www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Regulator vrtljajev za črpalko...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 2:12 pm    Naslov sporočila:  Regulator vrtljajev za črpalko... Odgovori s citatom

Živjo

Zanima me, ali ima kdo kak načrt za regulacijo črpalke glede na temperaturo...

Recimo z zapiranjem triaka... Rabim za kontrolo kondenzacije na ploščatem izmenjevalcu... in sicer pri 40C bi delovala recimo 30% pri 60C pa 100 %...

A ima mogoče kdo kak pameten načrt ali kje bi se tako zadevo kupilo po kaki normalni ceni ?

Moč črpalke je manjša od 100w in bi po moje bil uredu tak kot je za ventilator,,,

Hvala

l.p. Jože
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 14, 2010 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ti poslal mail. V tem času sem se spomnil, da bi tudi utegnil imeti načrt, če hočeš it v samogradnjo. Bom malo pobrskal.

Nazadnje urejal/a damo Čet Apr 15, 2010 10:57 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavca
Član
Član

Pridružen-a: Sre 26 Nov 2008 9:19
Aktiv.: 0.68

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 15, 2010 8:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjoo

Nisem dobil maila...

Lahko še enkrat pošlješ na JGlavan@siol.net ?

l.p. Jože
Nazaj na vrh
zamot1
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 15:11
Aktiv.: 0.66

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 15, 2010 11:22 am    Naslov sporočila:  Seltron! Odgovori s citatom

Pri Seltronu prodajajo regulacije za obtočne črpalke po PWM principu.
Nazaj na vrh
Tamy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Dec 2009 17:00
Aktiv.: 0.51
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 15, 2010 3:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem to izvedel kar s tem vezjem in meni funkcionira. S trimerjem nastavis spodnjo mejo napajanja, ostalo pa regulira termistor.

FanTermostat.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.46 KB
 Pogledana:  10216 krat

FanTermostat.gif

Tamy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 15, 2010 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravicujem, tole manjka... Kompleten nacrt in opis je na: www.redcircuits.com/Page70.htm Sam sem zelo,dobre rezultate dobil z NTC 10K, ter C1 0,56uF, za temperaturno obmocje 30-70'C.

P15-04-10_15-58.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  427.39 KB
 Pogledana:  18 krat

P15-04-10_15-58.jpg

Nazadnje urejal/a Tamy Sob Maj 15, 2010 9:15 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2010 7:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da si malce sposodim temo....

bi se dalo tako regulirati tudi večjo črpalko (1300W 1f) za hidrofor? Namreč tlačno stikalo mi ne odgovarja, ker imam npr. pri zalivanju vrta preveliko vklopov. Zato bi meril tlak, dodal enostaven P regulator ter fazno krmiljenje s triakom.

Fazno krmiljenje bi moralo delat tako, da pod določenim % moči črpalko izklopi, ko pa se črpalka vklopi, gre najprej z max. močjo (zagon), nato pa jo zniža na željeno moč.

Je kdo delal kaj podobnega, da ne gruntam tople vode?
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2010 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1300W motor ima najbrž tudi ventilator za hlajenje.
Po slabih izkušnjah zaradi pregrevanja (3f 0.25kW motorji z reduktorjem in frekvenčni pretvornik) odsvetujem nižanje vrtljajev. Če bi šlo za neko minimalno obremenitev (pod 30%) morda še, sicer raje ne.
Lahko pa probaš, pa poročaš.
Nazaj na vrh
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2010 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tako močan motor menim da s tiristorskim regulatorjem ne bo šlo. Edino s frekvenčnim pretvornikom, pa še ta le če gre za kakšen ti potopne črpalke, ki se hkrati hladi s pretočno vodo.
Sicer pa če to črpalko uporabljaš za zalivanje vrta, zakaj pa jo ne priklopiš, brez tlačnega stikala, kar neposredno na cev na katerim so "škropilniki" ?

damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 03, 2010 10:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmišljam takole:

- uporabim tlačno stikalo, ki se mu nastavlja vklopni in izklopni tlak
- izmerim t.i. "shutoff head" črpalke - torej max. tlak pri pretoku 0
- izklopni tlak nastavim malce pod tem tlakom
- vklopni tlak nastavim na npr. 1 bar

Tako se mi bo v primeru porabe vode za wc kotliček črpalka vklapljala šele ko bo tlak padel na minimum. Tlak za polnenje wc kotličkov ni pomemben, se bojo pač malo dlje polnili. Ko pa bom zalival vrt, bo sicer najprej trajalo, da črpalka zažene, nato pa se ne bo ugasnila, dokler je poraba vode, saj črpalka ne bo dosegla potrebnega tlaka, ki je skoraj enak tlaku "shutoff head" tlaka.

In se izognem regulaciji in komplikaciji.
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 04, 2010 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakorkoli boš zmanjšal vrtljaje motorja ti priporočam, da mu dodaš
prisilno hlajenje. Dodatni ventilator, ki bo priključen pred regulacijo.
Tako imam na 3f motorju priključenem na frekvenčnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.98

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 04, 2010 2:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V bistvu je v takem primeru navadni 'bleed-off' ventil mnogo boljši, s katerim spuščaš višek vode nazaj v pumpo.
Nazaj na vrh
ATA
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40
Aktiv.: 0.57

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 15, 2010 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tamy je napisal/a:
Jaz sem to izvedel kar s tem vezjem in meni funkcionira. S trimerjem nastavis spodnjo mejo napajanja, ostalo pa regulira termistor.

Jaz sem tudi naredi isti regulator zelo dobro regulira obrate glede na temp. pri majhnem ventilatorju pri večjem( močnejšem) pa obratov ne regulira ampak samo vklopi in izklopi ventilator brez regulacije obratov.Prosim za pomoč.

Fan.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.46 KB
 Pogledana:  9625 krat

Fan.gif

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tamy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 15, 2010 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ga zvezal k ventilatorju klime (80W) in deluje, tako da mi dela na treh razlicnih tipih motorja, pa tudi na obtocni crpalki. Morda je problem v karakteristiki motorja (potrebuje vecji zagonski tok) ali pa ne funkcionira na PWM (pulse wawe modulation). Ne vem, morda bo kdo drug vedel se kaj vec, prosim za mnenja!
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.03
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 15, 2010 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tamy je napisal/a:
........ali pa ne funkcionira na PWM (pulse wawe modulation).......

Very Happy
Tamy je napisal/a:
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni