|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:19 pm Naslov sporočila: P= UxI pri varčnih žarnicah |
|
|
Spoštovani znalci, eno vprašanje.
Danes sem (silom prilike in z dokaj neustreznim orodjem) bil primoran zamenjati stensko stikalo v stanovanju moje taščice. Ker sta soba in predsoba na isti varovalki, podaljška pa ni "pri bajti", sem moral delat na živo. Zgodilo pa se je (ne prvič in zagotovo ne zadnjič), da me je malo streslo.
Moje vprašanje pa je naslednje: na stikalo je vezan lestenec s štirimi varčnimi 11W žarnicami. Se pravi, bi naj (tako čez palec) skozi roko steklo samo 0,2A. Ampak butnlo je pa orng! Ali je to o 11W pri omenjenih žarnicah koliko-toliko realno ali je je v resnici tok, ki teče skozi njih, v resnici dosti večji?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mar ni nekdo že dal posnetek iz osciloskopa, ki kaže obliko toka skozi varčno žarnico.
IMHO varčna žarnica v resnici ni varčna. Varčna je zato, ker hišni števci ne merijo nič drugega kot delovno moč. _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rafter, tebe je stresel mnooogo manjši tok kakor 0.2A, kateri bi te poslal v večna lovišča. Če bi te, bi bil sij te sijalke zadnje kar bi videl, tako pa najbrž niti poblinknila ni.
Pa še nekaj...
0.2A je med delovanjem. Ob vklopu, ko je elektrolit v usmerniku še prazen, steče kar nekajkrat večji tok. Četudi le za delček sekunde.
Glitch, saj tudi če bi merili še jalovega, ne bi bilo bistvene razlike.
"Varčne" so zgolj zaradi vcepljanja "zelenega mišljenja" množicam.
Poraba je sicer nekaj nižja, a če zadevo pogledaš širše... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne se zanašat na to, saj je majhna moč.
100mA skozi telo je več kot dovolj za enosmerno karto v večna lovišča.
10mA je hudo
1mA pa se že čuti
Ni iz trte zvita tista misel, da je elektrika edina k...., ki se ne pusti šlatat.
Tako, če bi brlivke v lestencu ob tvoji nezgodi zasvetile, tega ne bi opisoval. Bi drugi (po službeni dolžnosti), kaj napisali, samo ne nujno na tem forumu.
Edit, malo preformuliral stavek
Nazadnje urejal/a Azrael Ned Feb 22, 2009 10:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rafter Član

Pridružen-a: Pet 09 Jan 2009 0:20 Prispevkov: 443 Aktiv.: 2.21 Kraj: Southern District of Maribor JN76UL
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, zaenkrat hvala za informacije!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ticla Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52 Prispevkov: 440 Aktiv.: 2.06 Kraj: Župečja vas
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Offtopic ampak "moram" dopolniti
Citiram: |
da je elektrika edina k...., ki se ne pusti šlatat.
|
Plačat pa jo vseeno moraš  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
IMHO varčna žarnica v resnici ni varčna. Varčna je zato, ker hišni števci ne merijo nič drugega kot delovno moč. |
Saj jalovi tok lahko kompenziraš, najbrž bi to tudi naredili, če bi bil to res problem. _________________ lp, Klemen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Hehe... počakaj da začnejo domačim uporabnikom zaračunavati še jalovo. Mene niso prepričali, to so take buče kot tiste, da bi bilo prepovedati še plazme.
Marsikaj lahko skompenziraš, vendar ni poceni. _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni