www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj je narobe s to shemo VU-metra

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukaL
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Aktiv.: 1.28
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2005 7:59 pm    Naslov sporočila: icon_important Kaj je narobe s to shemo VU-metra Odgovori s citatom

Kolega me je prosil, naj mu po tej shemi naredim ploščico in zadevo spravim v delujoče stanje. Vse lepo in prav, vendar DOT in LINE mode ne delata.
Kaj bi lahko bil problem?

izvirna stran: http://home.maine.rr.com/randylinscott/oct98.htm

LP Luka

vumeter.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  7.81 KB
 Pogledana:  3850 krat

vumeter.gif

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2005 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti vezje sploh ne dela , ali ti ne preklopi med načini delovanja?
Ogledal sem si datasheet čipa , tam pa piše da je za DOT mode lahko nivo na pinu 9 , Vcc-200mVoziroma manj ali pin v zraku. Za DASH mode pa mora biti nivo na pinu 9 od Vcc do Vcc-20 mV. Za preklop je treba uporabiti stikalo. Če so napetosti v mejah , je edina možnost defekten čip.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2005 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje dela, samo ne preklopi mi med DOT in LINE. Da je pa defekten čip pa (upam) da pomje ni, ker je "ganz" nov.

LP Luka
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2005 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj konkretno ne dela?

Sam sem sestavil nekaj vezij po originalni shemi od National semiconductor-ja.
Zadeva je vedno delovala kot je treba. Torej v dot načinu gori samo ena led dioda, ki kaže vršno vrednost, v line načinu gorijo vse led diode do vršne vrednosti.

Tvoja shema ni bistveno drugačna, manjka samo en upor. Zaradi manjka upora imaš maksimalno vrednost vu metra nastavljeno na 1,25V, kar pomeni da bo pri vhodni napetosti 1,25V prižgana zadnja (maksimalna) led dioda.

Drugo pa pomeni, da je tok skozi led diode nastavljen na 12,5mA

Še enkrat kaj točno ne dela?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LukaL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2005 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne dela DOT in LINE mode...če preklopim stikalo se ne zgodi nič, razen tega, da ko je v LINE načinu svetijo vse ledice z enako svetilnostjo, ko pa preklopim v DOT, pa se dogodi da več ko je ledic prižganih manjša je svetilnost (se pravi nekje žre tok)

LP Luka
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2005 11:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne boš verjel , koliko "Ganz novih" čipov , ki pa sploh niso delali , ali pa so delali nekam čudno , sem že imel v rokah.
Če si prepričan , da je čip v redu , ostanejo še tri možnosti:

- napačno konstruirano tiskano vezje ( se zgodi tudi najboljšim)
- neželjen stik med spajkanjem
- mrzel lot ali prekinjena povezava

Kaj drugega pri tako preprosti vezavi že ne more biti.

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
LukaL
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 06, 2005 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malo sem primerjal datasheet in dejansko vezje in prišel do zaključka, da je avtor vezje malo narobe zastavil. Po malce mesarjenja Very Happy sem zadevo usposobil, da dela tako kot mora.

Kljub temu hvala za pomoč

LP Luka
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni