|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MaciSlo Neznanec

Pridružen-a: Sre 13 Avg 2008 11:12 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 11:18 am Naslov sporočila: Težave z smerniki |
|
|
Lep pozdrav.
Odločil sem se za menjavo smerokazov na motorju.
Stari smerokazi so bili 10w in rele( ce sem se prov izrazu) ma tud za 4x10w
zdej te novi so 21w in trenutno mi delajo samo 2 smernika:)
Zdej me zanima kje bi dobil kak rele za 4x21w al pa ce je se kaksna druga resitev?
lp
Tnx za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da so vsi avtomobilski 4x21W, preveri v avtu, ali pa v trgovini.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če odstraniš tiste 21W žarnice in jih nadomestiš z LED-icami? Rele lahko ostane, saj ob prehitrem blinkanju lahko dodaš ohmsko breme na vsak smerokaz ali pa rele nadomestiš z elektronskim in bo potrebno manj el. energije za smerokaze (največ 3W na smerokaz ob uporabi močnostnih LED). _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najcenejša varianta je da kupiš avtomobilski "rele" lahko pa si izdelaš svojega z uporabo močnega tranzistorja in pa čipa 4047. Še bolje pa je če uporabiš LED smerokaze in pa doma izdelan astabilni multivibrator. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vendar če ima motor izmeničen električen sistem, potem bi avtomobilski rele znal biti neprimeren.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne nujno, če je bimetalni avtomat.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
taubek Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 0:37 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.82 Kraj: Malecnik pri MB
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
sam imam tezavo s smerokazi pri avtomobilu (Fiesta 93'). Vsake toliko casa se zgodi (vedno pri desnih smerokazih) da se mi smerokazi ne vklopijo, za armaturo se pa slisi prehiter zvok preklapljanja releja. Zarnice niso hin ker pri vklopu vseh 4 smernikov vse deluje normalno. Zaj pa preden grem razdirat in preverjat kaj bi lahko blo narobe me zanima ce ma kdo kak predlog oziroma izkusnje s tem. Ko pride do tega pol nekaj casa desni smerokazi sploh ne delajo in pol kr naenkrat zacnejo ponovno delat.
Problem v releju? morda v kaki zici s slabim stikom?
lp in hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Tor Jan 20, 2009 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne verjamem da je problem v releju, ker gre očitno za "klasično Bosch" vezavo. Ko tu vklopiš stikalo, je rele enako zvezan, ne glede če si vklopil levo ali desno stran.
Jaz bi najprej dobro pogledal vse žarnice na desni strani in njihove kontakte - če niso oksidirani in če res trdno držijo žarnico na sebi in zgotavljajo dober stik. Po potrebi tudi napeljavo. Dobro je preveriti če ima celotna zadnja desna luč dobro maso (da ti druge luči ne ugasnejo napol, ko vklopiš smerokaz).
Nazadnje pa bi se lotil obvolanske ročke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
taubek Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 0:37 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.82 Kraj: Malecnik pri MB
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
hmm, ok, hvala za nasvet, samo v cem je pa pol fora da ko vklopim vse 4 zmigavce vse normalno dela, z nobeno zarnico problemov pa nic, pa luci tud vse normalno svetijo...
Nazadnje urejal/a taubek Pet Jan 23, 2009 3:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jan 21, 2009 10:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@taubek
Ne bi želel biti žaljiv. Piši bolj slovensko - razumljivo, prosim!
Sam si prognoziral: sijalke, rele, kontakti ali povezave.
Tudi strokovnjaki niso vsevedi, zato morajo nekatere primere videti, po možnosti še kaj izmeriti in šele nato ukrepati.
Kot si stvar opisal ti mi pade na misel tudi uničen kontakt za smernik v volanskem stikalu. Tudi po letniku avtomobila to ne bi bilo nič čudno. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
taubek Član

|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
vem da je vec moznih vzrokov, mislil sem ce ma kdo kaksne izkusnje s tem in bi mi lahko svetoval brez da nekaj na pamet razdiram.
Zadeva zdaj ze nekaj casa ponovno vredu deluje, a bi blo mozno da bi imele kaj veze tudi temperature? lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni