgovin sem kupil kalkulator, katerega cena praktično ni presegala cene baterij.
Kalkulator je zame pripomoček, brez katerega bi težko shajal. Ko sem ga prinesel domov, je sledil test. Vključil sem ga brez težav, a na pritiskanje tipk se le ta ni odzval - vsaj opazil nisem, kajti vnos sem pričakoval na desni strani. (kasneje sem opazil, da vse kar tipkam vnaša v zgornjo grafično vrstico) Ok. lepo, pametno koristno... ampak ugotovil sem, da bom že za osnovno rabo moral temeljito prebrati navodila ter se "stroja" navadit.
Razmišljanje: Glede na to, da sem v tehnični stroki čez 26 let ter tehniki skušam slediti (razen telefoniji - tam še vedno uporabljam Nokio3310 ), pa mi že preprost kalkulator zna povzročati težave. Kako potem tehniko dojema moja oz. še starejša generacija, ki ni tehničnega značaja?
V prilogi moji kalkulatorji.
Levo:
T-25 star je kakih 30 let. dobil sem ga v prvem letniku elektro šole. Mamo je takrat stal kake pol plače. Glede na obrabo se vidi, da ga dosti uporabljam.
Na sredini:
Nekaj "Noname" -mislim, da je kopja ene olympi-je. Star kakih 15 let. Kupljen je bil v Conradu. Pred vsem zaradi potrebe po pretvarjanju-računanju DEC-BIN-HEX .
Desno:
Zadnji:
Cena okrog 4€. Kupljen v eni iz med diskontih trgovin. A zna pretvarjati DEC-BIN_HEX še nisem ugotovil. Moram prebrati navodila.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
411.97 KB |
Pogledana: |
52 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, opazil sem, da vedno slabše vidiš.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Silvo, opazil sem, da vedno slabše vidiš. |
Bo držalo. Še leto nazaj sem transistor v ohišju sot-23 prispajkal brez kakih optičnih pripomočkov- sedaj skoraj ne gre več . Bo počasi čas za obisk okolista. (očal do sedaj nisem nikoli nosil)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 3:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Številke na tipkah kalkulatorjev so vedno večje
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz enakega razloga uporabljam digitalni "šubler" (pomično merilo, da ne bo zamere). Pa ne zaradi "šminke".
Skladišča so razmeroma slabo osvetljena. Lepe velike številke se lepše vidijo kakor majhne črtice na klasičnem
Lep pozdrav, Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za dobrih 10 € pa dobiš že kalkulator, ki pozna grafični zapis ulomkov, kup številskih sistemov in skoraj vse, kar si lahko omisliš.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
gkrusi je napisal/a: |
Za dobrih 10 € pa dobiš že kalkulator, ki pozna grafični zapis ulomkov, kup številskih sistemov in skoraj vse, kar si lahko omisliš.  |
Odvisno od tega kaj rabis - RPN kalkulatorje je vedno tezje dobiti, pa se tisti preostali so nemarno dragi Mene je 32SII prisel ~10 let nazaj dobrih 15 tisocakov (~60 EUR, zdaj obstajajo samo nekaksni "modernizirani" (= grsi in manj funkcionalni) nasledniki, ki so se malenkost drazji ... o ceni 48GX takrat pa raje ne bi
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uff, ja 48G(X) je bil res odličen. Dobil sem ga (48G) v drugem letniku na faksu, po mojih računih nekje l. '96. Takrat je stal na drugi strani luže 100$ ali 12000 SIT v naši bivši valuti...
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas pa (GX) 4.5x toliko
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gklemen Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 0:06 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.56 Kraj: Rogatec
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem kupo kalkolator za caa 20€, ki zna tudi integrale, odvode, matrike, 3 neznanke - 3 enačbe, kompleksna števila,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jep, takrat je to naneslo približno 28 jurjev pri nas za 48G in okrog 45 jurjev za 48GX.
Potem je prišel PalmOS in Easycalc: http://easycalc.sourceforge.net/
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.43 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
In še moj "specialni" stal je dobrih 20€, tako da nekdo je rekel da dobiš za 10€ z katerim pišeš grafično ulomke itd. nebo držalo, tisti "napredek" od tega sharpa pa stane krepkih 30€.
Tudi z mojim se da pretvarjati kot je omenil Silvo, mogoče je enako pri tebi Silvo, pri meni napišeš številko in ker so oznake hex, dec itd. napisane z orandžno morem stisinit shift. Napišeš številko, stisneš shift in izbrano funkcijo.
Pretvarjanje: http://www.youtube.com/watch?v=CAR2WItnk0Q
|
1.46 MB |
3 krat |

|
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je še moja ljubica, kupljena za 15€ po tovarniški ceni. V trgovinah je 10€ dražji. Kalkulator je FENOMENALEN za srednjo šolo zaradi ulomkov in delnega korenjenja in vizualnega vnašanja(piši kao vidiš) zahtevnih računov v enem koraku.
|
937.73 KB |
12 krat |

|
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
kupil Sharpa kot na sliki od GregorN, a sem obupal nad njegovo uporabo in dosti raje uporabljam 22 let star Casio. Na Sharpu se nikakor ne morem navaditi najpreprostejših funkcij, npr. pri vseh kalkulatorjih na svetu koren iz 3 izračunaš tako, da vtipkaš 3 in koren, pri Sharpu pa najprej koren in potem 3.
Da bolj zapletenih enačb niti ne omenjam.
Pa včasih sploh ne more slediti mojemu tipkanju, zgublja številke, pa tipkam bolj počasi !
Pa še prodati ga ne morem, ker je rabljen vreden najbrž toliko kot pol poštnine
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.00 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hudirja je majhna ta Slovenija. Silvo, enak kalkulator in enako sem bral navodila, kot ti. Za 4 EUR enostavno nisem mogel mimo, da ga ne bi vzel...
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni