www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PC trese!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:  PC trese! Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Nujno rabim pomoč.
Danes ko sem se dotaknil ohišja računalnika,me je streslo.

Računalnik je povezan na podaljšek. Na tem podaljšku je še kup reči, a nobena ne trese. Ko sem se dotaknil ohišja z preizkuševalcem toka je zasvetil.

Kakšne so rešitve ? Nakup novega napajalnika ? Ozemljit ohišje posebaj.

Do sedaj me ni še streslo prek ohišja, mogoče je danes bolj vlažno. Tako da nevem od kdaj in zakaj bi se pojavljala ta težava.

Hvala vnaprej!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ohišje na maso. Preveri, kako si z masami v podaljšku, lahko da je ozemljitev v zraku. Pomagati bi znalo tudi, da obrneš polariteto vtikača (fazo in nulo med seboj zamenjaš). Drugače je pa najboljša varjanta ozemljitev ohišja.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugasni računalnik, iztakni kabel iz vtičnice (podaljška) ter pomeri, če je stik med ohišjem ter ozemljitvenim kontaktom na koncu kabla.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bojan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Avg 2006 9:03
Aktiv.: 0.06
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 7:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je računalnik amo na podaljšku, ali tistem razdelilcu z zaščito pred strelo.
Na zadnjem mene tudi strese. če se hkrati dotaknem še radiatorja (ozemljitve).
Nisem pa štromar, tako da nimam razlage.

LP B
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 8:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obrni priključek za 180 stopinj in ga vtakni nazaj. Tako je naš pomivalni stroj nehal tresti. Sem pa na našem pomivalnem izmeril 100V izmeničnega. Sicer toka ni bilo nevem kaj. Very Happy
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pobesneli, v tvojem primeru gre zagotovo za zelo slabo ozemljitev oz. maso. Preveri kako je s tem, ker je to lahko smrtno nevarno. Če pa sam tega nisi "kapac" le to prepusti strokovni osebi. Možno je da je kabel od ozemljitve kje prekinjen. Lahko je v vsami vtičnici prekinjeno.
Lahko pa tudi, da imaš vse skupaj priključeno na vtičnico brez zaščitnega priključka-ozemljitve!!!!!!!

Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 30, 2009 3:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok. Odklopu sem vse uporabnike kable itd ven in šel po sledi.
Ugotovitev je bila nevem niti kako naj se izrazim Smile

Izgleda da je nekdo medtem ko me ni bilo nekaj čaral s podaljškom in poškodoval konektorja za maso. tako podaljšek ni bil več ozemljen. Sedaj [slovenščina je zame španska vas] ga popravil in ne trese več.

Hvala za odgovore Smile

sem pa tudi jaz izmeril 110V izmeničnega na ohišju.

Ko sem se prvič dotaknil, je blo kar veliko presenečenje Smile
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Obrni priključek za 180 stopinj in ga vtakni nazaj. Tako je naš pomivalni stroj nehal tresti. Sem pa na našem pomivalnem izmeril 100V izmeničnega. Sicer toka ni bilo nevem kaj. Very Happy

Menjaj filter proti radijskim motnjam tudi RSO imenovan in obvezno preveri ozemljitev!

Pri našem bivšem Gorenjevem je "jako pameten" serviser uradnega servisa, ko je stroj začel naključno kuriti varovalko, popravil zadevo tako, da je odklopil ozemljitev, ampak ne tisto, ki je peljala na RSO filter, ampak kar tisto, ki je peljala, na dovodni kabel...

Tipu nihče ni gledal pod prste, pa stroj je delal. Jaz sem takrat še hodil v OŠ, da ne bo vprašanja, zakaj si sploh klical servis?

Ko sem hodil v SŠ pa sem z eno roko uspel odpreti vodo in z drugo zapreti vrata, glavno stikalo pa sem že prej vklopil...

Ni bilo ravno cool, ampak baje tako razmigovanje odganja revmo.

Tako sem po nekaj letih, ugotovil, da je stroj še malo bolj pokvarjen, kot je bil, saj je bila poleg že dolgo defektnega RSO filtra odklopljena še ozemljitev. Tempirana bomba malomarnega serviserja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjanp
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Okt 2007 22:28
Aktiv.: 1.16
Kraj: Dragomer/Brezovica/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Azrael

V takem primeru je dobro tudi samo izločiti RSO filter - bolje kot popolno izklopiti ozemljitev (kar se teh prebojev tiče je največji problem je z grelci).

Konec koncev, mora pa "štromarja" enkrat na leto dobro "ubrisat", da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje.

V vsaki šali je vsaj pol resnice.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
sraka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Nov 2008 23:52
Aktiv.: 2.38
Kraj: PMAVs

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
Konec koncev, mora pa "štromarja" enkrat na leto dobro "ubrisat", da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje.

Ja res ?! kar vzemi ti obe polovice, mene pa raje na miru pusti. Mene je enkrat pa imam dovolj. Nekateri so pač bolj trde glave, pa rabijo enkrat na leto. Sem pa prepričan, da je tu večina takih, ki jim ni potrebno nikoli!
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 03, 2009 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sraka je napisal/a:
Marjanp je napisal/a:

Ja res ?! kar vzemi ti obe polovice, mene pa raje na miru pusti. Mene je enkrat pa imam dovolj. Nekateri so pač bolj trde glave, pa rabijo enkrat na leto. Sem pa prepričan, da je tu večina takih, ki jim ni potrebno nikoli!

A tebe je pa kr u glavo "trešu". Ti ti nesramni "štrom".

Saj veš, bolj se ga bojiš raje te "pošlata". Bolje, da to vzameš v zakup, pač taka narava dela.

LP
Marjan
Nazaj na vrh
sraka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 1:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sraka je napisal/a:

Marjanp je napisal/a:
MIJAAAAV

Kdaj Že mijavka mačka ?
Nazaj na vrh
Marjanp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sraka

Predlagam, da nehava. Tole ne sodi na strokoven forum.

V nasprotju s predlogom pa menim, da k delu sodi tudi kakšna šala in prosim, da šalo tudi tako razumeš.

Kot pol resnice v povedani šali je bilo mišljeno: "da ne pozabi biti stalno pripravljen na takšno presenečenje."

LP
Marjan
Nazaj na vrh
sraka
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marjanp je napisal/a:
MIJAAAAV

Šala, šala, šala, .. razumi kot šalo pa je Very Happy

Marjanp je napisal/a:
Predlagam, da nehava. Tole ne sodi na strokoven forum

Zakaj bi le nehala, saj kot praviš :

Marjanp je napisal/a:
k delu sodi tudi kakšna šala

Mr. Green
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dovolj šale, povsem offtopic je že.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni