www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulator obtočne črpalke ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 2:46 pm    Naslov sporočila:  Regulator obtočne črpalke ... Odgovori s citatom

Živjo

Kolega bi rabil regulator obtočne črpalke, da bi zmanjšal moč iz 120w (ima pač vgrajeno premočno črpalko - zastonj konju se ne gleda v zobe Smile )na recimo 30w. zanima me, ali ima kdo kako shemo rešitve s triakom oziroma kak načrt ?

lep pozdrav Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče pa bi boljše zamenjati.Jaz imam montirano obtočno črpalko Wilo in ima nastavitve 65 -45 - 30 Watov.To poljubno nastaviš na željeno.
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vem... Smile

Samo življenje potem bi bil preveč enostavno Smile

l.p. Jože
Nazaj na vrh
zuti
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49
Aktiv.: 0.27
Kraj: Mb

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zveži jo zaporedno z recimo 40W dušilko od fluo cevi. Meni tako deluije že vsaj 15 let.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.99

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A tako preprosto je to ? Superca.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.21
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je.

Če se pogleda vezavo tovarniških obtočnih črpalk, ki imajo preklopnik za več različnih moči, se opazi, da je v statorju v bistvu navita še dušilka, ki zmanjšuje tok skozi navitje motorja črpalke.

Je pa problem to, da bo dušilka v opisanem primeru (120W motor) pokurila kar nekaj Wattov in se bo grela in je tako na malo daljši rok cenejši nakup ustrezne črpalke.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, sam sem pa vedno mislil, da je to rešeno z različno močnimi navitji.

Potem je podobno/enako tudi pri sobnih ventilatorjih ? Ti se naravnost nemarno grejejo kljub hlajenju.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi z dimmer-jem (triak+diak+par elementov) je za probat.
To je navadno zatemnilno stikalo za luč, če se ti kje valja...
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To bi bilo še bolj uporabno, samo ne vem če se zadeva dobro obnese z induktivnimi bremeni.

(Da, dimmerje pa imamo. In njih celo polno (300W). Le kako se nisem tega prej spomnil. Noo ... Zdaj jih moram pa samo še najti ) Mr. Green
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na takšno "napajanje" deluje več zveznih regulacij ogrevalnih sistemov, tudi seltronovi diferenčni termostati ND(1,2,3)+.
Črpalka sicer brni, a nič zato, je pa dobro omejit min. moč, da se črpalka v vsakem primeru vrti.
Bolj verjetno bo imel "problem" sam dimmer, da bo potenciometer lepo deloval po vsem območju (linearnost). Po potrebi lahko tudi premostiš dušilko v dimmerju.
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A potem niso potrebni krtačni motorji za uporabo dimerja ?

Mislim pa da je v primeru seltrona (vsaj v grundfusovih hišnih vodovodnih pumpah je tako ) krmiljen trijak s pic-om (pulzno?). Ali pač ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:40 am    Naslov sporočila:  Tudi Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel pred leti v hiši avtomatiko z mešalnim ventilom in črpalko, ki je in bila premočna in se je vrtela ves čas, češ, saj ne porabi veliko energije, pa se ke izkazalo drugače. No, imel sem srečo, da, ko sem črpalko demontiral in kratko vezal, da je voda cirkulirala termosifonsko takorekoč brezplačno. In tako dela še sedaj.

Pri sinu pa so bile cevi za termosifonsko cirkulacijo neprimerne, saj ima radiatorje v več nivojih, sem zavrgel staro avtomatiko regulacije ogrevanja in naredil novo po mojem konceptu. In ta regulira mešalni ventil in vklaplja obtočno črpalko samo po potebi, se pravi, samo takrat, ko je potrebno dogrevanje radiatorske vode, sicer ne.
Ja bil pa to kar zahteven projekt.

Ali bi se pri tebi kaj prihranilo energije, če bi obtočno črpalko vklapljal samo po potrebi? Prav za prav je to, kar sem hotel povedati, da se obtočne črpalke često vrtijo brez potrebe.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... Kaj pa impulzno vklaplanje ? Ali v tem primeru ne prihraniš energije ? Če se ne motim (sem strojnik) je porabljeno delopovršina pod napetostjo na časovni osi. Se pravi če bi pošiljal prvokotne pulze (ok, vsaj približno pravokotne) bi stem zmanjševan tudi moč in obenem tudi porabo ali ne ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za navadno "hišno" črpalko (ranga max.moči pod 100W) je kompliciranje s ciljem prihranka elektrike na nivoju regulacije vrtljajev zelo mimo, razen če te moti šumenje/žvižganje priprtih termostatskih ventilov. V slednjem itak izpljuneš 160÷170eur pa kupiš grundfosovo alpha2.

Konkretno pač malce bolje poznam seltronove "prijeme" in iz prve roke rečem, da regulacija v stilu dimmerja (po obliki napajalne napetosti-zakasnitev vklopa na začetku sinusoide)) deluje. (SSR brez zero-crossa in pic)
Časovni PWM na moji SW verziji ND2+ žal ni delovalo, naj pa bi bilo na nivoju 10-sekundnega intervala, v katerem se spreminja čas, ko je črpalka vklopljena.
Tako da glavca, okvirno razmišljaš prav. Izvedba je pa že druga stvar, a to boš sam pretehtal.

Kompletna vremensko regulirana regulacija pa je tema za povsem svojo debato...

Probaj najprej na dimmer, sicer je ceneje razmišljat o drugi črpalki, v rangu 60EUR...
Nazaj na vrh
glavca
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bomo probal dimer , pa vam sporočim Smile

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni