|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mre28 Neznanec

Pridružen-a: Pon 31 Avg 2009 10:21 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 21, 2009 1:24 pm Naslov sporočila: Male hidroelektrarne |
|
|
Pozdravljeni
Imam vprašanje
Mala hidroelektrarna priključena na el. omrežje - sinhronski generator. Kako izmerimo navidezno, delovno in jalovo moč - instrumenti za meritev
Pa še nekaj
Kako elektromagnetno polje vpliva na tokokroge v stavbi v bližini pri udaru strele (R, L, C)
lp
marko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Sep 21, 2009 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za meritve je po moje najbolje da uporabiš Aronovo vezavo
 _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Sep 22, 2009 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Aja, spregledal sem drugo vprašanje:
Ob lateralnem udaru strele se v dielektrikih inducira elektrostatično polje, kjer je realna komponenta za cos zamaknjena od normale silnic magnetnega polja. Iz tega lahko izračunaš vpliv na R, L in C komponente (računaš seveda diferencialno vrednost).
P.S: Pazljiv bodi na zamik impedančnih tokov glede na pozicijo vodnika.
Na srečo imam tukaj Sokrata, ki mi je s pomočjo nekaj piv pomagal najti pravilen odgovor. _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Za meritve je najbolje, če uporabiš katerega od univerzalnih merilnikov, recimo MerlinGerin - Schneider od PM500 do višjih številk (višja št, višja cena). Seveda take merilnike delajo tudi drugi (Iskra, Siemens, Circutor,...).
Malce poglej pri naštetih proizvajalcih - pa preveri dobavljivost.
Običajno se priklopijo preko TMT - tokovnih merilnih transformatorjev. Najbolje treh, ki jih že prav gotovo moraš imeti. Seveda se da priklopiti tudi preko dveh- Aronova vezava. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.88 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi Iskra izdeluje primerne merilnike. Na voljo je več vrst odvisno od tega kakšne meritve potrebuješ.
LP, Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 10:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz bi v ospredje postavil Iskro, ampak se mi je obstoječi link v Favorites nekaj sfuzljal.
Najhitreje in najenostavneje dobavljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni