www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomivalni stroj Elektrolux ESi 6241

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
O.K.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 01 Sep 2007 21:35
Aktiv.: 0.04
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2009 10:21 pm    Naslov sporočila: icon_question Pomivalni stroj Elektrolux ESi 6241 Odgovori s citatom

Pozdravljeni !
Kot je razvidno iz slik, je fuč rele, ki vklaplja grelec za vodo.Zaenkrat sem ga odprl in z šmirgel papirjem pobrusil kontakte.Ziher ga bo treba zamenjat, pa še zalepljen je tako za silo z Patexsom.
Ali mi lahko kdo pove kje bi lahko dobil ustrezen rele.Serviser iz M.S. je trdil, da se releja ne da dobiti in da je treba menjati celo elektroniko za 100 Eur.Rele verjetno stane kakšnih par EURov.Lahko bi dal tudi kakšnega rabljenega, če ima kdo viška.
Hvala za pomoč in L.P.!

DSC01210.JPG
 Opis:
Ploščica z zalepljenim relejem
 Velikost datoteke:  144.64 KB
 Pogledana:  15 krat

DSC01210.JPG

Številke.JPG
 Opis:
En kup številk
 Velikost datoteke:  20.7 KB
 Pogledana:  5 krat

Številke.JPG

Odspredaj.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  19.63 KB
 Pogledana:  3 krat

Odspredaj.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2009 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nam lahko zaupaš, kaj piše na releju?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2009 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na spodnji strani releja izmeri položaj in razmak priključkov. Napiši kakšne so oznake na releju, kaj piše na njem - mogoče je celo številka modela. Verjetno ga bo treba odspajkati ven. Potem se bo dalo kaj naprej videti.
Nazaj na vrh
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2009 11:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu je da daš rele, ki ima enako napetost na tuljavi in kontakte rajši močnejše kot so sedaj.
Vse skupaj pa povežeš kar na žice nekje zunaj elektronike. Wink
Seveda če ne dobiš originalnega.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi tako kot so ti predhodniki predlagali.
Najbolje bi bilo, da bi slikal samo del z relejem ker jaz na slikah sploh ne vidim kje je rele.

Ali je mogoče tisti sivi pravokotnik?

LP Srečko

O.K.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele je tista siva kocka.Siva je zaradi tega, ker je prelepljen z lepilnim trakom.Drugače je 12 V in ima 2 kontakta za špulo in 3 kontakte.Sredinski je tisti, ki ga potegne navitje.Brez napetosti je sklenjen v eno stran, ko dobi 12V pa preklopi na drug kontakt.Na njem razen 12V in nekih številk ni pisalo kaj posebnega.Verjetno bi res lahko dal takšnega z malo močnejšimi kontakti in enakim razporedom.Sem mislil, da je že kdo razdiral čisto isto zadevo.Baje da grelci držijo do amena, samo ta rele je šibka točka.
Po dveh pranjih še vedno dela, glavna fore je verjetno bila v tem, da je bil na ploščici slab kontakt, ki je stopil cin in posledično zažgal kontakt.
LP!
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor rele zamenjaj, saj je pri pobrušenih kontaktih zelo velika verjetnost, da se zapikajo v vklopljenem stanju. (kontakti imajo zaščitno prevleko, ki to preprečuje, vendar si jo ti odstranil) Zapikani kontakti = konstantno prižgan grelec = nevarnost požara Exclamation

Odspajkaj rele, ga nesi s sabo v trgovino ter najdi takega s čim bolj podobnimi nogicami. Lahko bi prepisal tiste "številke", ker lahko z njimi na internetu najdeš datasheet (podatke)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
O.K.
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim, da si iz M.S. Se da to dobiti kje v bližini? Ka-EL, ali Elektronbava verjetno nimata, kaj še ostane?
LP!
Nazaj na vrh
rok1
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 16 Jul 2009 11:04
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 11:15 am    Naslov sporočila: icon_question Re: Pomivalni stroj Elektrolux ESi 6241 Odgovori s citatom

O.K. je napisal/a:
Pozdravljeni !
Kot je razvidno iz slik, je fuč rele, ki vklaplja grelec za vodo.Zaenkrat sem ga odprl in z šmirgel papirjem pobrusil kontakte.Ziher ga bo treba zamenjat, pa še zalepljen je tako za silo z Patexsom.
Ali mi lahko kdo pove kje bi lahko dobil ustrezen rele.Serviser iz M.S. je trdil, da se releja ne da dobiti in da je treba menjati celo elektroniko za 100 Eur.Rele verjetno stane kakšnih par EURov.Lahko bi dal tudi kakšnega rabljenega, če ima kdo viška.
Hvala za pomoč in L.P.!

Jaz imam enak stroj. Simptomi napake pa taki: pomiva z mrzlo vodo po programu do konca, brez da sporoči kakšno napako. Je to to?
Si odpravil težavo z menjavo releja? Kateri rele si dal? Ali je se je zoprno dokopati do releja. (sem strojnik in vajen dela s šraufncigerji Smile)
Sem v dilemi ali peljati na servis (100€ katastrofa) ali se sam lotiti dela (če ni preveč komplicirano).

Čez dva dni:
Sem kupil nov rele za 1,9€. Razdrl stroj - bolj enostavno ne more bit. Ugotovil, da je z relejem vse v redu, zgorela je samo spajka ene nogice releja na pcb. Popravil, zaprl, in dela. Sedaj imam pa odveč en rele za naslednjič Smile. Je pa proizvajalec stroja čisto neresen da si lahko privošči tako šlamparijo.

Nazadnje urejal/a rok1 Sob Jul 18, 2009 6:23 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O.K. je napisal/a:
Vidim, da si iz M.S. Se da to dobiti kje v bližini? Ka-EL, ali Elektronbava verjetno nimata, kaj še ostane?
LP!

Se opravičujem za pozen odgovor. Tukaj v bližini se ne da dobiti, najbližje trgovine so v Mariboru (HTE) ali Grazu v Avstriji (Conrad, Neuhold).
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni