|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
guslovd Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2008 12:54 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.19 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 9:57 am Naslov sporočila: Priklop vrtne ute na omrežje |
|
|
Živjo,
naredil sem si vrtno uto in napeljal elektriko. Vgradil sem 3f FID stikalo ter potrebne varovalke, torej po dve varovalki na eno fazo, da sem malo razbremenil omrežje.
Do vrtne ute imam napeljan podzemni kabel 5×6mm2. Sedaj pa imam problem, ker bi rad vrtno uto priklopil na omrežje stare hiše in na stari hiši, kjer ni fid stikala sta masa in ničla skupaj povezani, tega pa ne smem povezati na vrtno uto, ker se ozemljitev in ničla ne vežeta skupaj, če imaš FID stikalo.
Torej imam na stari hiši 3f in skupni vodnik za ničlo in zemljo. Ali lahko na stari hiši ločim zemljo in ničlo, ter potem zemljo ustrezno ozemljim, ničlo pa vežem posebej ob treh fazah na vrtno uto?
Ali lahko priklopim 3f FID stikalo le na eno fazo, ničlo in zemljo, toliko za test?
Hvala in lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ob vrtni uti zabij par metrsko pocinkano cev v zemljo, če je možnost in imaš dokaj dobro ozemljitev, odvisno od strukture tal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo po forumu prebrskaj, o vezavi FIDa je že tekla beseda.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:22 am Naslov sporočila: Re: Priklop vrtne ute na omrežje |
|
|
Zemljo in nulo v stari hiši pustiš kot sta. Kabel za uto v hiši pač povežeš rumeno/zelenega in plavega skupaj na "hišno" nulo, v uti pa ju pustiš ločena (in seveda ju ne smeš več združiti). FID v uti bo deloval tako kot mora.
Ni pa v napoto, če imaš zraven tudi ozemljitev, ki jo povežeš na ozemljitveni vodnik v uti. Narediš iz valjanca, ali pa iz nekaj kosov metrskih pocinkanih cevi, zabitih v zemljo.
In seveda, na trifazni FID se brez problema priključi samo ena faza (ali dve, ali pa vse tri faze).
Za okvirno razumevanje je tu še slika:
- "hišna priključna omarica" je stara hiša;
- "hišna razdelilna omarica! pa je uta. S FIDom.
Edinole, dodatno ozemljitev v nasprotju s sliko priključi na PE v uti..
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
TN_C_S.png |
Velikost datoteke: |
12.17 KB |
Downloadano: |
84 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Se da kako drugače videti shemo, ker mi še vedno napiše, da sem neaktiven član,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guslovd Član

|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole mi ni jasno:
Zemljo in nulo v stari hiši pustiš kot sta. Kabel za uto v hiši pač povežeš rumeno/zelenega in plavega skupaj na "hišno" nulo, v uti pa ju pustiš ločena (in seveda ju ne smeš več združiti).
Če te pravilno razumem bom po tvoje pri kablu za vrtno uto združil zemljo in ničlo, za FIDom pa bo ostalo ločeno, imam prav?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko priklapljaš v hiši, N in PE zvežeš skupaj na N+PE od hiše.
Na ta N+PE povežeš gor tudi valjanec / cevi v zemlji.
Za FID-om v uti pa imaš 5 žic, ki se ne smejo stikati med seboj. Nobena.
F1, F2, F3, N, PE.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej22 Član

Pridružen-a: Čet 29 Dec 2011 16:31 Prispevkov: 88 Aktiv.: 0.54 Kraj: blade
|
Objavljeno: Sob Maj 05, 2012 8:44 am Naslov sporočila: Re: Priklop vrtne ute na omrežje |
|
|
guslovd je napisal/a: |
Živjo,
naredil sem si vrtno uto in napeljal elektriko. Vgradil sem 3f FID stikalo ter potrebne varovalke, torej po dve varovalki na eno fazo, da sem malo razbremenil omrežje.
Do vrtne ute imam napeljan podzemni kabel 5×6mm2. Sedaj pa imam problem, ker bi rad vrtno uto priklopil na omrežje stare hiše in na stari hiši, kjer ni fid stikala sta masa in ničla skupaj povezani, tega pa ne smem povezati na vrtno uto, ker se ozemljitev in ničla ne vežeta skupaj, če imaš FID stikalo.
Torej imam na stari hiši 3f in skupni vodnik za ničlo in zemljo. Ali lahko na stari hiši ločim zemljo in ničlo, ter potem zemljo ustrezno ozemljim, ničlo pa vežem posebej ob treh fazah na vrtno uto?
Ali lahko priklopim 3f FID stikalo le na eno fazo, ničlo in zemljo, toliko za test?
Hvala in lp |
FID stikalo primerja pritekajoče in odtekajoče tokove. V primeru nesorazmarja - nekje nekaj teče proti zemlji - to pomeni reagiranje stikala. Sumarni transformator sproži sprožnik le ta pa stikalo.
Funkcija difrenečen zaščite je s tem zagotovljena. V tvojem primeru ni hude dileme - od stare hiše lahko pripelješ 4 vodnike L1,L2,L3 + PEN . Pred FID stikalom na PEN potencial dodaj rumeno zeleno žico ki naj za FID stikalom pomeni zaščitni vodnik Tako boš za FID stikalom dobil L1,L2,L3,N , PE. Vsi ti potenciali so ločeni. Za namen diferenčne zaščite vrtne hišice predlagam občutljivost FID stikala 30mA - za take lokacije je možnost priklopa porabnikov kot so črpalke, razni podaljški.. ker je vse skupaj zunaj je tak nivo občutljivosti povsem realen.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni