www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tomos moped - ni iskre
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se pa že 4 ure ubadam z elektriko(!) na mopedu(Tomos). Ne da iskre niti pol milimetra daleč. Če malo drsam kabel po kovini malo iskri. Iskre na daljavo pa nikjer! Če pa primem kabel pa strese ko paralizator! Kar mi je skrajno čudno.

Kupil sem novo bobino, poskusil sem 3 različne. Kupil sem nove platine, lepo pobrusil, lepo prekinjajo. kupil sem nov kondenzator, izmeril sem ga in je ok. Nikjer nima nobena žica stika kam kamor nebi bilo treba. Kabel od svečke je nov!

Drugega pa nimam kaj pogledat, ker drugega od elektike ni! Evil or Very Mad

Tudi dva magneta sem utaknil gor.

Jezi me to, da sem že ene 10 mopedov brez problema poštimal elektriko in vse, ta pa se nekaj kuja.

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TilenS je napisal/a:
Jule, montiraj gor 12V "špulo" od Yugeca in 12V aku iskra do 1cm garantirana Smile

Iz principa vztrajam pri original elektriki(trma, trma....). More delat!!

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Jaz se pa že 4 ure ubadam z elektriko(!) na mopedu(Tomos). Ne da iskre niti pol milimetra daleč. Če malo drsam kabel po kovini malo iskri. Iskre na daljavo pa nikjer! Če pa primem kabel pa strese ko paralizator! Kar mi je skrajno čudno.

Kupil sem novo bobino, poskusil sem 3 različne. Kupil sem nove platine, lepo pobrusil, lepo prekinjajo. kupil sem nov kondenzator, izmeril sem ga in je ok. Nikjer nima nobena žica stika kam kamor nebi bilo treba. Kabel od svečke je nov!

Jezi me to, da sem že ene 10 mopedov brez problema poštimal elektriko in vse, ta pa se nekaj kuja.

Poglej, če je v kapici upor in še v svečki.

Lahko pa malo napišeš, za kak tip gre? Platine,....
lp

Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Jule je napisal/a:

Poglej, če je v kapici upor in še v svečki.

Lahko pa malo napišeš, za kak tip gre? Platine,....
lp

Platine, notranja bobina. Iskro testiram direkt iz kabla(go mam tisto rinkico okroglo da kar našrafam gor. e tako še najmanj spremenljivk.

KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.89
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej malce okoli kabla in stikala za ugasit moped..lahko v tem grmu tiči zajec
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
... Kupil sem nove platine, lepo pobrusil, lepo prekinjajo. ...

Zakaj in kje je potrebno brusit nove platine?

Si pogledal, da klančina odmikača platin - vrh ekscentra ni preveč iztrošen/a?

BTW, zadev v zvezi tega se je nabralo že toliko, da bi bilo lepo, če moderatorji za tole odprete novo temo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej imaš platine. Potem nikakor ne dajaj gor cinšpule od yuga! Sicer bo iskra res 1cm, a samo nekaj minut (sekund), potem boš imel platine zlepljene zaradi toka.

Pri tem vžigu nimaš kaj dosti čarat.
Kondenzator lahko iskro "popapa", potem če si platine brusil z papirjem- popravi z pilico ali kamnom. Papir nanese notri stanje in ni nujno, da imajo dober stik. Nove pusti pri miru in jih ne brusi!
Platine moraj odpirat kake 3 desetinke. Kabel, ki gre na balanco (za ugasnit) odklopi takoj, ko pride iz motorja, da izključiš stik kje na poti gor.

Kakšen kabel za svečko imaš? Da ni karbonski od avtomobila? Daj baker, debel.
Preveri še, če kabel lepo sedi v cinšpuli......
Kaj vem, sproti malo preštudiraj.lp

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.35

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po nekaj časa bi res bile ampak bi vseeno morale zdržati, kar nekaj časa. Na svojem sem si naredil baterijski vžig (brez magneta) z platinami in tranzistorjem tako, da na platinah ni napetosti večje kot 12V in ni problema z oblokom.
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš platine in TRANZISTOR. Čez platine ni problem napetost, ampak TOK, ki ga špula potegne.
Ti povem- sekunde, ne minute Wink

TilenS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 16, 2009 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In povem, da tudi brez te elektronike motor lepo deluje in kar krepko več kot par sekund. Jih veliko uporablja tak sistem baterijskega vžiga brez karkšne koli elektronike.
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.58
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

si pogledal tuljavo?
Nazaj na vrh
dezo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40
Aktiv.: 0.95
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kako si pa nastavil sam vžig?

kar se spomnim sem ga pred dosti leti nastavljal tako, da sem odstranil svečko, vstavil kljunasto merilo in nastavil vžig, da so bile platine popolnoma odprte cca 1,6mm preden je bat prišel do vrha.
komplet vžig pa imaš kot verjetno veš tri vijake in potem ga lahko vrtiš levo in desno.
če pa ni nastavljeno pa normalno da ni iskre.

lp
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zeus je napisal/a:
Poglej malce okoli kabla in stikala za ugasit moped..lahko v tem grmu tiči zajec

Je že napisano, da sem odklopil vse naprej od mašine.

ro-bi je napisal/a:
Torej imaš platine. Potem nikakor ne dajaj gor cinšpule od yuga! Sicer bo iskra res 1cm, a samo nekaj minut (sekund), potem boš imel platine zlepljene zaradi toka.

Pri tem vžigu nimaš kaj dosti čarat.
Kondenzator lahko iskro "popapa", potem če si platine brusil z papirjem- popravi z pilico ali kamnom. Papir nanese notri stanje in ni nujno, da imajo dober stik. Nove pusti pri miru in jih ne brusi!
Platine moraj odpirat kake 3 desetinke. Kabel, ki gre na balanco (za ugasnit) odklopi takoj, ko pride iz motorja, da izključiš stik kje na poti gor.

Kakšen kabel za svečko imaš? Da ni karbonski od avtomobila? Daj baker, debel.
Preveri še, če kabel lepo sedi v cinšpuli......
Kaj vem, sproti malo preštudiraj.lp

Platine prekinjajo, saj sem jih pomeril z multimetrom. Kabel sem kupil v trgovini za avtodele, je debel 8mm in ena bakrena pletenica je noter.

stranaboy je napisal/a:
si pogledal tuljavo?

Da. Zamenjal sem 3 različne z treh delujočih mopedov.

ro-bi je napisal/a:
Imaš platine in TRANZISTOR. Čez platine ni problem napetost, ampak TOK, ki ga špula potegne.
Ti povem- sekunde, ne minute Wink

Nisem še videl tranziatorja v 30 let starem mopedu.

dezo je napisal/a:
kako si pa nastavil sam vžig?

kar se spomnim sem ga pred dosti leti nastavljal tako, da sem odstranil svečko, vstavil kljunasto merilo in nastavil vžig, da so bile platine popolnoma odprte cca 1,6mm preden je bat prišel do vrha.
komplet vžig pa imaš kot verjetno veš tri vijake in potem ga lahko vrtiš levo in desno.
če pa ni nastavljeno pa normalno da ni iskre.

lp

predvžig je lepo nastavljen, nisem ga prvič nastavljal. Nastavil sme ga tako kot si opisal. Sicer pa predvžig nebi smel vplivati na količino iskre. Sicer sem preverjal, in drugi mopedi brez problema vžgejo, neglede kako nastaviš plato:D tomos pač... Very Happy

Jezi me to, da sem že nešteto mopedov popravil, tako se mi ni še noben [cenzurirano].

Sumim pa vseeno platine, saj tuljava in kondenzator sta 99% ok. Ali je pa kak kabel nacvikan. Bom danes pogledal še malo.

KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.89
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 3:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sile ne bo.Murphy pač malo nagaja za napenjanje živčkov.Vedno kje zagode potem pomisleš ..kako da sem spregledal to pomembno malenkost Angel . Želim da kmalu odkriješ vzrok
Nazaj na vrh
TilenS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 17, 2009 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si dejansko probal tudi z svečko ?
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni