www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avdio preklopnik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 7:09 am    Naslov sporočila:  Avdio preklopnik Odgovori s citatom

Pozdrav!

Zanima me ali ima kdo načrt za avdio preklopnik. Preklapljal pa bi rad dva mikrofona na dva vhoda predojačevalnika in sicer:
1mikrofon----- 1 vhod
2 mikrofon-----2 vhod

v preklopu pa

1mikrofon-----2 vhod
2mikrofon-----1 vhod

Se pravi nekakšno križno vezje. Vezje bi bilo najbolje s kakšnim preklopnim čipom mogoče iz serije 74hc....., ali pa morda obstoja že kakšen namenski za ta namen, mikrofoni so pa stereo izvedbe.

Hvala v naprej !

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.88
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 8:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot stikalo mogoče uporabiš 4016 ali 4066.
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.94
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom odpiral nove teme bom kar tu vprašal. A obstaja kak namenski cip ki bi preklapljal 9 linij enkarat na eno stran drugič na drugo stran (upam da nisem preveč zakomplicirano napisal).
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rimci:
Kakšne linije? digitalne / analogne / AC .. ?

Robertos sam sem naredil preklopnik za različne priključke na ojačevalcu z 4052, ki ima 2 4 kanalna analogna multiplekserja. Kar pomeni, da lahko preklapljaš 4 stereo signale. Ima tudi "mute" funkcijo. Z vezjem sem bil kar zadovoljen. Malo popačenja in brez pokanja pri preklopih.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rimci
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01
Aktiv.: 1.94
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gre se za digitalne linije. Naprava ima samo en priklop za remote control (9 pinski D-sub konektor). Rad bi pa priklopil dva. In da nebi bilo potrebno zadaj vedno pretikati konektorje bi to izvedel z eno tipko.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rimci
Mogoce 3x 74257 -> 4x 2 to 1 multiplexer = 12 x 2 to 1 multiplexer
ali pa 2x 74604 ali 74605 ali 75606 ali 74607 -> 8 x 2 to 1 multiplexer = 16 x 2 to 1
multiplexer

Če imaš seveda TTL nivo signalov. Kaj ti bolj odgovarja poišči v dokumentaciji za te čipe.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 10:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore bom poiskal datasheete od omenjenih čipov nato pa na testiranje. Very Happy
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
Rimci:
Kakšne linije? digitalne / analogne / AC .. ?

Robertos sam sem naredil preklopnik za različne priključke na ojačevalcu z 4052, ki ima 2 4 kanalna analogna multiplekserja. Kar pomeni, da lahko preklapljaš 4 stereo signale. Ima tudi "mute" funkcijo. Z vezjem sem bil kar zadovoljen. Malo popačenja in brez pokanja pri preklopih.

Imaš morda kakšen načrt, sliko izdelka itd.
Morda pa je kdo drug kje na kakšnem forumu ali inet strani zasledil že kaj podobnega, kakšni linki itd...Se priporočam, da ne bom, kot že večkrat zapisano, odkrival tople vode. Z releji sem našel v reviji SE, ampak se mi ne dopade, releji vnašajo preveč motenj, oziroma so bolj dovzetni za motnje iz okolice.

Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 30, 2004 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem takrat naredil po shemi, ki je bila objavljena v reviji Elektronika (1993 leta). Ko sem zadevo sestavil sem opazil, da ne dela tako kot bi morala, ker je ob pritisku na tipko bil izbran "naključen" vhod - zaradi poskakovanja stikala ob pritisku na tipko. Shemo še imam, če hočeš ti jo jutri pripnem (nimam skenerja doma). Moral pa boš dodelati "debounce" vezje za tipki, če hočeš da originalno vezje dela kot je treba.
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2004 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag je napisal/a:
... če hočeš da originalno vezje dela kot je treba.

Krmiljenje ne bo problem, bolj me zanima preklopni del, prosim pošlji kar imaš, mogoče pa kaj uporabim iz sheme.

Highlag
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2004 7:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oproščam, samo sem pozabil vzet revijo v službo d'oh!

Zato pripenjam fotografijo strani. Za hiter pregled je ok.

Drugače pa 4052 hoče za izmenične signale napajanje +,0,-. Zato je v vezju en ne555, ki služi izdelavi negativne napetosti, ker je mišljeno napajanje preko izvora, ki ima samo eno napetost. Ostali elementi so na vezju le za prikaz izbranega "kanala" in za generiranje ustrezne kode, preko katere 4052 poveže ustrezne vhode z izhodi.
Te stvari lahko brez skrbi spremeniš.

Picture 056.jpg
 Opis:
Audio preklopnik
 Velikost datoteke:  107.01 KB
 Pogledana:  62 krat

Picture 056.jpg

Nazaj na vrh
Boy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 29 Jun 2003 21:24
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2004 3:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se eno vprasanje glede stikal. Kako bi z logicnimi vrati (IN, ALI,.....) realiziral da se ob pritisku na tipkalo na izhodu dobi enkrat nula ob ponovnem pritisku pa enica
LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2004 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lažje boš to izvedel s flip flopom recimo z 4013
Boy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 29 Jun 2003 21:24
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2004 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A bi bil tako dober Silvo in in skiciral vezavo z flip flopom.

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2004 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro narisano vezje z 4013. Sicer nisem probal a moralo bi delovati. V tem trenutku mi je prišel na misel tudi binarni števec 4040. Tipko vežeš na vhod za CLK izhod pa jemlješ na prvem izhodu.

flipflop.jpg
 Opis:
Vklop/izklop z eno tipko
 Velikost datoteke:  29.21 KB
 Pogledana:  44 krat

flipflop.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni