|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 9:03 am Naslov sporočila: Hyundai Lantra airbag |
|
|
Pozdravljeni!
Zadnje čase sem opažal, da se mi na armatirni plošči od časa do časa za trenutek prižge lučka za abs, danes pa se mi je na poti v službo prižgala za nekaj sekund, nato pa še lučka za airbag. Po prevoženih nekaj 100m, se je lučka za abs ugasnila, za airbag pa še vedno sveti. Malce sumim slabo maso na akumulatorju-šasiji. Po hitrem pregledu interneta, pravijo uporabniki, da je obvezen obisk pooblaščenega servisa za reset napake za airbag. Je to res? Kakšne so vaše izkušnje? Obstaja kakšeno home made orodje za reset?
Hvala in LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Čas vlage je. Lahko da ti je v kakšen konektor prišla voda. Obisk servisa ni slaba izbira. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
medo 23 Neznanec

Pridružen-a: Pon 20 Okt 2008 21:35 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.04 Kraj: Moskva
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prekontroliraj konektorje pod sdeži. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prijatelju v Lantri tudi že dolgo sveti lučka za airbag. baje je treba na servis it resetirat računalnik. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1906 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem sicer imel starejso letnik '94 in je pomagal odklop akumulatorja za par minut in vmes dan kontakt (da se resetira racunalnik).
Vec informacij dobis na www.hmaservice.com - jaz sem s to stranjo napravil generalno pod kozolcem
Po novem se moras regtisrirati za dostop do podatkov (brezplacno) _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 16, 2010 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri airbagi naj bi imeli svoje napajanje = NICD accu. Ko ta "počepne" po 10 leth , ?? Rekla, kazala.... . So na nekaterih servisih menjali te accu-je po treh letih. Za vsak slučaj. Samo namig kje bi lahko bil vzrok.
Pa ne preizkušat če airbag dela v prometu!
Vsekakor, moje mnenje, Uradni servis + račun + potrdilo o brezhibnost varnostne opreme.
Kaj ti bo 1 MIO € če si mrtev? Airbag si pa "zrihtal" za 3,2 €" _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm servis mi preveč ne diši, saj so že 2x obrali zaradi air bag-a in to pošteno! Prvič mi je samo resetiral, ter zaračunal, naslednič so mi pa samo malce pokrivili kontakte na konektorčku od žičk v volanu (špulca), in zresetirali ter znova mastno zaračunali (8min dela).... Včeraj sem opazil, da se mi lučka za abs prižge, ter osvetlitev na armaturi močno začne svetit. Malce je nerodno za pomerit, saj se to dogaja popolnoma naključno. Na lantri sem že menjal regler na alternatorju pred cca 85kkm, zato njega sumim. Je možno, da zaradi previsoke napetosti posvetijo ti dve lučki? Kakšna je verjetnost da mi v primeru ponovne odpovedi reglerja nastane škoda na napravah (abs, airbag, radio,.....).
Hvala in lp, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 9:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi prej preveril maso pod armaturko in pa spoje v konektorjih.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
medo 23 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Napiši podatke od avta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Hyundai lantra 1.8 l.96 . Če treba še šasijo bom pogledal.
Hvala  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
medo 23 Neznanec

|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej je treba locirati napako. Šele tedaj se lahko pogovarjamo o popravilu. Letnik 96. žal ne gre brez testerja. Saj ni treba na orginalni servis, prebere ga tudi univerzalni tester. Na airbagih so največkrat napake na spojih. Pregledati je treba tudi spoje na krmilniku airbagov. Pri vsakem odvzemanju kontakta se sistem resetira. seveda je treba paziti, da ne aktiviraš airbagov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 10:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri seat alhambra je prekinjal spiralni vodnik med vrtljivim in mirujočim delom airbaga na volanu. Napako sem zacinil in utrdil z lepilom epoksi, resetiral mi je pa lokalni mehanik s testerjem. Od takrat je že 80k km mir. A pazi, da po nesreči ne sprožiš airbaga, čeprav so konektorji tako izdelani, da pridejo žice do naboja v stik, ko ga snameš dol, je vseeno bolje pred posegom odklopiti akumulator.
konektor:
spiralna povezava:
 _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2010 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Neke panike s samoproženjem po mojih izkušnjah ni, saj je za proženje potreben kar konkreten tok, za katerega mislim, da ga statična napetost ne more omogočiti.
Pri štirih testiranih airbagih (VW, Lancia, Toyota in Chrysler), je bil pri napetosti 12.8V, potreben tok 1,8-2A, da je aktiviral eksplozivno polnjenje. Dejansko je dovolj, da se izklopi konektor iz centrale za airbage, pa ni nobene panike več. Pri snemanju kleme z akumulatorja ponavadi resetiraš še radio, memory paket, nastavitve klime, navigacije ...
LP Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem rešen! Kriv je bil regler na alternatorju. enkrat ni polnil nič, naslednji hip pa je polnil akumulator z 17V Nov regler me je stal 35€. Napako (lučka za airbag) pa sem že resetiral na servisu. Pod opisom napake je pisalo da je napetost akumulatorja prevelika...
Hvala vsem!
LP, Jani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
audiox Član

Pridružen-a: Sob 19 Dec 2009 19:13 Prispevkov: 906 Aktiv.: 4.80 Kraj: Metlika
|
Objavljeno: Ned Feb 21, 2010 12:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo se pogovarjali zakaj je juha prevroča... v bistvu je bila pa preveč poporana...
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni