www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DVA motorja od VITLA in njihova usklajenost?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 3:07 pm    Naslov sporočila:  DVA motorja od VITLA in njihova usklajenost? Odgovori s citatom

Imam dva vitla:
točno taka:

http://www.interdiskont.si/on-line/prikazi_sliko.php3?id=299
[/img]

Navodilo:
http://www.interdiskont.si/on-line/prikaz.php?idn=299

Z njim dvigam dvizno ploščad.
Zaradi varnosti sem uporabil dva vitla.
Sedaj pa se je pojavil problem, ker en vitel vleče, drug pa samo navija zajlo (kot crnogorc).
Rad bi, da bi se sila vlečenja porazdelila.

Zakaj pride do razlike:
-ob zaustavitvi zavora za trenutek kaneje ustavi:
-pri zagonu elektrika potuje malo dalj Brick wall Mr. Green

Eno resitev sem se že spomnil:
da naredim vago, s katero bi dosegel, da do določene razlike vlečeta oba vitla, če pa se razlika preveč poveča potem se vaga nasloni. Tik pred tem pa bi imel postavljeno stikalo, in bi nasprotni vitel za trenutek ustavil. In seveda obratno.

Glej sliko spodaj...

Ali ima kdo še kakšen predlog?

[/img]

EKRANI005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  12.63 KB
 Pogledana:  8615 krat

EKRANI005.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu nimam predloga, samo tale rešitev mi ni všeč. Mr. Green

Če boš s stikali izklapljal vitel, ki preveč vleče bo tvoje breme poskakovalo. Vsaj takšne so moje izkušnje z malimi vitli za dviganje tovora, ki se uporablja v gradbeništvu.

Mogoče, če bi stikala krmilila kakšne frekvenčnike, ki imajo mehak zagon in mehko ustavljanje bi še nekako šlo. Če pa dvigaš težo, ki je večja, kot jo zdrži en vitel ti pa uporabo močno odsvetujem, ker bo nekaj prej ali slej popustilo. In takrat nebi bil rad zraven.

StricGeza
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Apr 2007 11:53
Aktiv.: 4.72
Kraj: Gradišče pri Divači

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saj če bi upaorabila samo to vago brez stikal bi se vitla uskladila, ker kolikor sem te jaz razumel ti probleme dela jeklenica ker je na enemu vitlu daljša na drgem pa krajša
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi se že lotil s dvema vitloma , bi namesto zajle oporabil tračni jermen , in pogon na skupno gred na kateri bi bila jeklenica . En motor bi obrnil (je 3f?)
Sicer malo več dela , dobiš pa sigurno rešitev.

Mislim da tudi hkratni pogon bi moral delovati , moral pa bi nekako imeti rešeno prednapetje obeh jeklenic - ponavadi to rešujejo s škripcom in bremenom ( npr napajalne žice za železnice.) Za pogledat bi bilo kako so narejena klasična dvigala.

Na način kot si narisal lahko pride do minimalnih nihanj ko ti bosta začeli mikrostikali preklapjati ( ročica iz točke vpetja ) tako da na ta način rabiš obvezno močno dušenje ob tipalih.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče spodaj namesto "vage" uporabiš škripec ter le en vitel. Sila bo za polovico manša. Še pa je hitrost dviganja premajhna pa uporabiš na drugi strani še en vitel.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

isto težavo sem imel...nato sem uporabil vretena, in samo en motor....

Zadeva deluje b.p.

BojanR
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52
Aktiv.: 3.31
Kraj: Vnanje Gorice

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 20, 2009 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvotova ideja mi je všeč, zadeva deluje le še enkrat počasneje. Če pa uporabiš dva vitla, na vsakem koncu jeklene pletenice po enega, bi moralo delati.
Drugače pa lahko meriš tok vitla in zadevo reguliraš. Tu imaš neskončno možnosti za kompliciranje in izživljanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni