www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zamenjava peči in vprašanje o bojlerju

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
del05
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 22:00
Aktiv.: 0.04
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 15, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila:  Zamenjava peči in vprašanje o bojlerju Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
imam peč CTC staro skoraj 40 let - viskotemperaturni kotel z bojlerjem (kotlovske vode je 120 l in v bojlerju 100l)
Pred meseci sem pred dovodom hladne vode v peč vgradil ekspanzijsko posodo.
Vgrajeno imam avtomatsko regulacijo (z motornim pogonom mešalnegai ventila).
Do sedaj je bila črpalka vključena non-stop zaradi več nadstropij v hiši. Nastavitev temperature v kotlu je na max 60 stopin C.
Pred dnevi sem črpalko preklopil na delovanje ob odprtem mešalnem ventilu (ko je ventil zaprt se črpalka samodejno ustavi).
Opazil sem dvig temperatture v bojlerju na dobrih 90 stopinj C. Ali mi to tahko kdo pojasni. Temperatura kotlovske vode se ni dvignila, ker to vidim po položajih mešalnega ventila.

še vprašanje o zamenjavi peči:
- trenutno porabim na sezono do 2.000 l (brez poletnega gretja tople vode).
- kotel je visokotemperaturni z veliko vode
- hiša ni izolirana (40cm polne opeke)
- radiatorji so členasti (trika?) z veliko vode
- obnova stand-by položaja: 6/100 ure ob porabi 3,6l/del. h poraba na dan max 19h.
- temperatua v referenčmnem pšrostoru je ponoči 18,5 in čez dan 21,5stopinj C in sem zelo zadovoljen, ker radiatorji niso prevroči (zaradi velike količine vode).
Skrbijo me peči z malo vode (več vklopov gorilca in izpihovanja toplote).

Še izkušnja: če sem imel poleti vključeno peč zaradi tople vodes je bila porabal preko 3l olja, če je bila peč v stand- by položaju, če pa sem jo vklopil dvakrat na danm sem porabli malo čez 1l.

Imam možnost tudi vgradnje peči na zemeljski plin.

kaj je PKT.
Hvala že vnaprej!!!!!!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 17, 2009 12:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S prehodom iz stare peči (primerjaj prerez s tvojo http://www.megal.co.yu/pdf/mbs.pdf , MBS35, torej 35kW peč, gorilec nastavljen na podobno moč kot tvoj) na Sime Estelle3 (poguglaj za podatki) z gorilcem Ecoflam Max3 nastavljen na 2.4l/h sem po prvih ocenah profitiral cca 20%.
Dodatnih 5÷10% je nanesla še vremenska regulacija (kupil rabljeno, "tolk-da-je", v planu imam samogradnjo nove čez poletje) skupaj z izolacijo cevi v neogrevanih pritličnih prostorih.
Ocena prihranka je sicer težko merljiva zaradi neenake zime, a lani sem pokuril 1000l pri 1700 vklopih v času 1.12.2007÷1.4.2008, letos pa ob hujši zimi in za stopinjo višjem ogrevanju 650l in 7500 vklopih v času 1.11.2008÷15.2.2009.
Več vklopov torej ni razlog za skrb, imam pa v načrtu št. vklopov zmanjšat za ene 20%.

Peč stane slabih 600EUR, gorilec nekaj čez 300. Low cost torej, a pri moji porabi ni računice po čem dražjem.
S 1500EUR dražjim sistemom bi namreč morda prihranil dodatnih 10%, poleg tega bi moral sanirat še dimnik (inox), kar bi še dodatno podažilo zadevo.

Obstoječa peč ti pokuri ogromno že za samo vzdrževanje same sebe.
Veliko lahko sicer narediš že na obstoječem sistemu, a jaz sem odnehal in zamenjal. Več o mojih podvigih lahko poiščeš med prispevki na www.podsvojostreho.net , uporabnik Zaspanc. Ti bo vzelo kar nekaj časa, a v kar nekaj temah izveš veliko tudi od ostalih uporabnikov.
Ne morem ti servirat na pladnju vsega kar sem študiral skoraj eno leto, boš moral sam dodobra prežvečit marsikaj.

Če bi rad prihranil še kaj konkretnega, rabiš izolacijo zunanjih sten, torej fasado s vsaj 12cm stiroporja ali drugo ustrezno izolacijo.
Mimogrede, prav nikjer ni podatka kakšno kvadraturo sploh ogrevaš.

Plin ti osebno odsvetujem, odloči se pa sam (vsake oči imajo svojega malarja, zakaj odsvetujem pa ne mislim utemeljevat).

PKT?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni