|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:19 pm Naslov sporočila: PC trese! |
|
|
Lep pozdrav!
Nujno rabim pomoč.
Danes ko sem se dotaknil ohišja računalnika,me je streslo.
Računalnik je povezan na podaljšek. Na tem podaljšku je še kup reči, a nobena ne trese. Ko sem se dotaknil ohišja z preizkuševalcem toka je zasvetil.
Kakšne so rešitve ? Nakup novega napajalnika ? Ozemljit ohišje posebaj.
Do sedaj me ni še streslo prek ohišja, mogoče je danes bolj vlažno. Tako da nevem od kdaj in zakaj bi se pojavljala ta težava.
Hvala vnaprej! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ohišje na maso. Preveri, kako si z masami v podaljšku, lahko da je ozemljitev v zraku. Pomagati bi znalo tudi, da obrneš polariteto vtikača (fazo in nulo med seboj zamenjaš). Drugače je pa najboljša varjanta ozemljitev ohišja.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugasni računalnik, iztakni kabel iz vtičnice (podaljška) ter pomeri, če je stik med ohišjem ter ozemljitvenim kontaktom na koncu kabla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan Član

Pridružen-a: Tor 08 Avg 2006 9:03 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.06 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2009 7:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Ali je računalnik amo na podaljšku, ali tistem razdelilcu z zaščito pred strelo.
Na zadnjem mene tudi strese. če se hkrati dotaknem še radiatorja (ozemljitve).
Nisem pa štromar, tako da nimam razlage.
LP B |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2009 8:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Obrni priključek za 180 stopinj in ga vtakni nazaj. Tako je naš pomivalni stroj nehal tresti. Sem pa na našem pomivalnem izmeril 100V izmeničnega. Sicer toka ni bilo nevem kaj.  _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2009 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Pobesneli, v tvojem primeru gre zagotovo za zelo slabo ozemljitev oz. maso. Preveri kako je s tem, ker je to lahko smrtno nevarno. Če pa sam tega nisi "kapac" le to prepusti strokovni osebi. Možno je da je kabel od ozemljitve kje prekinjen. Lahko je v vsami vtičnici prekinjeno.
Lahko pa tudi, da imaš vse skupaj priključeno na vtičnico brez zaščitnega priključka-ozemljitve!!!!!!! _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.03 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2009 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok. Odklopu sem vse uporabnike kable itd ven in šel po sledi.
Ugotovitev je bila nevem niti kako naj se izrazim
Izgleda da je nekdo medtem ko me ni bilo nekaj čaral s podaljškom in poškodoval konektorja za maso. tako podaljšek ni bil več ozemljen. Sedaj [slovenščina je zame španska vas] ga popravil in ne trese več.
Hvala za odgovore
sem pa tudi jaz izmeril 110V izmeničnega na ohišju.
Ko sem se prvič dotaknil, je blo kar veliko presenečenje  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.21 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
Obrni priključek za 180 stopinj in ga vtakni nazaj. Tako je naš pomivalni stroj nehal tresti. Sem pa na našem pomivalnem izmeril 100V izmeničnega. Sicer toka ni bilo nevem kaj.  |
Menjaj filter proti radijskim motnjam tudi RSO imenovan in obvezno preveri ozemljitev!
Pri našem bivšem Gorenjevem je "jako pameten" serviser uradnega servisa, ko je stroj začel naključno kuriti varovalko, popravil zadevo tako, da je odklopil ozemljitev, ampak ne tisto, ki je peljala na RSO filter, ampak kar tisto, ki je peljala, na dovodni kabel...
Tipu nihče ni gledal pod prste, pa stroj je delal. Jaz sem takrat še hodil v OŠ, da ne bo vprašanja, zakaj si sploh klical servis?
Ko sem hodil v SŠ pa sem z eno roko uspel odpreti vodo in z drugo zapreti vrata, glavno stikalo pa sem že prej vklopil...
Ni bilo ravno cool, ampak baje tako razmigovanje odganja revmo.
Tako sem po nekaj letih, ugotovil, da je stroj še malo bolj pokvarjen, kot je bil, saj je bila poleg že dolgo defektnega RSO filtra odklopljena še ozemljitev. Tempirana bomba malomarnega serviserja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Azrael
V takem primeru je dobro tudi samo izločiti RSO filter - bolje kot popolno izklopiti ozemljitev (kar se teh prebojev tiče je največji problem je z grelci).
Konec koncev, mora pa "štromarja" enkrat na leto dobro "ubrisat", da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje.
V vsaki šali je vsaj pol resnice. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52 Prispevkov: 481 Aktiv.: 2.38 Kraj: PMAVs
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 10:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marjanp je napisal/a: |
Konec koncev, mora pa "štromarja" enkrat na leto dobro "ubrisat", da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje.
V vsaki šali je vsaj pol resnice. |
Ja res ?! kar vzemi ti obe polovice, mene pa raje na miru pusti. Mene je enkrat pa imam dovolj. Nekateri so pač bolj trde glave, pa rabijo enkrat na leto. Sem pa prepričan, da je tu večina takih, ki jim ni potrebno nikoli! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28 Prispevkov: 250 Aktiv.: 1.16 Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 11:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
sraka je napisal/a: |
V vsaki šali je vsaj pol resnice. |
Ja res ?! kar vzemi ti obe polovice, mene pa raje na miru pusti. Mene je enkrat pa imam dovolj. Nekateri so pač bolj trde glave, pa rabijo enkrat na leto. Sem pa prepričan, da je tu večina takih, ki jim ni potrebno nikoli! |
A tebe je pa kr u glavo "trešu". Ti ti nesramni "štrom".
Saj veš, bolj se ga bojiš raje te "pošlata". Bolje, da to vzameš v zakup, pač taka narava dela. _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
sraka je napisal/a: |
MIJAAAAV
|
Kdaj Že mijavka mačka ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Marjanp Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
@sraka
Predlagam, da nehava. Tole ne sodi na strokoven forum.
V nasprotju s predlogom pa menim, da k delu sodi tudi kakšna šala in prosim, da šalo tudi tako razumeš.
Kot pol resnice v povedani šali je bilo mišljeno: "da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje." _________________ Nočem pametovati in prepričane prepričevati. Izkušnjo želim deliti s tistimi, kateri le-to potrebujejo.
LP
Marjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sraka Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
MIJAAAAV
|
Šala, šala, šala, .. razumi kot šalo pa je
Predlagam, da nehava. Tole ne sodi na strokoven forum |
Zakaj bi le nehala, saj kot praviš :
k delu sodi tudi kakšna šala |
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.02 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dovolj šale, povsem offtopic je že. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni